Esittely

VUOSI 2023

Kalevalaisten Naisten Liiton vuoden 2023 teema on ”Kylvä kanssani huomisen siemeniä”.

Marraskuu

Kekriä Taitokorttelissa pe 3.11. klo 1417. Liisa Matveisen ja Tellu Turkan kansanmusiikkia Kauppaneuvoksen kahvilassa klo 14.30 ja 15.30. Kansanmusiikin opiskelija Anni Kaakinen esiintyy klo 15.00 ja 16.15.

Ohjelma on kaikille avoin ja maksuton.

Osallistuneiden kesken arvotaan sadonkorjuuhenkinen kori & ohjelmassa on myös tietoutta Kekristä. Lämpimästi tervetuloa!

Kesällä 2023

Elokuu

La 5.8. Kansallispuvun valtakunnallisena juhla- ja tuuletuspäivänä tuuletellaan kansan- ja kansallispukuja Joensuun Taitokorttelilla.

Joensuun Kalevalaisilla Naisilla on Taitokorttelin Taitokammarissa la 5.8. klo 10.00 – 14.00 pieniä kansallispukuihin liittyviä infoja ja mukana olevien kansallispukujen  esittelyjä. Myytävänä on muun muassa lasten feresi-olkainhameita, sukkia ja kortteja. Arpajaiset.  Klo 10.30 – 11.30 voi osallistua perinteiselle Leena Jääskeläisen Kansallispukupiknikille viereisessä Rantapuistossa. Ja muistetaan: Täällä pohjois-Karjalassa läheisiä fereseja ja sarafaneja sekä  pitäjäpukuja voi myös tuuletella. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.  Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Viikonvaihteessa on myös muualla Pohjois-Karjalassa pukujen tuulettelua ja mielenkiintoisia tapahtumia: Outokummussa on su 6.8. klo 12-14  Teatteri Kiisussa Outokummun vanhimmat talot -tapahtuman järjestämä arkealogi Jaana Riikosen luento muinaispuvuista.

Heinäkuu

Kansanmusiikkia Taitokorttelissa heinäkuussa, tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tervetuloa!

To 6.7. klo 15 Mari Matveinen, laulu ja kantele

To 6.7. klo 13 Runon, suven ja Eino Leinon päivänä Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus Ilosaaressa. Kukittajana on Merja Mäkisalo-Ropponen.

To 13.7. klo 15 Kanteleduo Soittu, Saila Kinnunen ja Saila Miinalainen

To 20.7. klo 15 Liisa Matveinen ja Armas E. Leopold -yhtye Mammu Koskelo, Eve Pietarinen ja Esko Vihava. Armas E.Leopoldin musiikkia maustavat Eino Leinon säkeet.

Kesäkuu

KarjalaKurmee -ruokatapahtuma Joensuun torilla pe 30.6. ja la 1.7. Yhdistyksemme  on mukana tapahtumassa:jaamme koreistamme säkeitä ruoasta ja perinteestä sekä tuomme feresien ja kansallispukujen kautta paikallista väriä ja kulttuuria. Tule mukaan joukkoomme, kokoonnumme kumpanakin päivänä klo 11 kävelykadun Morshukka-patsaan äärellä. Tarkoituksemme on olla mukana kumpanakin päivänä klo 11-15, mutta mukana voi olla lyhyemmänkin ajan. Tapahtuman järjestää Joensuun kaupungin Unelmavuosi-hanke https://www.unelmavuosi.fi/karjalan-kurmee

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Toukokuu

Tervetuloa Piknik-henkiseen kesäkauden avaukseen ke 24.5. Rantakahvila Pisteeseen, Penttilänkatu 35 C.  Kokoontuminen klo 17 Ylisoutajan sillan kaupungin puoleisessa päässä, Merenkulku-muistomerkin äärellä. Teemana kevään ja kesän perinteet ja juhlakulttuuri.

Rantakahvila Piste sijaitsee Penttilänrannan puolella, Ylisoutajan sillan jälkeen toisessa vasemmalla olevan  kerrostalon katutason terassilla.

Jos tarvitset autokyytiä, ota yhteyttä sihteeri Leena Lehtiseen puh. 050 352 9340.

Botaniaan suunniteltu retki siirtyy tuonnemmaksi Botanian kevätkylvöjen ym takia.

Huhtikuu

Tervetuloa  yhdistyksemme keväiseen tapaamiseen perjantaina 28.4. klo 14 yhteisötila Torikievariin, Suvantokatu 6. Torstaina vietetyn kansallisen veteraanipäivän merkeissä on ohjelmassa ensin yhdistyksemme jäsenen Anja Halosen ja ryhmänsä tulkitsemana Evakon laulu.

5.4. klo 13 Runohetki Taitokammarillamme Taitokorttelissa. Runohetken jälkeen siivoamme ja suljemme Taitokammarimme tämän kevään osalta. Kiitos kaikille vieraillemme ja osallistujillemme!

4.4. klo 13 Taitokammarissamme Taitokorttelilla Kirjallisuuspiiri Aino Kuittisen johdolla ja klo 14 Liisa Kontturi esittelee paperista taidetta -näyttelynsä.

Maaliskuu 2023

To 30.3. klo 14 Vuoden virvottavat -tilaisuus ja kaikille avoin virpomishetki Torikievarissa Suvantokatu 6

Reetta-Mari Kellokosken kantelemusiikkia ja Eija Liisa Sokka-Meaneyn johdolla kalevalaista ketjulaulua sekä Vuoden virvottavat 2023 esittely. Kahvitarjoilu.

Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!

Pe 17.3. klo 14 avautui yhdistyksemme Taitokammari Taitokorttelilla. Taitokammarimme on auki ke-pe 12-17 ja la 10-14  ke 5.4. saakka. Taitokammarin toiminta on avointa ja maksutonta kaikille.

  • Neulakinnas-kurssi, alkaa ke 22.3. klo 14-17 (yht. 10 t); ohjaajana Päivi Lemmetyinen
  • Virpokukkien valmistusta la 18.3. klo 10-14, la 25.3. klo 10-14  ja la 1.4. klo 10-14
  • To 23.3. klo 12-15 Leena Jääskeläinen kertoo karjalaisesta virpomisperinteestä virpovitsojen valmistamisen ohella, aiheena muun muassa ns. ”Sortavalan virpokukat”.
  • Kansan- ja kansallispuku -tietoutta, muun muassa to 23.3. klo 15, jolloin Leena Jääskeläinen alustaa aiheesta Kansallispuku Nyt! eli näkökulmia kansallispuvun käyttämiseen erilaisissa tilaisuuksissa, voiko kansallispuvun osan yhdistää muihin asusteisiin, mitä tehdä pieneksi jääneille puvuille….

Koristeltuja virpo-oksia valmistetaan myös  ukrainalaisten hyväksi.

Virpovitsojen valmistamista varten on kreppipaperia ja muita tarvikkeita, mutta voit tuoda myös omia tarvikkeitasi.

Taitokammarin toiminnasta voit kysyä lisää: lea.lihavainen@ok-sivis.fi

Ke 15.3. klo 18 valmistetaan virpokukkia Itä-Suomen yliopiston perinteen ja kulttuurintutkimuksen opiskelijoiden kanssa yliopistolla Natura-rakennuksen kahviossa Yliopistokatu 7.

Helmikuu 2023

Hyvää Kalevalanpäivää 2023 !

Ma 27.2. 2023 klo 16 Vuosikokous Kotileipurien Herkkupaja-kahvilassa, Suvantokatu 2, piha-alue. Vuosikokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Klo 16.30 (noin) juhlistetaan Kalevalanpäivää ReettaMari Kellokosken kalevalaisella runonlaulannalla ja kantelemusiikilla. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa! Ohjelma 5 € sis. kahvitarjoilun ja Kalevalakorun arvontalipukkeen.

Yhdistys on toteuttanut Kalevalaaiheisen leivontakilpailun vuonna 2022 yläkouluikäisten kanssa. Reseptejä julkaisemme piakkoin täällä www-sivuilla.

Ti 14.2. 2023 Ystävänpäiväkahvit  klo 16-18 NNKY:n tiloissa Malmikatu 2. Tervetuloa mukaan, sekä jäsenet että yhdistyksen ystävät!

VUOSI 2022

Joulukuu

To 8.12. Suomalaisen musiikin ja Jean Sibeliuksen juhlapäivänä yhdistys järjestää kulttuuri-illan  klo 17 NNKY:n tiloissa Malmikatu 2. Ohjelmassa on Anja Halosen ohjaama Evakko-musiikkinäytelmä ja Kanteleduo Soittun musiikkia. Aino Räty- Hämäläinen kertoo karjalaisten evakkojen kokemuksista.

Marraskuu

Torstaina 17.11. juhlistetaan Joensuun Kalevalaiset Naiset 50 vuotta. Klo 18 alkaa ohjelmallinen ilta ”Luovuuden alkuvoimaa – muotia ja musiikkia perinteisin ja uusin muodoin”.

Tilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja luovuudesta kulttuurin ja kädentaitojen lähtökohtana sekä kuullaan näitä konkretisoivia esityksiä. Ohjelmassa on muun muassa Jussi Karkkulaisen kantelemusiikkia ja konservatorion klarinetin opiskelijoiden esityksiä. Pohjoiskarjalaista kädentaitoa nähdään Matelin Lahja-Aitan Raili Tikalta, Karjalaisilta Taitajilta, Taito Pohjois-Karjalasta ja TaitoShopista. Marimekkoa vuosien varrelta esittelee Aino Stranden-Sorvisto.

Joensuun Pakkahuone Rantakatu 2

Lämpimästi tervetuloa!

Lokakuu

Kekri su 30.10. klo 12 Ravintola Roustissa

Menu: syksyinen vihersalaatti, metsäsienisalaatti, seesamporkkanat ja yrttipiimäkastike, hunajapaahdettuja punajuuria, timjamikurpitsaa ja fetajuustoa, peruna-savukalasalaattia, kaalikääryleet, nokkosperunasose, puolukkasurvos, omena-kanelipannacottaa ja kahvia/teetä.

Musiikkiohjelmasta vastaa harmonikkataiteilija Arto Tarkkonen. Kekriaterian ja ohjelman hinta 25 € / hlö, maksu käteisellä paikan päällä. Ilmoittautumiset sihteeri Anjalle viimeistään pe 21.10. puh. 040-5850516 tai spostitse  anja.halonen9@gmail.com. Tule mukaan ja tuo ystäväsikin Kekrijuhlaamme!

Ravintola Rousti, Suvantokatu 2, käynti pihan puolelta.

Syyskuu

Joensuussa järjestetään 24.9. 2022 Kalevalaisten Naisten Liiton valtakunnallinen vuosikokous. Lämpimästi tervetuloa Joensuuhun yhdistysten edustajat eri puolelta Suomea! Toivomme, että osallistujat virkistäytyvät täällä Pohjois-Karjalassa kulttuurin ja hyvien kohtaamisten merkeissä.  Vieraille olemmekin suositelleet  erityisestiTaitokorttelia ja sen ihanaa Kauppaneuvos-kahvilaa yhdeksi joensuulaiseksi kohteeksi.

Lauantai-illaksi yhdistyksemme on valmistellut ohjelmallisen illallisen Kimmeliin ja sunnuntaina 25.9. matkaamme joukolla Ilomantsiin tutustumaan Runokylään ja muuhun ilomantsilaiseen ja karjalaiseen kulttuuriin.

Tulgua terveh Karjalaan!

Elokuu

Tule viettämään Joensuun Wanhan kaupungin päivää la 6.8. 2022 klo 10-15 Taitokorttelille!

Kaikkien kansan- tai kansallispukuun pukeutuneiden –  pukusi voi edustaa mitä vain aluetta tai kulttuuria –  kesken arvotaan Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n lahjoittama kädentaito- ja paikallisia muita tuotteita sisältävä kori. Arvontaan voi osallistua Taitokorttelin aittarakennuksen karjalaista pukukulttuuria esittelevässä näyttelytilassa. Lisäksi kaikille Wanhan kaupungin päivään osallistuville on varattu arvottavaksi oma tuotekori (maksulliset arpaliput).

Perjantaina 5.8. vietetään jälleen valtakunnallista Kansallispuvun juhlapäivää kansallispukupiknikeillä. Joensuussa piknik-tilaisuuden järjestää karjalaisten kansanpukujen asiantuntija Leena Jääskeläinen ryhmäläistensä kanssa ja Joensuun Kalevalaiset Naiset ovat tervetulleita mukaan. Piknik on perjantaina 5.8. klo 11.30 – 13.00 Joensuun Rantapuistossa, lähellä Pakkahuonetta. Sateen sattuessa Taitokorttelin aittarakennuksessa Leenan kokoamassa karjalaisten pukujen näyttelyssä.

Joensuun Kalevalaiset Naiset ry toteuttaa ohjelmiinsa sisältyviä luentoja ja opintoaiheita Opintokeskus Siviksen tuella.

Heinäkuu

Nyt juhlistetaan Runon, suven ja Eino Leinon päivää tuulettamalla kansan- ja kansallispukuja Joensuun Torilavalla ke 6.7. klo 12.00 – 13.30. Tervetuloa mukaan kansallispuvussa, feresissä, sarafanissa tai pitäjäpuvussa! Ilmoittaudu yhdistyksemme sihteerille Anjalle puh. 040 585 0516 tai anja.halonen9@gmail.com la 2.7. mennessä.

Pukujen tuulettelun jälkeen siirrytään Ilosaareen kukittamaan Miihkali Arhippaisen patsas klo 14.00.

Kesäkuu

Tervetuloa Joensuun Kalevalaisten Naisten Kesäkahveille Taitokorttelin Kauppaneuvoksen kahvilaan ke 15.6. klo 16.30 – 18.00.
Kesäkahveilla vaihdetaan kuulumisia ja jaetaan vinkkejä yhdistyksemme ja maakuntamme kesätapahtumista Vieraanamme on Joensuun kaupungin uusi kulttuurijohtaja Katriina Leppänen.
Kauppaneuvoksen makoisat kahvit ovat tarjolla omakustanteisesti, ja muutamia euroja kannattaa varata yllätysarpajaisiin.
Tilaisuus on kaikille avoin, lämpimästi tervetuloa!

Toukokuu

Lämpimästi tervetuloa viettämään toukokuista iltaa  perjantaina 20.5.2022 klo 17 Joensuun Kukkosensaaren Kuhasalon kodalle, Kalmonkatiskaan. Ohjelmassa on Sirkka Vepsän puheenvuoro vuoden teemasta Luovuuden alkulähteillä – mitä on luovuus? sekä  Lea Tajakan tulkitsemaa kalevalaista kansanrunoa. Vietetään iltaa myös keskustelun ja muun pienen ohjelman merkeissä.

Osallistumismaksuun 10 € sisältyy nuotiomakkarat sekä kahvi/tee suolaisine ja makeine tarjoiluineen.

Jos tarvitset kyydin, ota yhteyttä Leena Lehtiseen puh. 050 352 9340 keskiviikkoon 18.5. mennessä.  Jos haluaa kävellä yhdessä kodalle, on kokoontuminen parkkipaikalla klo 16.50.

Tilaisuus on kaikille avoin!

Huhtikuu

Pe  8.4. klo 9.00 Virpomishetki ”Vuoden virvottava” Carelicumin aulassa. Päiväkoti Pääskyn lapset virpovat ja esittävät ohjelmaa. Kantelemusiikkia, Lumi Ollila. Tilaisuus on kaikille avoin.

Virpo-oksia on myynnissä  ukrainalaisten hyväksi.

La 2.4. klo 9.0011.30 virpo-oksien valmistamista NNKY:n tiloissa Malmikatu 2. Tarjolla on kahvia ja teetä pienen purtavan kera. Yhdistys on hankkinut kreppipaperia ym tarvikkeita.

Ke 30.3. klo 17 tutustumme Joensuun Taidemuseolla Pia Männikön Kasvusto-näyttelyyn ja muihin museon näyttelyihin. Näyttelykierrosten jälkeen keskusteluhetki kahvin ja teen merkeissä museohuoneessa. Museon näyttelymaksu 4 € (ryhmäosallistumishinta).

To 17.3klo 17 Taitokorttelin Kauppaneuvos-kahvilassa Sukkaset suureksi iloksi -tilaisuus. Sari  Suvanto kertoo karjalaisen perinteen ja sukunsa innoittamasta sukkien suunnittelu- ja neulomisprojektistaan.

Pe 25.2. klo 17 Yhdistyksen vuosikokous NNKY:n tiloissa malmikatu 2. Vuosikokouksen jälkeen laskiaispullakahvit. Tapio Mustonen kertoo erikielisten Kalevala-teostensa  ja Ex libristen kokoelmistaan.

VUOSI 2021

Keskiviikkona 8.12.  vietetään suomalaisen musiikin ja Jean Sibeliuksen päivää klo 17 NNKY:n tiloissa, os. Malmikatu 2.

Ohjelmassa on Joensuun konservatorion opiskelijan Sanni Koistisen tulkitsemia suomalaisia pianokappaleita sekä yhdistyksemme jäsenen Aino Stranden-Sorviston puheenvuoro ”Hetkiä Helkä-tyttönä ja Sibelius-tulkitsijana.”

Lähestyvään jouluun virittäydymme yhdistyksemme tarjoamalla puurolla ja glögillä.

Lämpimästi tervetuloa mukaan yhdistyksemme jäsenet ja ystävät, tilaisuus on kaikille avoin.   Olet sydämellisesti tervetullut tähän vuoden viimeiseen tapahtumaamme!

Syksyllä 2021 jo toteutunutta:

Kekrijuhlaa vietetään sunnuntaina 31.10. klo 13-15 NNKY:n tiloissa os. Malmikatu 2.  Ohjelmassa on ravintola Sulon valmistaman kekrilounas: tarjolla on myskikurpitsa-porkkanasosekeittoa, naudanliha-borssikeittoa, karjalanpiirakoita ja munavoita, hapanjuurileipää, kotikaljaa sekä kahvia tai teetä puolukkapiirakan kera. Lisäksi pientä kekriaiheista ohjelmaa ja sadonkorjuuhenkiset arpajaiset. Hinta 15 €, sisältää tarjoilun, ohjelman ja yhden arvan.  Ilmoittautumiset viim. 28.10. Leena Lehtiselle p. 050-3529340 tai sähköpostitse leena.lehtinen@live.com  Lämpimästi tervetuloa Kekrijuhlaan !

Keskiviikkona 13.10.klo 17  Taidemuseolla voimme osallistua  ”Ihmiskäsityksiä-näyttelyn” yleisöopastukseen. Näyttelyyn on koottu erilaisia ihmiskuvauksia museon kokoelmista. Ihminen on ollut kuvataiteen historiassa tyypillinen tutkimuksen kohde, joka on kuvattu paitsi fyysisenä olentona, myös aseman ja yhteiskunnallisen roolin kautta. Lisäksi mukana on mediataiteilija Jukka Hautamäen neuroverkkoihin ja tekoälyyn perustuvia teoksia. Kierroksen jälkeen kokoonnumme museon projektihuoneessa tarjoilun ja keskustelun merkeissä. Museon pääsymaksu 3€/ hlö + vapaaehtoinen tarjoilumaksu. Kokoontuminen klo 16.50 aulassa, Joensuun Taidemuseo, Kirkkokatu 23.  Tervetuloa !

Tämä korukurssi 17.11. peruuntui,  mutta tarkoitus toteuttaa uuden vuoden 2022 myötä. Keskiviikkona 17.11. klo 17 kokoonnumme Piparkakkutalon alakerran kokoushuoneessa, os. Kauppakatu 34, jossa voimme tehdä korun itselle tai lahjaksi metallilangasta taivuttelemalla. Kurssin hinta 10 €+ pieni tarvikemaksu, kahvi ja kahvileipä sisältyy hintaan. Ilmoittaudu kurssille 15.11. mennessä Liisa Kontturille,    p. 0500- 796700 tai sähköpostitse marjaliisa.kontturi@gmail.com. Tervetuloa!

Yhdistyksemme on  juhlistanut Pohjois-Karjalan maakunta 300 vuotta -juhlavuotta usealla tapahtumalla:

Joensuun Kalevalaiset Naiset ry juhlistaa Pohjois-Karjalan maakunta 300 vuotta -teemaa järjestämällä la 28.8. klo 10-14 Joensuun Taitokorttelin aitalla ohjelmaa. Yhdistys on myös tuottanut ”Joensuu – veden äärellä” opastetut kävelykierrokset to 26.8. klo 17.30 ja la 28.8. klo 14.00.

Juhlistakaamme siis  joukolla Pohjois-Karjalan maakunta 300 vuotta la 28.8.  pukeutumalla kansan- ja kansallispukuihin. Taitokorttelin aitalla otamme tänä vuonna esille erityisesti pohjoiskarjalaisia kotiseutu- ja pitäjäpukuja. Mutta mukaan voi toki tulla missä asussa vain – pohjoiskarjalaisuus ei kiinni asusta!

Joensuuveden äärellä” on Joensuun Kalevalaisten Naisten tuottama opastettu kävelekierros Pohjois-Karjalan Maakunnan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kalevalaisten Naisten Liiton tämän vuoden valtakunnallinen teema on ”Metsän henki – veden voima”. Teema innoitti meitä tutustumaan omaan kotiseutuumme vesistöjen merkityksen näkökulmasta. Ja – kuten tunnettua – Joensuun elinkeinoihin, maisemaan, ilmeeseen ja elämään kaupunkimme läpi virtaava joki ja lähiseudun muut vesistöt ovat vaikuttanet paljon.

Kävelykierroksella päästään myös kuulemaan mitä Suomen tuntemattomin runoilija, kuvanveistäjä Anssi Kasitonnin patsas, ajattelekaan vuodenajoittain Pielisjoen äärellä ollessaan. Kierroksella kuullaan myös millaisia elinkeinoja joet ja järvet ovat mahdollistaneet sekä mikä merkitys kaupunkiamme ympäröivillä vesistöillä on ollut kulttuuriin ja kaupankäyntiin, ja muihinkin yhteyksiin. Kävelykierroksella tutustutaan myös reitin varrella oleviin patsaisiin ja kuullaan kenties kansanrunojenkin viesti vedestä ja vedenalaisesta elämästä.
Kierroksia toteutetaan Pohjois-Karjalan maakuntaviikolla to 26.8. klo 17.30 ja la 28.8. klo 14.00. Lähtö on IIosaaresta Miihkali Arhippaisen patsaalta, kierroksen pituus on noin 1,5 km ja se kestää 1,5 – 2 t. Kierros päättyy Pakkahuoneelle.
Opastettu kävelekierros on tuotettu Joensuun Matkailuoppaat ry:n kanssa ja osallistuminen kierrokselle on maksutonta.
Toivomme ilmoittautumisen kierrokselle 24.8. mennessä: lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 717 7018
Penttilän saha, kuva Pohjois-Karjalan Museo

Kansallispukujen tuuletusta to 5.8.

Yhteistä kokoontumista emme tänä vuonna järjestä to 5.8., osin koronatilanteenkin takia. Yhdistyksemme toimintasuunnitelmassa on Pohjois-Karjalan Maakuntapäivän ja Pohjois-Karjala 300 vuotta -tapahtumien juhlistaminen la 28.8. Taitokorttelin aitalla klo 10-14, jolloin yksi erityinen teema kansan- ja kansallispukujen ja muun ohella on pohjoiskarjalaiset kotiseutupuvut. Eli etsikääpä niitä, ilmoittakaa niistä ja innostakaa pukujen omistajia mukaan.
Kansallispukutuuletusta Taitokorttelilla vuonna 2019.

Miihkali Arhippaisen patsas kukitettiin ti 6.7. 2021 klo 17 Ilosaaressa. Pohjois-Karjalan maakunta 300   -teemavuoden merkeissä Joensuun Kalevalaiset Naiset ry oli kutsunut kukittajaksi maakuntajohtaja Markus Hirvosen. Kukituksen yhteydessä ja pienessä ohjelmatuokiossa oli myös ohjelmaa, muun muassa Mari Matveisen kanteletulkintoja ja FT Tarja Kupiaisen puheenvuoro Metsä ja vesi kansanperinteessä, FM Sirkka Vepsän katsaus Pohjois-Karjalan  maakunnan syntyyn ja Erja Laakkosen metsä-aiheisia runoja.

Maakuntajohtaja Markus Hirvonen ja Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n hallituksen jäsen Liisa Kontturi Miihkalin patsaalla 6.7.2021.

Tilaisuus oli kaikille avoin ja  ohjelma ja kahvitarjoilu  toteutettiin Rajakapteenin pirtissä Kerubin tiloissa. Vapaaehtoinen kahvimaksu tuli yhdistyksen kulttuurityön hyväksi.

********

Perjantaina 18.6. tutustumme Liisa Kontturin näyttelyyn Kontin kantamoiset Taitokortellissa, Liisa kertoo näyttelystään, jota hän on kuvannut myös ”Sisäisen voiman tarinaksi” klo 16.30 alkaen.  Kesäkahveja on  mahdollisuus nauttia yhdessä Kauppaneuvoksen kabinetissa klo 16 (omakustanteisesti). Tervetuloa mukaan!

Perjantaina 21.5.  klo 17 kokoonnutaan Metsän henki – veden voima -vuositeeman merkeissä Utransaaren kodalla. Taiteilija Sanna Hukkanen kertoo Metsänpeitto-kirjastaan. Kodalla nokipannukahvit ja nuotioeväät (makkaraa, sämpylät, muffinit) sekä muuta ohjelmaa  ja keskustelua vuoden teeman merkeissä ja muutoinkin kuulumisten vaihtoa.  Osallistumismaksu 10 € sis. nuotioeväät ja ohjelman. Ilmoittaudu mukaan  ja ilmoita mahdollinen kyytitarve 18.5. mennessä sihteeri Anjalle puh 040 5850516 Tervetuloa mukaan!

Vuosi 2021 Joensuun Kalevalaiset Naiset ry Toimintasuunnitelma ja tapahtumat

Jäsenkirje Joensuun Kalevalaiset Naiset ry 1 2021

Vuonna  2021 jo toteutunutta

Vuoden virvottavat -tilaisuus 26.3. Taitokorttelin piha-alueella. Virvottavina olivat Joensuun kaupungista  vt.kulttuurijohtaja Leena Hoppania ja markkinointijohtaja Markku Pyykkönen ja Taitokorttelista toiminnanjohtaja Tuija Tekin. Aurinkoisella pihalla oli hyvä toteuttaa virpominen ja keskustelua ja ajatustenvaihtoa Joensuun Kalevalaisten Naisten panoksesta kaupunkimme kulttuuri- ja yhdistystoimintaan jatkettiin kahveilla kauppaneuvoksessa. Yle-Uutiset Itä-Suomi teki virpojaishetkestä jutun.

Muutoin jäseniä ja muitakin ohjattiin etävirpomiseen:”Vaikka emme tänä vuonnakaan voi järjestää kaikille avoimia virpo-oksien valmistustilaisuuksia tai virpomishetkeä, kannustamme valmistamaan virpo-oksia kotona. Viemme niitä ikäihmisten hoivakoteihin iloksi. Voitte ottaa yhteyttä yhdistyksen puheenjohtajaan, jos haluatte tuoda virpo-oksia hoivakoteihin vietäväksi.”

Yhdistyksen vuosikokous järjestettiin 25.2.Piparkakkutalolla. Kokouksen yhteydessä julkistettiin vuonna 2021 toteutettava kalevalaisten kansanrunojen innoittama leivontakilpailu. Ohjeet ja säännöt julkistetaan keväämpänä. Vuosikokousillassa maisteltiin myös leivontakilpailun ideoineen, yhdistyksemme sihteerin Anja Halosen maukkaita piiraita. Kuvassa Anja kertoo iltaan leipomistaan juures- ja marjapiiraista.

Vuosikokoukseen osallistui 10 henkilöä, kokouksen puheenjohtajana oli Aino Kuittinen ja sihteerinä Tarja Kupiainen. Vuoden 2020 toimintakertomuksesta todettiin, että koronavuodesta huolimatta oli toimintaa järjestetty yllättävän paljonkin, ja tämä oli onnistunut suunnittelemalla toteutukset kesäajalle, ulkotiloja huomioiden ja muutoinkin koronaohjeita huomioiden.

LeLi 2 Joensuun kalevalaiset Naiset ry Vuoden 2020 toimintakertomus

Vuosikokouksessa kuultiin myös yhdistyksen jäsenen Tarja Kupiaisen kuulumisia liiton hallituksesta.

Vuonna 2021 jatketaan Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön tukemaa hanketta koulujen kanssa, jossa tavoitteena on kertoa toiminnallisesti entisaikojen kädentaidoista ja muusta arkipäivän käytännön osaamisesta. Yhdistyksen hallitukseen valittiin uutena Marja-Liisa Kontturi. Vuoden 2021 toimintasuunnitelmaa esittelivät yhdistyksen puheenjohtaja Lea Lihavainen ja sihteeri Anja Hakonen.

LeLi Joensuun Kalevalaiset Naiset ry Toimintasuunnitelma 2021 Vuosikokoukselle

Kalevalan päivänä yhdistyksen hallitus kävi viemässä kynttilät Miihkali Arhippaisen patsaalle. Koronatilasteesta johtuen tilaisuutta ei toteutettu yleisötilaisuutena.

Kalevalaisten Naisten Liiton järjestämä etäseminaari Kalevalan päivänä 28.2. klo 14.00-15.30. Ohjelmassa on puheenvuoroja kädentaidoista korona-aikana, suomalaisten ryijyjen värivalintojen semiotiikasta, Kalevalan naiset kirjailijan silmin sekä musiikkiesityksiä. Seminaaria voit seurata Kalevalaisten Naisten Liiton Fb-sivuston kautta:

Kalevalaisten Naisten Liiton Facebook

Ystävänpäivänä 14.2. 2021 yhdistys järjestää Ystävänpäivän musiikkihetken klo 14 ja klo 15 Joensuun Kaupunginorkesterin viulustin Katri Hännisen kanssa. Musiikkihetket järjestetään NNKY:n tiloissa Malmikatu 2.  Yhteen musiikkihetkeen odotamme osallistujia noin 6-8 henkilöä. Musiikkihetken jälkeen kahvitarjoilu. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautuminen välttämätöntä sihteerille puh 040 585 0516, joko tekstiviesti tai soitto 12.2. mennessä.

Yhdistyksen vuosikokous järjestetään torstaina 25.2. klo 17 Piparkakkutalon alakerran kokoushuoneessa Kauppakatu 34. Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen määräämät asiat.

Kevättalven  ja kevään mittaan on tilaisuuksia tulossa, ja niitä järjestetään koronatilanteen mukaan. Vuosikokouksen jälkeen jäsenille lähetetään jäsenkirje, jossa on koko vuoden toimintasuunnitelma.

Jos Sinulla on toiveita tai ideoita toiminnaksi, lähetä ajatuksesi yhdistyksen puheenjohtaja Lea Lihavaiselle puh 040 717 7018  tai lea.lihavainen@ok-sivis.fi

Tervetuloa mukaan yhdistyksen toimintaan, ja toivotamme lämpimästi tervetulleiksi myös uudet jäsenet!

VUOSI 2020

Vuosi 2020 oli erilainen vuosi meille kaikille, mutta kokoontumisrajoituksista huolimatta pystyimme yhdistyksenä toteuttamaan paljonkin: alkuvuonna ennen koronarajoituksia pystyimme toteuttamaan tammikuun tapahtumat ja luovan toiminnan kerhon kokoontumiset sekä helmikuun yhdistyksen vuosikokouksen ja osallistumisemme Sari Kaasisen konserttiin Kalevalanpäivän tienoilla.

Koronatauon mittaan saimme yhdistyksenä näkyvyyttä etävirpomiseen kannustamisella alueen radiolähetyksissä ja muussa paikallismediassa.

Keväällä toimitimme jäsenistölle myös  Kalevalaisten Naisten verkkomateriaalivinkkejä ja muuta verkossa tapahtuvaa aktiviteettitietoa.

Yhdistyksen Fb-sivuilla on koko vuoden ollut aktiivista toimintaa.

Heinäkuussa toteutimme Miihkali Arhippaisen patsaan kukituksen musiikki- ja runo-ohjelmien keralla suurehkon osallistujajoukon kanssa, elokuussa osallistuimme sekä 5.8. Kansallispuvun juhlapäivään että 29.8. Pohjois-Karjalan Maakuntapäivään järjestämällä kansan- ja kansallispukujen tuuletuksen ja esittelyn Taitokorttelilla.

Syyskuussa kokoonnuimme Kukkolan kodalla Metsän henki -teeman merkeissä. Lokakuussa saimme nauttia monipuolisesta Kalevalakorujen ja uuden Kalevala -brändin esittelystä Ilmakangas Ky:n vieraina ja marraskuussa vietimme Kulttuuri-Kekriä  kirjallisuuden merkeissä.

Luovan toiminnan kerho on kokoontunut syksyllä.

Iloitsemme myös siitä, että pystyimme vaikuttamaan Liiton virtuaalisesti toteutetussa vuosikokouksessa  lokakuussa yhdistyksemme jäsenen, FT Tarja Kupaisen valintaan liiton hallitukseen. Samoin iloitsemme siitä, että pystyimme sekä aktiivisina kansalaisina että yhdistyksenä osaltamme vaikuttamaan siihen, että Ilmakangas Ky sai Kalevalakorun brändiuudistuksesta huolimatta säilyttää Kalevalakorujen myyntioikeutensa!

Kiitos myös kaikille jäsenille yhteisestä vuodesta 2020!

Vuoden 2020 toimintoja:

Marraskuu

Tervetuloa to 12.11. 2020 klo 17 viettämään KulttuuriKekriä Kotileipurien Herkkupaja-kahvilaan (Surakan talo, Suvantokatu 2, Taitokorttelin piha-aluetta). Ohjelmassa on syksyn uutuuskirjojen esittelyä ja joululahjakirjavinkkejä (Anne Ikonen), kirjavinkkejä (Aino Kuittinen), kalevalainen luonto-teemainen tervehdys (Helena Nuutinen). Kahvi ja tarjoilu, joka sisältää suolaista ja pientä makeaa, 8 €. Ilmoittaudu sihteerille ke 11.11. mennessä:  040 585 0516

Lokakuu

Tämän ilman alla -tapahtumasarja on käynnistynyt Joensuussa. Tilaisuudet ovat kansanmusiikin ammattilaisen Emilia Kallosen ja perinteentutkija Leena Jääskeläisen suunnittelemia ja toteuttamia. Aiheina ovat kansanperinne, itkuvirret, kuolema ja muut elämän käänne- ja taitekohdat karjalaisessa kulttuurissa.
Sunnuntaina 25.10. klo 15 on Kropu ja Kruuga -yhteisesitys Joensuun ortodoksisella seurakuntasalilla Kirkkokatu 32. Liput 15 € ja 20 €.

To 8.10. Kalevalakoruilta Kello- ja kultasepänliike Ilmakangas Ky:n vieraina. Tiina Ilmakangas kertoo uudesta Kalevalakorun brändista Kalevala. 20% alennus kaikista liikkeen tuotteista.  Voit osallistua joko klo 17.00 tai 18.30 ryhmään, ilmoittaudu sihteeri Anjalle puh 040 585 0516  ma 5.10. mennessä. Tarjoilua. Lämpimästi tervetuloa!

Syyskuu

Sanna Hukkasen vierailu yhdistyksessämme ja Metsänpeitto-kirjan esittely siirtyy tuonnemmaksi eli hän ei pääse tänään perjantaina 25.9. vieraaksemme Kukkolan kodan tilaisuuteen klo 17. Flunssansa takia hän ei voi nyt tulla, mutta tulee mielellään tuonnempana.
Kukkolan kodalla kokoonnutaan kuitenkin tänään 25.9. klo 17, jutellaan muutoin metsästä ja metsään liittyvistä kokemuksista ja kuullaan Kukkolan tilan historiasta. Pääsääntöisesti ollaan siis ulkona tai kodan suojassa, joten tämä on hyvä huomioida pukeutumisessa.
Ohjelmassa on myös pannukahvit kodalla kahvileivän ja makkaranpaiston merkeissä. Yhdistys tarjoaa nämä osallistujille. Jos innostunut osallistumaan ja et ole vielä imoittautunut, ilmoitathan tulostasi sihteeri Anjalle: 040 585 0516
Metsänpeitto on sarjakuvataiteilija Sanna Hukkasen ja kulttuurintutkija Inkeri Aulan yhteinen sarjakuva-albumi metsästä ja puista sekä niihin liittyvästä kansanperinteestä, historiasta ja nykypäivästä. Puihimme liittyy valtava määrä ylisukupolvista tietoa, taitoa ja tarinaperinnettä, joka kuvaa sitä, keitä me olemme ja mistä tulemme.

Luovan toiminnan ilta ma 14.9. klo 17-19 Piparkakkutalolla, Kauppakatu 34, yläkerran sali.

Illan teemana ympäristöasiat ja kestävä kehitys. Aiheesta esikoisteoksensa julkaissut Kalevalaisten naisten jäsen, eläkkeellä oleva opettaja Seija Timonen on kertomassa kirjastaan ”Ympäristöteko vuoden jokaisena päivänä”.

Tarjolla kirjan resepteillä tehtyjä herkkuja. Kirjoja myynnissä jäsenetuhintaan.

Elokuu

La 29.8. Pohjois-Karjalan Maakuntapäivänä kannustamme jäseniämme, yhdistyksemme ystäviä ja kaikkia muitakin pukeutumaan feresiin, kansallispukuun tai muuhun kansanpukuun. Kokoonnumme Taitokorttelilla klo 12.

Klo 12-13 Taitokorttelin ”aitan rappusilla” kansan- ja kansallispukujen esittelyjä ja puhetta kansallispukukulttuurista. Lisäksi esittäytyvät Matelin  Lahja- Aitta Oy:n, KoitaDesign`n ja Made by Hannele Rusilan pohjoiskarjalaishenkiset asut.

Yhteinen kahvitteluhetki (omakustanteisesti)  maakuntapäivän merkeissä Kauppaneuvoksen hyvästä kahvista ja leivonnaisista nauttien klo 13.

Tilaisuus on kaikille avoin, ja tervetuloa juuri niin pukeutuneena kuin tuntuu hyvältä, kansan- tai kansallispukupakkoa ei ole.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

*********

Kansallispukupiknik-päivän tunnelmia:

Kansallispuvun juhlapäivänä  klo 11 – 15  on mahdollsuus osallistua yhdistyksemme jäsenen Leena Jääskeläisen ja hänen kulttuurikerhonsa kanssa piknikiin Joensuun Rantapuistossa. Leena on tarkentanut kokoontumispaikaksi Rantapuistossa Pakkahuoneen ja satama-alueen läheisyyden. Tarkkaa paikkaa on vaikea ennakkoon ilmoittaa, sillä toisinaan puistikossa on puutarha- tai muita töitä meneillään. Lisätietoja Leenalta: puh 040 847 1085. 

Kansan-tai kansallispuku ylle, ja omat eväät mukaan. Otathan mukaan myös maton tai huovan, sillä kyseessä on piknik-henkinen tilaisuus. Sateen sattuessa Taitokorttelin terassilla. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Muistakaamme edelleen kaikissa kokoontumisissa turvavälit ja muu koronaohjeistus!

Jo toteutunutta vuonna 2020:

Heinäkuu

Ma 6.7. Runon, suven ja Eino Leinon päivänä yhdistys järjesti Miihkali Arhippaisen patsaan kukituksen Joensuun Ilosaaressa. Kukittajana tänä vuonna oli joensuulainen, pitkän uran opettajana tehnyt Sanni Tikka. Sanni on karjalaisen ja kalevalaisen kulttuurin ystävä ja eläkkeellä ollessaan hän on muun muassa opettanut karjalan kieltä kansanopistoissa ja toiminut useiden karjalaisen kielen ja kulttuurin keskustelukerhoissa ohjaajana. Joensuun Kalevalaisten naisten tilaisuuksissa Sanni on pitänyt vapaaehtoishengessä useita alustuksia, kertonut suakkunoita eli tarinoita ja valmistanut upeita virpokukkia yhdistyksen tilaisuuksiin. Kukituksen ja puheen ohella ohjelmassa oli musiikki- ja runo-ohjelmaa: runoja Eino Leinon päivän kunniaksi tulkitsi Henry Räsänen ja kantelemusiikkia esitti Jussi Karkkulainen.

Toukokuu

Hyvää Äitienpäivää kaikille naisille!

 

Ajatuksia merkitykselliseen elämään voi löytää – äidit, isoäidit, äitiydestä haaveilleet, kaikki naiset – vaikkapa oheisesta viime aikoina kohtalaisesti esillä olleen filosofi Frank Martelan puheenvuorosta:

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/miten-lakanoiden-viikkaaminen-liittyy-elaman-tarkoitukseen-?fbclid=IwAR1Y77mtni0Omic8c_7FMrncAweFbwpwYE6LojIgGE1_Bay9HiHtey3VIE8#b5c8e010

Alkuvuosi 2020:

Kalevalan ja Kantelettaren luenta ja osallistuminen arvontaan

Vielä on aikaa lähettää ajatuksiaan ja huomioitaan Kalevalasta ja Kantelettaresta, eli korona-ajan rajoitusten jatkuessa olemme jatkaneet myös tähän arvontaan osallistumista:

Innostamme jäseniämme lukemaan Kalevalaa tai Kanteletarta korona-ajan nyt mahdollisesti antaessa lisää lukuaikaa: Lue luku tai useampi Kalevalasta tai Kantelettaresta. Kerro sähköpostitse 15.6. mennessä lea.lihavainen@ok-sivis.fi  mikä luku tai asia innoitti Sinua ja miksi, tai mitä uutta löysit Kalevalasta tällä lukukerralla. Riittää, että kerrot vaikkapa : ”Kalevalan kielen elävyys ja värikkyys innoitti”, ” Kun sai lukea omaan tahtiinsa, ei teksti tuntunutkaan uuvuttavalta” tai ” Löysin Kyllikin persoonasta uusia puolia”, toki saa kertoa useammallakin sanalla.

Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kesäkuussa kesäinen herkkukori.

Yhdistyksen tapahtumat ja koronaepidemia:

Yhdistyksen hallitus päättää lähiaikoina (toukokuu), milloin ja millaisia tapahtumia voidaan järjestää koronaepidemian rajoitukset ja turvasuositukset huomioiden.

Kulttuuria ja sisältöä verkkomateriaaleista

Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtaja Ildiko Lehtinen on koonnut oheisen koosteen verkosta löytyvistä kulttuuriaktiviteeteista:Vinkkejä verkkoaineistoihin yhdistyksille kevät 2020 

Kannattaa tutustua!

Palmu-eli virposunnuntaina kannustamme tänä koronakeväänä virpomaan puhelimitse

Palmu-eli virposunnuntaina voimme muistaa läheisiämme ja ystäviämme myös puhelimitse. Koronapandemian takia emme voi käydä virpomistervehdyksillä, mutta puhelukin sopii virpomisen olennaisen sisällön välittämiseen: terveyden ja kaiken muun hyvän toivottamiseen.

Näiden www-sivujen Virpominen ja virpolukuja -sivuilta löydät virpolukuja.

 

Koronaepidemian vaikutus yhdistyksen toimintaan:

Maailmalla ja Suomessa etenevä koronaepidemia vaikuttaa arkeemme ja kaikkeen toimintaan niin työssä kuin harrastuksissa. Valtiojohto ja THL ovat antaneet suosituksia, jotka vaikuttavat myös kansalais- ja yhdistystoimintakenttään.

Yhdistyksen hallitus on päättänyt 15.3.2020 , että kevään toiminnot perutaan.

Jäsenille on lähetetty email-viesti  kevään toimintojen tilanteesta. Liitteenä lähetettiin myös  oheinen ”Aktiviteetteja kevääseen”, jossa on muun muassa muutamia luku- ja kirjallisuusvinkkejä.

Jäsenille aktiviteetteja kevääseen 2020

 

Yhdistyksemme www-sivuilla www.joensuunkalevalaisetnaiset.net ja Fb-sivustoilla kerrotaan myös kuulumisia. Jos tarvitset apua Fb-sivustojen Joensuun Kalevalaisten Naisten ryhmään liittymisessä tai tietoa liitteessä mainittujen kirjojen lainaamisesta tai muusta, voit ottaa yhteyttä puheenjohtaja Leaan, puh 040 717 7018 tai lea.lihavainen@ok-sivis.fi Yhdistyksen  liittyvistä asioista voit tiedustella myös sihteeri Anjalta puh. 040 585 0516

Kuvassa Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n jäseniä kesän 2019 Miihkali Arhippaisen patsaan kukituksessa.

Vuosikokous ke 26.2. klo 17.00 Piparkakkutalolla, Kauppakatu 34. Ohjelmaa Kalevalan päivän hengessä, kahvitarjoilu ja arvontaa. Lämpimästi tervetuloa!

Ke 11.3. klo 18 Kadonnut kinnas -näyttelyn oheisluennot Carelicumin auditoriossa, FT Tuulikki Kurki ja FT Kirsi Lauren.

VUOSI 2019

Joensuun Kalevalaiset Naiset  ry kiittää jäseniään ja yhdistyksen ystäviä ja yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta 2019 ja toivottaa Hyvää Joulua ja yhteistyörikasta vuotta 2020!

Tervetuloa Pikkujouluihin ti 10.12. 2019 klo 17.30 Piparkakkutalolle Kauppakatu 34! Ohjelmassa on jouluisia sketsejä ja tietokilpailuja ja piparien koristelua. Tarjolla glögiä, torttuja ja pipareita. Myynnissä sukkia ja koruja.

Tanssit Ruplalla su 1.9. klo 17! Joensuun Kalevalaiset Naiset jäjestää tanssit Ruplalla eli kerhotalolla Sairaalakatu 27 (Sepänkadun ja Sairaalakadun kulmassa). Tule tanssimaan ja virkistymään, ja tuo ystäväsikin. Musiikista vastaa Souvareista tuttu Marko Jolkkonen.

Liput 10 €.  Kahvia ja arvontaa. Tuotto Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n kulttuuritoiminnan hyväksi.

Tule tuulettamaan kansan- tai kansallispukuasi Joensuun Wanhan kaupungin päivään Taitokorttelille la 10.8. 2019 klo 10.30 ja 11.30!

Valtakunnallisena kansallispukujen tuuletuspäivänä 5.8. voi myös osallistua vapaamuotoiseen tuuletuspiknikiin Joensuun Rantapuistossa klo 12.  Ota mukaan piknik-eväät ja pukeudu kansan- tai kansallispukuusi!   Sateen sattuessa Taitokorttelin Kauppaneuvos-kahvilan terassilla. Lisätietoja Leena Jääskeläiseltä leena.jaask@gmail.com

Kalevalaisten Naisten Liiton vuoden 2019 teema on Kertoen ja kuunnellen. Vuonna 2019 jo  tapahtunutta, muun muassa

La 6.7. klo 11 Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus Ilosaaressa. Kukittajana Elsi Komu.

Ti 19.3. klo 17 kokoonnutaan Piparkakkutalolla Kauppakatu 34, toinen kerros vuoden teeman Kertoen ja kuunnellen merkeissä. Vieraana muun muassa kulttuurijohtaja Sari Kaasinen. 19.3. on myös Minna Canthin päivä ja tasa-arvon päivä, ja koska tänä vuonna tulee 175 vuotta kirjailijan syntymästä, juhlistetaan illassa myös häntä. Tarjoilua, yllätysohjelmaa ja arvontaa.

to 28.3. klo 16-18 Torikievarissa, Suvantokatu 6, Luovan toiminnan ilta. Musiikkia, runoja ja jumppaa.

Tule mukaan valmistamaan virpo-oksia:

Ti 2.4. 2019 klo 16-18 Opintokeskus Sivis, Kauppakatu 27 b A 39 (ovi kävelykadulla Säästöpankki Optian ja Musiikkiliike LevyEskojen välissä).

La 13.4. 2019  klo 1013 Opintokeskus Sivis

Virpo-oksia valmistetaan sekä omaksi iloksi että yhdistyksen toteuttamien ikäihmisten virpomistilaisuuksien yhteydessä käytettäväksi.

Joensuun Kalevalaiset Naiset ry järjestää Virpomistilaisuuksia:

  • to 11.4. 2019 klo 9.00 Carelicumin aulassa, Koskikatu 1. Joensuun Kalevalaiset Naiset jatkaa Karjalaisseurojen Pohjois-Karjalan piirin vuodesta 2004 aloittamaa perinnettä järjestää kaikille avoin virpomistilaisuus Carelicumin aulassa.
  • to 11.4. 2019 Senioripihan asukkaita virvotaan ja Palmusunnuntaina 14.4. virvotaan Koivupihan asukkaita sekä Malmikodin asukkaita.

Pe 17.5. Kevätseminaari NNKY.n tiloissa vuoden teeman Kertoen ja kuunnellen merkeissä. Aiheena muun muassa Esineet rajoilla ja liikkessä- projektin tutustuminen Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden johdolla.

…………………

Vuosi 2018

Syksyn 2018 ja koko vuoden päivitetty toimintaohjelma

2018 Toimintasuunnitelma Päivitetty syyskuu Joensuun Kalevalaiset Naiset

To 15.11. klo 17 Runo- ja kirjallisuusilta Kotileipurien Herkkupajassa Suvantokatu 2 (Surakan  punamultaiset piha-aitat).Ohjelmassa muun muassa  virolaisten runoilijoiden tekstejä Runon Ystävien tulkitsemana.  Kahvi omakustannushintaan.

Ti 11.12. klo 16-18 jouluinen glögitapaaminen Woutilassa, luovan alan toimijoiden työskentely-, myynti- ja näyttelytilassa, Tulliportinkatu 14. Mahdollisuus  ostaa tuotteita, tarjolla on myös jouluisiksi lahjoiksi sopivia. Yhdistys tarjoaa glögin ja pientä jouluista purtavaa.

Syksyllä 2018 jo toteutunutta

Su 28.10. Kekri Hummovaaran Juhanantuvalla. Juhanantuvan lähistöllä on Lönnrotin mänty, jonka lähistöllä Lönnrot tallensi vuonna 1828 suuren määrän kansanrunoja ja kalevalaisia säkeitä kesälahtelaiselta Juhana Kainulaiselta.

Ke 19.9. klo 17 kokoontuminen Joensuun taidemuseolla. Teemana Kalevalainen koti ja museon näyttelyt

Ke 10.10. klo 15-16 Hyvän olon tapaaminen. Kasvo- ja käsihoitoja ja kevyt ateria.

Kansan- ja kansallispukujs tuuleteltiin Joensuun Wanhan kaupungin päivässä  Taitokorttelilla la 11.8.2018

Tuulettajia oli taas mukavasti mukana, tässä  yhdistyksen jäsen, kansallispukujen asiantuntija Eila Hakkarainen kertomassa puvuista.  Kansantanssiryhmä Motoran esiintymisasuina pitämiä pukuja esitteli Motoran puheenjohtaja Mari Lehikoinen. Tällä kertaa tuuletukset aloitti Motoran Vinhakat-ryhmä tansseillaan.

Karjalaisten kansanpukujen asiantuntija Leena Jääskeläinen oli myös mukana tyttäriensä ja heidän lastensa kanssa. Leenalla oli tällä kertaa yllään vihreäsävyinen asu.

Joensuun Kalevalaisten Naisten esittelyteltalla oli myös arpajaiset.


Yhdistyksen syksyn ensimmäinen tapaaminen on ke 19.9. klo 17.30 Joensuun Taidemuseolla. Kokoontumista varten on varattu museon projektihuone. Tila löytyy pääsymaksukassan läheltä. Syksyn aloituskahvittelun ohella esillä on liiton vuosiaihe ”Kalevalainen koti”. Aihetta pohditaan sisustuksen, taiteen ja kulttuurin näkökulmista. Lisäksi tutustutaan museon näyttelyihin. Tilaisuus on kaikille avoin. Museon pääsymaksu omakustanteinen.

Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus pe 6.7. klo 13 Ilosaaressa.

Miihkalin kukitti Kari Tahvanainen Ukri ry:sta, joensuulainen kirjailija ja kulttuurin monitoimija.

Tilaisuudessa kuultiin myös Joensuun kaupungin kulttuurijohtaja Sari Kaasisen tervehdys ja Joensuun Naiskuoro esiintyi Helena Hulmin johdolla.  Tervetulosanat esitti yhdistyksen puheenjohtaja Aino Kuittinen. Kari Tahvanaisen puhe:Karin puhe

Ohjelma jatkui Kerubin sisätiloissa.  Sirkka Vepsä kertoi maljapuheessaan  Miihkalille  kalevalaiseen kulttuurin liittyvistä juomista ja juomakulttuurista. Elsi Komu ja muut Ukri ry:n jäsenet esittivät runoja.  6.7.  juhlistettiin myös Eino Leinon syntymästä 130 vuotta ja tämä huomioitiin esitetyissä runoissa.

Tilaisuus oli jälleen sekä hetki Miihkalille  että hetki kaikille pohjoiskarjalaisille kansanrunoilijoille ja nykyrunoilijoille.

Pe 4.5. klo 17-20Kevätseminaari Utran Uittotuvalla. Yhteiskyytejä (tiedustelut sihteeri 040 7177018 ) ja bussi nro 2. Liitteenä ohjelma. KEVÄTSEMINAARI 4.5.2018 Joensuun Kalevalaiset Naiset Esite

Ti 29.5. ”Hyvän olon ilta ” Anjan mökillä Koverossa.

To 5.4. klo 18  Juhlitaan Pääsiäistä! Maistellaan pääsiäisherkkuja ja  jaetaan ajatuksia pääsiäisenvietosta ennen ja nyt. Voit tuoda omia pääsiäisherkkujasi nyyttikestiperiaatteella. Ideoidaan yhdistyksen retkitoimintaa. Kokoontuminen Opintokeskus Siviksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39 (ovi  kävelykadulta säästöpankki Optian ja musiikkiliike LevyEskojen välistä)

Virpominen Palmusunnuntaina

Yhdistyksemme tekemä aloite virpomisperinteen liittämisestä Museoviraston ja Opetus- ja kulttuuriministeriön ylläpitämään Elävän aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon hyväksyttiin marraskuussa 2017.

Esitys löytyy: www.aineetonkulttuuriperinto.fi

Yhdistyksemme juhlisti asiaa tiistaina 20.3. 2018 esityksessä mukana olleiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Näitä tahoja olivat Joensuun ortodoksinen seurakunta, Joensuun evankelisluterilainen seurakunta, Ortodoksisten  Nuorten Liitto ry , Karjalaisseurojen Pohjois-Karjalan piiri ry ja Opintokeskus Sivis.

Kuvassa vasemmalta: Maria Kauppila, toiminnanjohtaja, Ortodoksisten Nuorten Liitto ry; Aino Kuittinen, puheenjohtaja, Joensuun Kalevalaiset Naiset; Lea Lihavainen, sihteeri, Joensuun Kalevalaiset Naiset ja Opintokeskus Sivis; diakoniatyöntekijä Eeva Timonen, Joensuun ortodoksinen seurakunta ja puheenjohtaja Ensio Larema, Karjalaisseurojen Pohjois-Karjalan piiri ry.

Asiaa juhlistamassa olivat myös hallituksen jäsenet Kirsti Komi ja Sirkka Vepsä


Joensuun Kalevalaiset Naiset ry järjestää lauantaina 24.3. 2018 klo 10-13 virpo-oksien tekotalkoot Opintokeskus Siviksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39. Tervetuloa! Koristelluilla oksilla käydään Palmusunnuntaina 25.3.  virpomassa Koivupihan palvelukeskuksen asukkaita klo 13 , ja klo 14.30 yhdistys järjestää virpomishetken Malmikodin Tarinatuvassa.

Tervetuloa mukaan valmistamaan virpo-oksia tai virpomaan! Hyvää Palmusunnuntaita, Virboipyhää!

 

Vuoden 2018 ensimmäiset tapahtumat ovat:

* ke 14.2.2018  klo 16.30 Ystävänpäiväkahvit ja yhdistyksen vuosikokous. Vuosikokous alkaa klo 16.30 ja heti vuosikokouksen jälkeen on Ystävänpäiväkahvit, jotka yhdistys tarjoaa jäsenistölle. Ystävänpäiväkahvien yhteydessä on myös Ystävänpäiväkakku-arpajaiset. Vuosikokous ja ystävänpäiväkahvit Opintokeskus Siviksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39 (ovi löytyy Joensuun kävelykadulta, musiikkiliike LevyEskojen ja säästöpankki Optian välistä).

* ke 28.2. 2018 klo 17 Kalevalainen koti -teemailta Taitokorttelin Kauppaneuvoksen kahvilassa. Pohjoiskarjalaiset kädentaitajat ja design-suunittelijat esittelevät tuotteitaan. Kahvit omakustanteisesti.

* to 15.3. 2018 klo 17 kokoontuminen Kotileipurien Herkkupajassa (Surakan piha-aitat Taitokorttelin alueella). Teemana naapuri- ja kielisukulaisemme Viro 100 vuotta. Ulle Dampf kertoo juhlavuoden vietosta ja muista virolaisen kulttuurin asioista. Mahdollisuus ostaa virolaista suklaata ym. Pj Aino antaa keväisiä kirjallisuusvinkkejä. Kahvit omakustanteisesti.

* Tiistaikahvit Kotileipurien Herkkupaja-kahvilassa (Surakan aitta-alue)  27.3. ja 24.4. klo 14. Kaikille avoin ja vapaamuotoinen kahvittelu- ja keskusteluhetki.  Yhdistyksen pj Aino Kuittinen antaa luku- ja kirjallisuusvinkkejä, ja hyvistä lukukokemuksistaan voi jokainen osallistujakin kertoa. Kahvit omakustannushintaan.

VUOSI 2017

Suomi 100-juhlavuodessa  yhdistyksemme oli mukana muun muassa osallistumalla Joensuun evankelisluterilaisessa kirkossa 6.12. toimitettuun juhlajumalanpalvelukseen. Yhdistyksemme jäsenet ja ystävät Pirkko, Liisa, Maija ja Tuija olivat kansan- ja kansallispuvuissaan vastaanottamassa kirkkoväkeä   kirkon ovella. Kuvassa vasemmalta Liisa, Maija ja Pirkko. Tuija ei ennättänyt kuvaan. Kiitos heille, ja kiitos kaikille muillekin juhlavuoden ihanien tapahtumien toteuttajille ja osallistujille.


 

Juhlahetki su 19.11.2017  Miihkali Arhippaisen patsaan uudella paikalla Ilosaaressa kokosi runsaan yleisön

Tervetulosanat esitti Joensuun Kalevalaisten Naisten puheenjohtaja Aino Kuittinen. Yhdistyksen jäsen, rehtori Sirkka Vepsä piti puheen Miihkalille ja kansanmuusikko Reettamari Kellokoski esitti runonlaulua. Miihkalin patsas kukitettiin ja patsaan ympärille aseteltiin havuseppeleitä ja kynttilöitä.

Sirkka Vepsän puhe Miihkalille Sirkan puhe patsaalla

Sirkka Vepsä pitämässä puhetta Miihkalille 19.11.2017

Reettamari Kellokoski ja runolaulua Miihkalin patsaalla

Kuvassa yhdistyksen jäsenet (oikealta): Aino Stranden-Sorvisto, Liisa Myller ja Lea Lihavainen asettelevat Miihkalin patsaalle havuseppeleitä 19.11.2017

Ja jo toteutunutta:

* su 12.11. 2017 klo 14 Karjalainen kiitosjuhla – Suomi 100 vuotta

Klo 14 kahvitarjoilu ja klo 14.30 juhla, ev.lut.seurakuntakeskus,  Kirkkokatu 28

Ohjelmassa on  muun muassa musiikkia  Mari Matveinen ja Karjalainen rahvas -ryhmä, runoja Anna-Liisa Alanko, juhlapuhe Karjalan Liiton liittovaltuuston puheenjohtaja, ministeri Matti Puhakka ja valtiovallan tervehdys ministeri Anu Vehviläinen. Karjalaisseurojen Pohjois-Karjalan piiri järjestää tilaisuuden ja Joensuun Kalevalaiset Naiset ry on mukana järjestelyissä.  Tilaisuuteen sopii hyvin kansallispuku tai feresi, mutta jokainen voi toki valita asunsa.

* ti 14.11. klo 17.30 Inkerikkojen ruokakulttuuri -ilta. FM Aira Kuronen kertoo, maistiaisia ja tee/kahvitarjoilu. Myynnissä on Aira Kurosen kirjoittamaa kirjaa Inkerin keittiö, kirjan viimeisten myyntikappaleiden tuotolla tuetaan Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n toimintaa. Tilaisuus pidetään Opintokeskus Siviksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39.

Ja  vielä tulossa loppusyksystä 2017:

Ja muistattehan kunkin kuukauden viimeinen tiistai klo 14 Kahvihetki Herkkupajan kahvila-leipomossa. Marraskuussa Kahvihetki on siis ti 28.11. Herkkupaja sijaitsee Surakan aittarakennuksissa, käynti joko Suvankokadun puolelta tai Taitokorttelin piha-alueelta.

Su 10.12. klo 14 Jouluinen kahvi- ja glögihetki runojen ja keskustelun merkeissä puheenjohtaja Ainon kotona Koulukatu 42.

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia, lämpimästi tervetuloa mukaan!

Muuta toteutunutta 2017:

* ke 4.10. klo 19 yhdistyksemme on saanut kutsun Joensuun marimekko-liikkeen vieraaksi. Kuulemme marimekon sekä ajattomista että ajankohtaisista ajatuksista ja tutustumme syksyn trendeihin, tarjoilua. Ilmoittautumiset sihteeri lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 7177018


* 1.9. – 30.11. 2017 Kalevala-selfie  -valokuvakilpailu nuorille Suomi 100 -juhlavuoden merkeissä. Lue enemmän yhdistyksen www-sivujen osiosta Kalevala-selfie  -valokuvakilpailu

* La 12.8. tuuletellaan kansan- ja kansallispukuja  Joensuun Wanhan kaupungin päivässä Taitokorttelilla. Tänä vuonna catwalkille toivotaan myös marimekkoja, ja mielellään vuosien takaakin!  Kalevalaisten Naisten Liiton tämän vuoden teemahan on Muinaispuvuista marimekkoon. Ilmoittaudu mukaan: lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 7177018


Kansan- ja kansallispukujen tuuletusta Joensuun Wanhan kaupungin päivässä 2016.Kuva Armi Jaloniemi.

* su 13.8. klo 18 Inkerikkojen kulttuuri-ilta Pakkahuoneella. Yhdistys on kutsunut ryhmän inkerikkoja Inkerinmaalta ja illassa kuullaan ja nähdään inkerikkojen  laulua, tanssia ja käsitöitä. Vapaaehtoinen tarjoilu- ja ohjelmamaksu. Pakkahuone Rantakatu 2. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa! Inkerikkojen ryhmä esiintyy myös la 12.8. Wanhan kaupungin päivässä.

Syksyllä on tarjolla Kalevala Selfie -kilpailu nuorille. Kilpailuun voi lähettää selfie-kuvan mieleiseen Kalevala-hahmoon sommiteltuna. Kilpailuohjeet tulevat yhdistyksemme www-sivuille elokuun loppuun mennessä. Lisätietoja kilpailusta puheenjohtaja Aino Kuittinen  aino.kuittinen@gmail.com

* su 7.5. klo 15 – 19 Kevätseminaari ”Kalevalan inspiroimat”. Luento Katsaus karelianismiin, FT Aino Räty-Hämäläinenla ; kuvataiteilijat Armi Jaloniemi, Auli Partio ja Aino Stranden-Sorvisto kertovat töidensä lähtökohdista ja heitä inspiroineista aiheista, myös suhteestaan  Kalevalaan ja Karjalaan. Lasten ja nuorten Helkaryhmä esiintyy . Musiikkia tilaisuuteen tuovat viulusti Liisa Karhu  säestäjänään pianisti Miina Hiltunen. Ohjelma, kahvi ja salaattatarjoilu 10 €. Tilaisuus pidetään NNKY:n tiloissa Malmikatu 2. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille! Ohjelma:

* la 8.4. klo 10-13 valmistetaan virpo-oksia talkoilla. Kokoontuminen Opintokeskus Siviksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39 (ovi säästöpankki Optian ja musiikkilliike LevyEskojen välissä, opintokeskus on 2.kerroksessa). Oksia voi koristella omaksi iloksi tai su 9.4. yhdistyksen toteuttamaa virpomista varten  Koivupihan palvelukeskuksessa klo 13. Jos vain mahdollista, tuo mukanasi pajunoksia, ja koristelutarvikkeitakin saa tuoda. Talkoilun lomassa teetä ja kahvia ja pientä purtavaa.


Vuosikokouksessa 14.2. Ystävänpäivänä vahvistettiin vuoden 2017 jäsenmaksuksi  25 €, opiskelijoille 5 €.  Yhdistyksen hallitukseen valittiin uudeksi jäseneksi Anja Halonen. Jäsenmaksulaput ja jäsenkirje, jossa on koko kevään toimintaohjelma lähetetään helmikuun loppuun mennessä jäsenille. Vuoden 2017 toimintasuunnitelmasta löytyy myös kevään ohjelma ja tietoa vuoden muusta toiminnasta: 2017 Toimintasuunnitelma Joensuun Kalevalaiset Naiset

Tästä voit tutustua vuoden 2016 toimintakertomukseen: Toimintakertomus 2016 Joensuun Kalevalaiset Naiset (1)

Helkatoiminta on alkanut! Helkaryhmä kokoontuu tiistaisin NNKY:n tiloissa klo 18  ohjaajinaan Emmi Hankia ja Lotta Raussi. Lisätietoja Helkatoiminnasta ja muusta toiminnasta yhdistyksen sihteeriltä lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 7177018

……………..

Vuosi 2016:

Joensuun Wanhan kaupungin päivässä 13.8. 2016 Taitokorttelin lavalla tuuletteli jälleen kansan- ja kansallispukujaan lähes 40 yhdistyksemme jäsentä tai ystävää. Puvuista kertoi yhdistyksemme jäsen, Taito Pohjois-Karjalan pitkäaikainen työntekijä Eila Hakkarainen.

Kuvat: Armi Jaloniemi

Kesä 2016:

Joensuun Kalevalaiset Naiset juhlistivat  jälleen suomalaista kansanrunoutta  Runon, suven ja Eino Leinon päivänä. Ohjelmassa oli runonlaulaja Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus, kantelisti Jussi Karkkulaisen musiikkia Ukri ry :n  runoilijat esittivät omia runojaan. Joensuun kaupungin tekninen johtaja Anu Näätänen kertoi Ilosaaren alueen uusista suunnitelmista

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * ** * * * * * * * * *

Joensuun Kalevalaiset Naiset ry on poliittisesti sitoutumaton kulttuuri- ja perinnejärjestö, johon kuuluu yli 50 pohjoiskarjalalaista jäsentä. Yhdistys kokoaa yhteen perinteitä arvostavia ja niiden nykypäivään soveltamisesta ja tutkimisesta kiinnostuneita henkilöitä.

 

 

 

Ti 14.2. 2023 Ystävänpäiväkahvit  klo 16-18 NNKY:n tiloissa Malmikatu 2. Tervetuloa mukaan, sekä jäsenet että yhdistyksen ystävät!

Ma 27.2. 2023 klo 16 Vuosikokous Kotileipurien Herkkupaja-kahvilassa, Suvantokatu 2, piha-alue. Vuosikokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Klo 16.30 (noin) juhlistetaan Kalevalanpäivää ReettaMari Kellokosken kalevalaisella runonlaulannalla ja kantelemusiikilla. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa! Ohjelma 5 € sis. kahvitarjoilun ja Kalevalakorun arvontalipukkeen.

Tammikuu

VUOSI 2022

Joulukuu

To 8.2. Suomalaisen musiikin ja Jean Sibeliuksen juhlapäivänä yhdistys järjestää kulttuuri-illan  klo 17 NNKY:n tiloissa Malmikatu 2. Ohjelmassa on Anja Halosen ohjaama Evakko-musiikkinäytelmä ja Kanteleduo Soittun musiikkia. Aino Räty- Hämäläinen kertoo karjalaisten evakkojen kokemuksista.

Marraskuu

Torstaina 17.11. juhlistetaan Joensuun Kalevalaiset Naiset 50 vuotta klo 17-18 kahvitarjoilulla Pakkahuoneella. Klo 18 alkaa ohjelmallinen ilta ”Luovuuden alkuvoimaa – muotia ja musiikkia perinteisin ja uusin muodoin”.

Tilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja luovuudesta kulttuurin ja kädentaitojen lähtökohtana sekä kuullaan näitä konkretisoivia esityksiä. Ohjelmassa on muun muassa Jussi Karkkulaisen kantelemusiikkia ja konservatorion klarinetin opiskelijoiden esityksiä. Pohjoiskarjalaista kädentaitoa nähdään Matelin Lahja-Aitan Raili Tikalta, Karjalaisilta Taitajilta, Taito Pohjois-Karjalasta ja TaitoShopista. Marimekkoa vuosien varrelta esittelee Aino Stranden-Sorvisto.

Joensuun Pakkahuone Rantakatu 2

Lämpimästi tervetuloa!

Lokakuu

Kekri su 30.10. klo 12 Ravintola Roustissa

Menu: syksyinen vihersalaatti, metsäsienisalaatti, seesamporkkanat ja yrttipiimäkastike, hunajapaahdettuja punajuuria, timjamikurpitsaa ja fetajuustoa, peruna-savukalasalaattia, kaalikääryleet, nokkosperunasose, puolukkasurvos, omena-kanelipannacottaa ja kahvia/teetä.

Musiikkiohjelmasta vastaa harmonikkataiteilija Arto Tarkkonen. Kekriaterian ja ohjelman hinta 25 € / hlö, maksu käteisellä paikan päällä. Ilmoittautumiset sihteeri Anjalle viimeistään pe 21.10. puh. 040-5850516 tai spostitse  anja.halonen9@gmail.com. Tule mukaan ja tuo ystäväsikin Kekrijuhlaamme!

Ravintola Rousti, Suvantokatu 2, käynti pihan puolelta.

Syyskuu

Joensuussa järjestetään 24.9. 2022 Kalevalaisten Naisten Liiton valtakunnallinen vuosikokous. Lämpimästi tervetuloa Joensuuhun yhdistysten edustajat eri puolelta Suomea! Toivomme, että osallistujat virkistäytyvät täällä Pohjois-Karjalassa kulttuurin ja hyvien kohtaamisten merkeissä.  Vieraille olemmekin suositelleet  erityisestiTaitokorttelia ja sen ihanaa Kauppaneuvos-kahvilaa yhdeksi joensuulaiseksi kohteeksi.

Lauantai-illaksi yhdistyksemme on valmistellut ohjelmallisen illallisen Kimmeliin ja sunnuntaina 25.9. matkaamme joukolla Ilomantsiin tutustumaan Runokylään ja muuhun ilomantsilaiseen ja karjalaiseen kulttuuriin.

Tulgua terveh Karjalaan!

Elokuu

Tule viettämään Joensuun Wanhan kaupungin päivää la 6.8. 2022 klo 10-15 Taitokorttelille!

Kaikkien kansan- tai kansallispukuun pukeutuneiden –  pukusi voi edustaa mitä vain aluetta tai kulttuuria –  kesken arvotaan Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n lahjoittama kädentaito- ja paikallisia muita tuotteita sisältävä kori. Arvontaan voi osallistua Taitokorttelin aittarakennuksen karjalaista pukukulttuuria esittelevässä näyttelytilassa. Lisäksi kaikille Wanhan kaupungin päivään osallistuville on varattu arvottavaksi oma tuotekori (maksulliset arpaliput).

Perjantaina 5.8. vietetään jälleen valtakunnallista Kansallispuvun juhlapäivää kansallispukupiknikeillä. Joensuussa piknik-tilaisuuden järjestää karjalaisten kansanpukujen asiantuntija Leena Jääskeläinen ryhmäläistensä kanssa ja Joensuun Kalevalaiset Naiset ovat tervetulleita mukaan. Piknik on perjantaina 5.8. klo 11.30 – 13.00 Joensuun Rantapuistossa, lähellä Pakkahuonetta. Sateen sattuessa Taitokorttelin aittarakennuksessa Leenan kokoamassa karjalaisten pukujen näyttelyssä.

Joensuun Kalevalaiset Naiset ry toteuttaa ohjelmiinsa sisältyviä luentoja ja opintoaiheita Opintokeskus Siviksen tuella.

Heinäkuu

Nyt juhlistetaan Runon, suven ja Eino Leinon päivää tuulettamalla kansan- ja kansallispukuja Joensuun Torilavalla ke 6.7. klo 12.00 – 13.30. Tervetuloa mukaan kansallispuvussa, feresissä, sarafanissa tai pitäjäpuvussa! Ilmoittaudu yhdistyksemme sihteerille Anjalle puh. 040 585 0516 tai anja.halonen9@gmail.com la 2.7. mennessä.

Pukujen tuulettelun jälkeen siirrytään Ilosaareen kukittamaan Miihkali Arhippaisen patsas klo 14.00.

Kesäkuu

Tervetuloa Joensuun Kalevalaisten Naisten Kesäkahveille Taitokorttelin Kauppaneuvoksen kahvilaan ke 15.6. klo 16.30 – 18.00.
Kesäkahveilla vaihdetaan kuulumisia ja jaetaan vinkkejä yhdistyksemme ja maakuntamme kesätapahtumista Vieraanamme on Joensuun kaupungin uusi kulttuurijohtaja Katriina Leppänen.
Kauppaneuvoksen makoisat kahvit ovat tarjolla omakustanteisesti, ja muutamia euroja kannattaa varata yllätysarpajaisiin.
Tilaisuus on kaikille avoin, lämpimästi tervetuloa!

Toukokuu

Lämpimästi tervetuloa viettämään toukokuista iltaa  perjantaina 20.5.2022 klo 17 Joensuun Kukkosensaaren Kuhasalon kodalle, Kalmonkatiskaan. Ohjelmassa on Sirkka Vepsän puheenvuoro vuoden teemasta Luovuuden alkulähteillä – mitä on luovuus? sekä  Lea Tajakan tulkitsemaa kalevalaista kansanrunoa. Vietetään iltaa myös keskustelun ja muun pienen ohjelman merkeissä.

Osallistumismaksuun 10 € sisältyy nuotiomakkarat sekä kahvi/tee suolaisine ja makeine tarjoiluineen.

Jos tarvitset kyydin, ota yhteyttä Leena Lehtiseen puh. 050 352 9340 keskiviikkoon 18.5. mennessä.  Jos haluaa kävellä yhdessä kodalle, on kokoontuminen parkkipaikalla klo 16.50.

Tilaisuus on kaikille avoin!

Huhtikuu

Pe  8.4. klo 9.00 Virpomishetki ”Vuoden virvottava” Carelicumin aulassa. Päiväkoti Pääskyn lapset virpovat ja esittävät ohjelmaa. Kantelemusiikkia, Lumi Ollila. Tilaisuus on kaikille avoin.

Virpo-oksia on myynnissä  ukrainalaisten hyväksi.

La 2.4. klo 9.0011.30 virpo-oksien valmistamista NNKY:n tiloissa Malmikatu 2. Tarjolla on kahvia ja teetä pienen purtavan kera. Yhdistys on hankkinut kreppipaperia ym tarvikkeita.

Ke 30.3. klo 17 tutustumme Joensuun Taidemuseolla Pia Männikön Kasvusto-näyttelyyn ja muihin museon näyttelyihin. Näyttelykierrosten jälkeen keskusteluhetki kahvin ja teen merkeissä museohuoneessa. Museon näyttelymaksu 4 € (ryhmäosallistumishinta).

To 17.3klo 17 Taitokorttelin Kauppaneuvos-kahvilassa Sukkaset suureksi iloksi -tilaisuus. Sari  Suvanto kertoo karjalaisen perinteen ja sukunsa innoittamasta sukkien suunnittelu- ja neulomisprojektistaan.

Pe 25.2. klo 17 Yhdistyksen vuosikokous NNKY:n tiloissa malmikatu 2. Vuosikokouksen jälkeen laskiaispullakahvit. Tapio Mustonen kertoo erikielisten Kalevala-teostensa  ja Ex libristen kokoelmistaan.

VUOSI 2021

Keskiviikkona 8.12.  vietetään suomalaisen musiikin ja Jean Sibeliuksen päivää klo 17 NNKY:n tiloissa, os. Malmikatu 2.

Ohjelmassa on Joensuun konservatorion opiskelijan Sanni Koistisen tulkitsemia suomalaisia pianokappaleita sekä yhdistyksemme jäsenen Aino Stranden-Sorviston puheenvuoro ”Hetkiä Helkä-tyttönä ja Sibelius-tulkitsijana.”

Lähestyvään jouluun virittäydymme yhdistyksemme tarjoamalla puurolla ja glögillä.

Lämpimästi tervetuloa mukaan yhdistyksemme jäsenet ja ystävät, tilaisuus on kaikille avoin.   Olet sydämellisesti tervetullut tähän vuoden viimeiseen tapahtumaamme!

Syksyllä 2021 jo toteutunutta:

Kekrijuhlaa vietetään sunnuntaina 31.10. klo 13-15 NNKY:n tiloissa os. Malmikatu 2.  Ohjelmassa on ravintola Sulon valmistaman kekrilounas: tarjolla on myskikurpitsa-porkkanasosekeittoa, naudanliha-borssikeittoa, karjalanpiirakoita ja munavoita, hapanjuurileipää, kotikaljaa sekä kahvia tai teetä puolukkapiirakan kera. Lisäksi pientä kekriaiheista ohjelmaa ja sadonkorjuuhenkiset arpajaiset. Hinta 15 €, sisältää tarjoilun, ohjelman ja yhden arvan.  Ilmoittautumiset viim. 28.10. Leena Lehtiselle p. 050-3529340 tai sähköpostitse leena.lehtinen@live.com  Lämpimästi tervetuloa Kekrijuhlaan !

Keskiviikkona 13.10.klo 17  Taidemuseolla voimme osallistua  ”Ihmiskäsityksiä-näyttelyn” yleisöopastukseen. Näyttelyyn on koottu erilaisia ihmiskuvauksia museon kokoelmista. Ihminen on ollut kuvataiteen historiassa tyypillinen tutkimuksen kohde, joka on kuvattu paitsi fyysisenä olentona, myös aseman ja yhteiskunnallisen roolin kautta. Lisäksi mukana on mediataiteilija Jukka Hautamäen neuroverkkoihin ja tekoälyyn perustuvia teoksia. Kierroksen jälkeen kokoonnumme museon projektihuoneessa tarjoilun ja keskustelun merkeissä. Museon pääsymaksu 3€/ hlö + vapaaehtoinen tarjoilumaksu. Kokoontuminen klo 16.50 aulassa, Joensuun Taidemuseo, Kirkkokatu 23.  Tervetuloa !

Tämä korukurssi 17.11. peruuntui,  mutta tarkoitus toteuttaa uuden vuoden 2022 myötä. Keskiviikkona 17.11. klo 17 kokoonnumme Piparkakkutalon alakerran kokoushuoneessa, os. Kauppakatu 34, jossa voimme tehdä korun itselle tai lahjaksi metallilangasta taivuttelemalla. Kurssin hinta 10 €+ pieni tarvikemaksu, kahvi ja kahvileipä sisältyy hintaan. Ilmoittaudu kurssille 15.11. mennessä Liisa Kontturille,    p. 0500- 796700 tai sähköpostitse marjaliisa.kontturi@gmail.com. Tervetuloa!

Yhdistyksemme on  juhlistanut Pohjois-Karjalan maakunta 300 vuotta -juhlavuotta usealla tapahtumalla:

Joensuun Kalevalaiset Naiset ry juhlistaa Pohjois-Karjalan maakunta 300 vuotta -teemaa järjestämällä la 28.8. klo 10-14 Joensuun Taitokorttelin aitalla ohjelmaa. Yhdistys on myös tuottanut ”Joensuu – veden äärellä” opastetut kävelykierrokset to 26.8. klo 17.30 ja la 28.8. klo 14.00.

Juhlistakaamme siis  joukolla Pohjois-Karjalan maakunta 300 vuotta la 28.8.  pukeutumalla kansan- ja kansallispukuihin. Taitokorttelin aitalla otamme tänä vuonna esille erityisesti pohjoiskarjalaisia kotiseutu- ja pitäjäpukuja. Mutta mukaan voi toki tulla missä asussa vain – pohjoiskarjalaisuus ei kiinni asusta!

Joensuuveden äärellä” on Joensuun Kalevalaisten Naisten tuottama opastettu kävelekierros Pohjois-Karjalan Maakunnan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kalevalaisten Naisten Liiton tämän vuoden valtakunnallinen teema on ”Metsän henki – veden voima”. Teema innoitti meitä tutustumaan omaan kotiseutuumme vesistöjen merkityksen näkökulmasta. Ja – kuten tunnettua – Joensuun elinkeinoihin, maisemaan, ilmeeseen ja elämään kaupunkimme läpi virtaava joki ja lähiseudun muut vesistöt ovat vaikuttanet paljon.

Kävelykierroksella päästään myös kuulemaan mitä Suomen tuntemattomin runoilija, kuvanveistäjä Anssi Kasitonnin patsas, ajattelekaan vuodenajoittain Pielisjoen äärellä ollessaan. Kierroksella kuullaan myös millaisia elinkeinoja joet ja järvet ovat mahdollistaneet sekä mikä merkitys kaupunkiamme ympäröivillä vesistöillä on ollut kulttuuriin ja kaupankäyntiin, ja muihinkin yhteyksiin. Kävelykierroksella tutustutaan myös reitin varrella oleviin patsaisiin ja kuullaan kenties kansanrunojenkin viesti vedestä ja vedenalaisesta elämästä.
Kierroksia toteutetaan Pohjois-Karjalan maakuntaviikolla to 26.8. klo 17.30 ja la 28.8. klo 14.00. Lähtö on IIosaaresta Miihkali Arhippaisen patsaalta, kierroksen pituus on noin 1,5 km ja se kestää 1,5 – 2 t. Kierros päättyy Pakkahuoneelle.
Opastettu kävelekierros on tuotettu Joensuun Matkailuoppaat ry:n kanssa ja osallistuminen kierrokselle on maksutonta.
Toivomme ilmoittautumisen kierrokselle 24.8. mennessä: lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 717 7018
Penttilän saha, kuva Pohjois-Karjalan Museo

Kansallispukujen tuuletusta to 5.8.

Yhteistä kokoontumista emme tänä vuonna järjestä to 5.8., osin koronatilanteenkin takia. Yhdistyksemme toimintasuunnitelmassa on Pohjois-Karjalan Maakuntapäivän ja Pohjois-Karjala 300 vuotta -tapahtumien juhlistaminen la 28.8. Taitokorttelin aitalla klo 10-14, jolloin yksi erityinen teema kansan- ja kansallispukujen ja muun ohella on pohjoiskarjalaiset kotiseutupuvut. Eli etsikääpä niitä, ilmoittakaa niistä ja innostakaa pukujen omistajia mukaan.
Kansallispukutuuletusta Taitokorttelilla vuonna 2019.

Miihkali Arhippaisen patsas kukitettiin ti 6.7. 2021 klo 17 Ilosaaressa. Pohjois-Karjalan maakunta 300   -teemavuoden merkeissä Joensuun Kalevalaiset Naiset ry oli kutsunut kukittajaksi maakuntajohtaja Markus Hirvosen. Kukituksen yhteydessä ja pienessä ohjelmatuokiossa oli myös ohjelmaa, muun muassa Mari Matveisen kanteletulkintoja ja FT Tarja Kupiaisen puheenvuoro Metsä ja vesi kansanperinteessä, FM Sirkka Vepsän katsaus Pohjois-Karjalan  maakunnan syntyyn ja Erja Laakkosen metsä-aiheisia runoja.

Maakuntajohtaja Markus Hirvonen ja Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n hallituksen jäsen Liisa Kontturi Miihkalin patsaalla 6.7.2021.

Tilaisuus oli kaikille avoin ja  ohjelma ja kahvitarjoilu  toteutettiin Rajakapteenin pirtissä Kerubin tiloissa. Vapaaehtoinen kahvimaksu tuli yhdistyksen kulttuurityön hyväksi.

********

Perjantaina 18.6. tutustumme Liisa Kontturin näyttelyyn Kontin kantamoiset Taitokortellissa, Liisa kertoo näyttelystään, jota hän on kuvannut myös ”Sisäisen voiman tarinaksi” klo 16.30 alkaen.  Kesäkahveja on  mahdollisuus nauttia yhdessä Kauppaneuvoksen kabinetissa klo 16 (omakustanteisesti). Tervetuloa mukaan!

Perjantaina 21.5.  klo 17 kokoonnutaan Metsän henki – veden voima -vuositeeman merkeissä Utransaaren kodalla. Taiteilija Sanna Hukkanen kertoo Metsänpeitto-kirjastaan. Kodalla nokipannukahvit ja nuotioeväät (makkaraa, sämpylät, muffinit) sekä muuta ohjelmaa  ja keskustelua vuoden teeman merkeissä ja muutoinkin kuulumisten vaihtoa.  Osallistumismaksu 10 € sis. nuotioeväät ja ohjelman. Ilmoittaudu mukaan  ja ilmoita mahdollinen kyytitarve 18.5. mennessä sihteeri Anjalle puh 040 5850516 Tervetuloa mukaan!

Vuosi 2021 Joensuun Kalevalaiset Naiset ry Toimintasuunnitelma ja tapahtumat

Jäsenkirje Joensuun Kalevalaiset Naiset ry 1 2021

Vuonna  2021 jo toteutunutta

Vuoden virvottavat -tilaisuus 26.3. Taitokorttelin piha-alueella. Virvottavina olivat Joensuun kaupungista  vt.kulttuurijohtaja Leena Hoppania ja markkinointijohtaja Markku Pyykkönen ja Taitokorttelista toiminnanjohtaja Tuija Tekin. Aurinkoisella pihalla oli hyvä toteuttaa virpominen ja keskustelua ja ajatustenvaihtoa Joensuun Kalevalaisten Naisten panoksesta kaupunkimme kulttuuri- ja yhdistystoimintaan jatkettiin kahveilla kauppaneuvoksessa. Yle-Uutiset Itä-Suomi teki virpojaishetkestä jutun.

Muutoin jäseniä ja muitakin ohjattiin etävirpomiseen:”Vaikka emme tänä vuonnakaan voi järjestää kaikille avoimia virpo-oksien valmistustilaisuuksia tai virpomishetkeä, kannustamme valmistamaan virpo-oksia kotona. Viemme niitä ikäihmisten hoivakoteihin iloksi. Voitte ottaa yhteyttä yhdistyksen puheenjohtajaan, jos haluatte tuoda virpo-oksia hoivakoteihin vietäväksi.”

Yhdistyksen vuosikokous järjestettiin 25.2.Piparkakkutalolla. Kokouksen yhteydessä julkistettiin vuonna 2021 toteutettava kalevalaisten kansanrunojen innoittama leivontakilpailu. Ohjeet ja säännöt julkistetaan keväämpänä. Vuosikokousillassa maisteltiin myös leivontakilpailun ideoineen, yhdistyksemme sihteerin Anja Halosen maukkaita piiraita. Kuvassa Anja kertoo iltaan leipomistaan juures- ja marjapiiraista.

Vuosikokoukseen osallistui 10 henkilöä, kokouksen puheenjohtajana oli Aino Kuittinen ja sihteerinä Tarja Kupiainen. Vuoden 2020 toimintakertomuksesta todettiin, että koronavuodesta huolimatta oli toimintaa järjestetty yllättävän paljonkin, ja tämä oli onnistunut suunnittelemalla toteutukset kesäajalle, ulkotiloja huomioiden ja muutoinkin koronaohjeita huomioiden.

LeLi 2 Joensuun kalevalaiset Naiset ry Vuoden 2020 toimintakertomus

Vuosikokouksessa kuultiin myös yhdistyksen jäsenen Tarja Kupiaisen kuulumisia liiton hallituksesta.

Vuonna 2021 jatketaan Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön tukemaa hanketta koulujen kanssa, jossa tavoitteena on kertoa toiminnallisesti entisaikojen kädentaidoista ja muusta arkipäivän käytännön osaamisesta. Yhdistyksen hallitukseen valittiin uutena Marja-Liisa Kontturi. Vuoden 2021 toimintasuunnitelmaa esittelivät yhdistyksen puheenjohtaja Lea Lihavainen ja sihteeri Anja Hakonen.

LeLi Joensuun Kalevalaiset Naiset ry Toimintasuunnitelma 2021 Vuosikokoukselle

Kalevalan päivänä yhdistyksen hallitus kävi viemässä kynttilät Miihkali Arhippaisen patsaalle. Koronatilasteesta johtuen tilaisuutta ei toteutettu yleisötilaisuutena.

Kalevalaisten Naisten Liiton järjestämä etäseminaari Kalevalan päivänä 28.2. klo 14.00-15.30. Ohjelmassa on puheenvuoroja kädentaidoista korona-aikana, suomalaisten ryijyjen värivalintojen semiotiikasta, Kalevalan naiset kirjailijan silmin sekä musiikkiesityksiä. Seminaaria voit seurata Kalevalaisten Naisten Liiton Fb-sivuston kautta:

Kalevalaisten Naisten Liiton Facebook

Ystävänpäivänä 14.2. 2021 yhdistys järjestää Ystävänpäivän musiikkihetken klo 14 ja klo 15 Joensuun Kaupunginorkesterin viulustin Katri Hännisen kanssa. Musiikkihetket järjestetään NNKY:n tiloissa Malmikatu 2.  Yhteen musiikkihetkeen odotamme osallistujia noin 6-8 henkilöä. Musiikkihetken jälkeen kahvitarjoilu. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautuminen välttämätöntä sihteerille puh 040 585 0516, joko tekstiviesti tai soitto 12.2. mennessä.

Yhdistyksen vuosikokous järjestetään torstaina 25.2. klo 17 Piparkakkutalon alakerran kokoushuoneessa Kauppakatu 34. Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen määräämät asiat.

Kevättalven  ja kevään mittaan on tilaisuuksia tulossa, ja niitä järjestetään koronatilanteen mukaan. Vuosikokouksen jälkeen jäsenille lähetetään jäsenkirje, jossa on koko vuoden toimintasuunnitelma.

Jos Sinulla on toiveita tai ideoita toiminnaksi, lähetä ajatuksesi yhdistyksen puheenjohtaja Lea Lihavaiselle puh 040 717 7018  tai lea.lihavainen@ok-sivis.fi

Tervetuloa mukaan yhdistyksen toimintaan, ja toivotamme lämpimästi tervetulleiksi myös uudet jäsenet!

VUOSI 2020

Vuosi 2020 oli erilainen vuosi meille kaikille, mutta kokoontumisrajoituksista huolimatta pystyimme yhdistyksenä toteuttamaan paljonkin: alkuvuonna ennen koronarajoituksia pystyimme toteuttamaan tammikuun tapahtumat ja luovan toiminnan kerhon kokoontumiset sekä helmikuun yhdistyksen vuosikokouksen ja osallistumisemme Sari Kaasisen konserttiin Kalevalanpäivän tienoilla.

Koronatauon mittaan saimme yhdistyksenä näkyvyyttä etävirpomiseen kannustamisella alueen radiolähetyksissä ja muussa paikallismediassa.

Keväällä toimitimme jäsenistölle myös  Kalevalaisten Naisten verkkomateriaalivinkkejä ja muuta verkossa tapahtuvaa aktiviteettitietoa.

Yhdistyksen Fb-sivuilla on koko vuoden ollut aktiivista toimintaa.

Heinäkuussa toteutimme Miihkali Arhippaisen patsaan kukituksen musiikki- ja runo-ohjelmien keralla suurehkon osallistujajoukon kanssa, elokuussa osallistuimme sekä 5.8. Kansallispuvun juhlapäivään että 29.8. Pohjois-Karjalan Maakuntapäivään järjestämällä kansan- ja kansallispukujen tuuletuksen ja esittelyn Taitokorttelilla.

Syyskuussa kokoonnuimme Kukkolan kodalla Metsän henki -teeman merkeissä. Lokakuussa saimme nauttia monipuolisesta Kalevalakorujen ja uuden Kalevala -brändin esittelystä Ilmakangas Ky:n vieraina ja marraskuussa vietimme Kulttuuri-Kekriä  kirjallisuuden merkeissä.

Luovan toiminnan kerho on kokoontunut syksyllä.

Iloitsemme myös siitä, että pystyimme vaikuttamaan Liiton virtuaalisesti toteutetussa vuosikokouksessa  lokakuussa yhdistyksemme jäsenen, FT Tarja Kupaisen valintaan liiton hallitukseen. Samoin iloitsemme siitä, että pystyimme sekä aktiivisina kansalaisina että yhdistyksenä osaltamme vaikuttamaan siihen, että Ilmakangas Ky sai Kalevalakorun brändiuudistuksesta huolimatta säilyttää Kalevalakorujen myyntioikeutensa!

Kiitos myös kaikille jäsenille yhteisestä vuodesta 2020!

Vuoden 2020 toimintoja:

Marraskuu

Tervetuloa to 12.11. 2020 klo 17 viettämään KulttuuriKekriä Kotileipurien Herkkupaja-kahvilaan (Surakan talo, Suvantokatu 2, Taitokorttelin piha-aluetta). Ohjelmassa on syksyn uutuuskirjojen esittelyä ja joululahjakirjavinkkejä (Anne Ikonen), kirjavinkkejä (Aino Kuittinen), kalevalainen luonto-teemainen tervehdys (Helena Nuutinen). Kahvi ja tarjoilu, joka sisältää suolaista ja pientä makeaa, 8 €. Ilmoittaudu sihteerille ke 11.11. mennessä:  040 585 0516

Lokakuu

Tämän ilman alla -tapahtumasarja on käynnistynyt Joensuussa. Tilaisuudet ovat kansanmusiikin ammattilaisen Emilia Kallosen ja perinteentutkija Leena Jääskeläisen suunnittelemia ja toteuttamia. Aiheina ovat kansanperinne, itkuvirret, kuolema ja muut elämän käänne- ja taitekohdat karjalaisessa kulttuurissa.
Sunnuntaina 25.10. klo 15 on Kropu ja Kruuga -yhteisesitys Joensuun ortodoksisella seurakuntasalilla Kirkkokatu 32. Liput 15 € ja 20 €.

To 8.10. Kalevalakoruilta Kello- ja kultasepänliike Ilmakangas Ky:n vieraina. Tiina Ilmakangas kertoo uudesta Kalevalakorun brändista Kalevala. 20% alennus kaikista liikkeen tuotteista.  Voit osallistua joko klo 17.00 tai 18.30 ryhmään, ilmoittaudu sihteeri Anjalle puh 040 585 0516  ma 5.10. mennessä. Tarjoilua. Lämpimästi tervetuloa!

Syyskuu

Sanna Hukkasen vierailu yhdistyksessämme ja Metsänpeitto-kirjan esittely siirtyy tuonnemmaksi eli hän ei pääse tänään perjantaina 25.9. vieraaksemme Kukkolan kodan tilaisuuteen klo 17. Flunssansa takia hän ei voi nyt tulla, mutta tulee mielellään tuonnempana.
Kukkolan kodalla kokoonnutaan kuitenkin tänään 25.9. klo 17, jutellaan muutoin metsästä ja metsään liittyvistä kokemuksista ja kuullaan Kukkolan tilan historiasta. Pääsääntöisesti ollaan siis ulkona tai kodan suojassa, joten tämä on hyvä huomioida pukeutumisessa.
Ohjelmassa on myös pannukahvit kodalla kahvileivän ja makkaranpaiston merkeissä. Yhdistys tarjoaa nämä osallistujille. Jos innostunut osallistumaan ja et ole vielä imoittautunut, ilmoitathan tulostasi sihteeri Anjalle: 040 585 0516
Metsänpeitto on sarjakuvataiteilija Sanna Hukkasen ja kulttuurintutkija Inkeri Aulan yhteinen sarjakuva-albumi metsästä ja puista sekä niihin liittyvästä kansanperinteestä, historiasta ja nykypäivästä. Puihimme liittyy valtava määrä ylisukupolvista tietoa, taitoa ja tarinaperinnettä, joka kuvaa sitä, keitä me olemme ja mistä tulemme.

Luovan toiminnan ilta ma 14.9. klo 17-19 Piparkakkutalolla, Kauppakatu 34, yläkerran sali.

Illan teemana ympäristöasiat ja kestävä kehitys. Aiheesta esikoisteoksensa julkaissut Kalevalaisten naisten jäsen, eläkkeellä oleva opettaja Seija Timonen on kertomassa kirjastaan ”Ympäristöteko vuoden jokaisena päivänä”.

Tarjolla kirjan resepteillä tehtyjä herkkuja. Kirjoja myynnissä jäsenetuhintaan.

Elokuu

La 29.8. Pohjois-Karjalan Maakuntapäivänä kannustamme jäseniämme, yhdistyksemme ystäviä ja kaikkia muitakin pukeutumaan feresiin, kansallispukuun tai muuhun kansanpukuun. Kokoonnumme Taitokorttelilla klo 12.

Klo 12-13 Taitokorttelin ”aitan rappusilla” kansan- ja kansallispukujen esittelyjä ja puhetta kansallispukukulttuurista. Lisäksi esittäytyvät Matelin  Lahja- Aitta Oy:n, KoitaDesign`n ja Made by Hannele Rusilan pohjoiskarjalaishenkiset asut.

Yhteinen kahvitteluhetki (omakustanteisesti)  maakuntapäivän merkeissä Kauppaneuvoksen hyvästä kahvista ja leivonnaisista nauttien klo 13.

Tilaisuus on kaikille avoin, ja tervetuloa juuri niin pukeutuneena kuin tuntuu hyvältä, kansan- tai kansallispukupakkoa ei ole.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

*********

Kansallispukupiknik-päivän tunnelmia:

Kansallispuvun juhlapäivänä  klo 11 – 15  on mahdollsuus osallistua yhdistyksemme jäsenen Leena Jääskeläisen ja hänen kulttuurikerhonsa kanssa piknikiin Joensuun Rantapuistossa. Leena on tarkentanut kokoontumispaikaksi Rantapuistossa Pakkahuoneen ja satama-alueen läheisyyden. Tarkkaa paikkaa on vaikea ennakkoon ilmoittaa, sillä toisinaan puistikossa on puutarha- tai muita töitä meneillään. Lisätietoja Leenalta: puh 040 847 1085. 

Kansan-tai kansallispuku ylle, ja omat eväät mukaan. Otathan mukaan myös maton tai huovan, sillä kyseessä on piknik-henkinen tilaisuus. Sateen sattuessa Taitokorttelin terassilla. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Muistakaamme edelleen kaikissa kokoontumisissa turvavälit ja muu koronaohjeistus!

Jo toteutunutta vuonna 2020:

Heinäkuu

Ma 6.7. Runon, suven ja Eino Leinon päivänä yhdistys järjesti Miihkali Arhippaisen patsaan kukituksen Joensuun Ilosaaressa. Kukittajana tänä vuonna oli joensuulainen, pitkän uran opettajana tehnyt Sanni Tikka. Sanni on karjalaisen ja kalevalaisen kulttuurin ystävä ja eläkkeellä ollessaan hän on muun muassa opettanut karjalan kieltä kansanopistoissa ja toiminut useiden karjalaisen kielen ja kulttuurin keskustelukerhoissa ohjaajana. Joensuun Kalevalaisten naisten tilaisuuksissa Sanni on pitänyt vapaaehtoishengessä useita alustuksia, kertonut suakkunoita eli tarinoita ja valmistanut upeita virpokukkia yhdistyksen tilaisuuksiin. Kukituksen ja puheen ohella ohjelmassa oli musiikki- ja runo-ohjelmaa: runoja Eino Leinon päivän kunniaksi tulkitsi Henry Räsänen ja kantelemusiikkia esitti Jussi Karkkulainen.

Toukokuu

Hyvää Äitienpäivää kaikille naisille!

 

Ajatuksia merkitykselliseen elämään voi löytää – äidit, isoäidit, äitiydestä haaveilleet, kaikki naiset – vaikkapa oheisesta viime aikoina kohtalaisesti esillä olleen filosofi Frank Martelan puheenvuorosta:

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/miten-lakanoiden-viikkaaminen-liittyy-elaman-tarkoitukseen-?fbclid=IwAR1Y77mtni0Omic8c_7FMrncAweFbwpwYE6LojIgGE1_Bay9HiHtey3VIE8#b5c8e010

Alkuvuosi 2020:

Kalevalan ja Kantelettaren luenta ja osallistuminen arvontaan

Vielä on aikaa lähettää ajatuksiaan ja huomioitaan Kalevalasta ja Kantelettaresta, eli korona-ajan rajoitusten jatkuessa olemme jatkaneet myös tähän arvontaan osallistumista:

Innostamme jäseniämme lukemaan Kalevalaa tai Kanteletarta korona-ajan nyt mahdollisesti antaessa lisää lukuaikaa: Lue luku tai useampi Kalevalasta tai Kantelettaresta. Kerro sähköpostitse 15.6. mennessä lea.lihavainen@ok-sivis.fi  mikä luku tai asia innoitti Sinua ja miksi, tai mitä uutta löysit Kalevalasta tällä lukukerralla. Riittää, että kerrot vaikkapa : ”Kalevalan kielen elävyys ja värikkyys innoitti”, ” Kun sai lukea omaan tahtiinsa, ei teksti tuntunutkaan uuvuttavalta” tai ” Löysin Kyllikin persoonasta uusia puolia”, toki saa kertoa useammallakin sanalla.

Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kesäkuussa kesäinen herkkukori.

Yhdistyksen tapahtumat ja koronaepidemia:

Yhdistyksen hallitus päättää lähiaikoina (toukokuu), milloin ja millaisia tapahtumia voidaan järjestää koronaepidemian rajoitukset ja turvasuositukset huomioiden.

Kulttuuria ja sisältöä verkkomateriaaleista

Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtaja Ildiko Lehtinen on koonnut oheisen koosteen verkosta löytyvistä kulttuuriaktiviteeteista:Vinkkejä verkkoaineistoihin yhdistyksille kevät 2020 

Kannattaa tutustua!

Palmu-eli virposunnuntaina kannustamme tänä koronakeväänä virpomaan puhelimitse

Palmu-eli virposunnuntaina voimme muistaa läheisiämme ja ystäviämme myös puhelimitse. Koronapandemian takia emme voi käydä virpomistervehdyksillä, mutta puhelukin sopii virpomisen olennaisen sisällön välittämiseen: terveyden ja kaiken muun hyvän toivottamiseen.

Näiden www-sivujen Virpominen ja virpolukuja -sivuilta löydät virpolukuja.

 

Koronaepidemian vaikutus yhdistyksen toimintaan:

Maailmalla ja Suomessa etenevä koronaepidemia vaikuttaa arkeemme ja kaikkeen toimintaan niin työssä kuin harrastuksissa. Valtiojohto ja THL ovat antaneet suosituksia, jotka vaikuttavat myös kansalais- ja yhdistystoimintakenttään.

Yhdistyksen hallitus on päättänyt 15.3.2020 , että kevään toiminnot perutaan.

Jäsenille on lähetetty email-viesti  kevään toimintojen tilanteesta. Liitteenä lähetettiin myös  oheinen ”Aktiviteetteja kevääseen”, jossa on muun muassa muutamia luku- ja kirjallisuusvinkkejä.

Jäsenille aktiviteetteja kevääseen 2020

 

Yhdistyksemme www-sivuilla www.joensuunkalevalaisetnaiset.net ja Fb-sivustoilla kerrotaan myös kuulumisia. Jos tarvitset apua Fb-sivustojen Joensuun Kalevalaisten Naisten ryhmään liittymisessä tai tietoa liitteessä mainittujen kirjojen lainaamisesta tai muusta, voit ottaa yhteyttä puheenjohtaja Leaan, puh 040 717 7018 tai lea.lihavainen@ok-sivis.fi Yhdistyksen  liittyvistä asioista voit tiedustella myös sihteeri Anjalta puh. 040 585 0516

 Kuvassa Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n jäseniä kesän 2019 Miihkali Arhippaisen patsaan kukituksessa.

Vuosikokous ke 26.2. klo 17.00 Piparkakkutalolla, Kauppakatu 34. Ohjelmaa Kalevalan päivän hengessä, kahvitarjoilu ja arvontaa. Lämpimästi tervetuloa!

Ke 11.3. klo 18 Kadonnut kinnas -näyttelyn oheisluennot Carelicumin auditoriossa, FT Tuulikki Kurki ja FT Kirsi Lauren.

VUOSI 2019

Joensuun Kalevalaiset Naiset  ry kiittää jäseniään ja yhdistyksen ystäviä ja yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta 2019 ja toivottaa Hyvää Joulua ja yhteistyörikasta vuotta 2020!

Tervetuloa Pikkujouluihin ti 10.12. 2019 klo 17.30 Piparkakkutalolle Kauppakatu 34! Ohjelmassa on jouluisia sketsejä ja tietokilpailuja ja piparien koristelua. Tarjolla glögiä, torttuja ja pipareita. Myynnissä sukkia ja koruja.

Tanssit Ruplalla su 1.9. klo 17! Joensuun Kalevalaiset Naiset jäjestää tanssit Ruplalla eli kerhotalolla Sairaalakatu 27 (Sepänkadun ja Sairaalakadun kulmassa). Tule tanssimaan ja virkistymään, ja tuo ystäväsikin. Musiikista vastaa Souvareista tuttu Marko Jolkkonen.

Liput 10 €.  Kahvia ja arvontaa. Tuotto Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n kulttuuritoiminnan hyväksi.

Tule tuulettamaan kansan- tai kansallispukuasi Joensuun Wanhan kaupungin päivään Taitokorttelille la 10.8. 2019 klo 10.30 ja 11.30!

Valtakunnallisena kansallispukujen tuuletuspäivänä 5.8. voi myös osallistua vapaamuotoiseen tuuletuspiknikiin Joensuun Rantapuistossa klo 12.  Ota mukaan piknik-eväät ja pukeudu kansan- tai kansallispukuusi!   Sateen sattuessa Taitokorttelin Kauppaneuvos-kahvilan terassilla. Lisätietoja Leena Jääskeläiseltä leena.jaask@gmail.com

Kalevalaisten Naisten Liiton vuoden 2019 teema on Kertoen ja kuunnellen. Vuonna 2019 jo  tapahtunutta, muun muassa

La 6.7. klo 11 Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus Ilosaaressa. Kukittajana Elsi Komu.

Ti 19.3. klo 17 kokoonnutaan Piparkakkutalolla Kauppakatu 34, toinen kerros vuoden teeman Kertoen ja kuunnellen merkeissä. Vieraana muun muassa kulttuurijohtaja Sari Kaasinen. 19.3. on myös Minna Canthin päivä ja tasa-arvon päivä, ja koska tänä vuonna tulee 175 vuotta kirjailijan syntymästä, juhlistetaan illassa myös häntä. Tarjoilua, yllätysohjelmaa ja arvontaa.

to 28.3. klo 16-18 Torikievarissa, Suvantokatu 6, Luovan toiminnan ilta. Musiikkia, runoja ja jumppaa.

Tule mukaan valmistamaan virpo-oksia:

Ti 2.4. 2019 klo 16-18 Opintokeskus Sivis, Kauppakatu 27 b A 39 (ovi kävelykadulla Säästöpankki Optian ja Musiikkiliike LevyEskojen välissä).

La 13.4. 2019  klo 1013 Opintokeskus Sivis

Virpo-oksia valmistetaan sekä omaksi iloksi että yhdistyksen toteuttamien ikäihmisten virpomistilaisuuksien yhteydessä käytettäväksi.

Joensuun Kalevalaiset Naiset ry järjestää Virpomistilaisuuksia:

  • to 11.4. 2019 klo 9.00 Carelicumin aulassa, Koskikatu 1. Joensuun Kalevalaiset Naiset jatkaa Karjalaisseurojen Pohjois-Karjalan piirin vuodesta 2004 aloittamaa perinnettä järjestää kaikille avoin virpomistilaisuus Carelicumin aulassa.
  • to 11.4. 2019 Senioripihan asukkaita virvotaan ja Palmusunnuntaina 14.4. virvotaan Koivupihan asukkaita sekä Malmikodin asukkaita.

Pe 17.5. Kevätseminaari NNKY.n tiloissa vuoden teeman Kertoen ja kuunnellen merkeissä. Aiheena muun muassa Esineet rajoilla ja liikkessä- projektin tutustuminen Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden johdolla.

…………………

Vuosi 2018

Syksyn 2018 ja koko vuoden päivitetty toimintaohjelma

2018 Toimintasuunnitelma Päivitetty syyskuu Joensuun Kalevalaiset Naiset

To 15.11. klo 17 Runo- ja kirjallisuusilta Kotileipurien Herkkupajassa Suvantokatu 2 (Surakan  punamultaiset piha-aitat).Ohjelmassa muun muassa  virolaisten runoilijoiden tekstejä Runon Ystävien tulkitsemana.  Kahvi omakustannushintaan.

Ti 11.12. klo 16-18 jouluinen glögitapaaminen Woutilassa, luovan alan toimijoiden työskentely-, myynti- ja näyttelytilassa, Tulliportinkatu 14. Mahdollisuus  ostaa tuotteita, tarjolla on myös jouluisiksi lahjoiksi sopivia. Yhdistys tarjoaa glögin ja pientä jouluista purtavaa.

Syksyllä 2018 jo toteutunutta

Su 28.10. Kekri Hummovaaran Juhanantuvalla. Juhanantuvan lähistöllä on Lönnrotin mänty, jonka lähistöllä Lönnrot tallensi vuonna 1828 suuren määrän kansanrunoja ja kalevalaisia säkeitä kesälahtelaiselta Juhana Kainulaiselta.

Ke 19.9. klo 17 kokoontuminen Joensuun taidemuseolla. Teemana Kalevalainen koti ja museon näyttelyt

Ke 10.10. klo 15-16 Hyvän olon tapaaminen. Kasvo- ja käsihoitoja ja kevyt ateria.

Kansan- ja kansallispukujs tuuleteltiin Joensuun Wanhan kaupungin päivässä  Taitokorttelilla la 11.8.2018

Tuulettajia oli taas mukavasti mukana, tässä  yhdistyksen jäsen, kansallispukujen asiantuntija Eila Hakkarainen kertomassa puvuista.  Kansantanssiryhmä Motoran esiintymisasuina pitämiä pukuja esitteli Motoran puheenjohtaja Mari Lehikoinen. Tällä kertaa tuuletukset aloitti Motoran Vinhakat-ryhmä tansseillaan.

Karjalaisten kansanpukujen asiantuntija Leena Jääskeläinen oli myös mukana tyttäriensä ja heidän lastensa kanssa. Leenalla oli tällä kertaa yllään vihreäsävyinen asu.

Joensuun Kalevalaisten Naisten esittelyteltalla oli myös arpajaiset.


Yhdistyksen syksyn ensimmäinen tapaaminen on ke 19.9. klo 17.30 Joensuun Taidemuseolla. Kokoontumista varten on varattu museon projektihuone. Tila löytyy pääsymaksukassan läheltä. Syksyn aloituskahvittelun ohella esillä on liiton vuosiaihe ”Kalevalainen koti”. Aihetta pohditaan sisustuksen, taiteen ja kulttuurin näkökulmista. Lisäksi tutustutaan museon näyttelyihin. Tilaisuus on kaikille avoin. Museon pääsymaksu omakustanteinen.

Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus pe 6.7. klo 13 Ilosaaressa.

Miihkalin kukitti Kari Tahvanainen Ukri ry:sta, joensuulainen kirjailija ja kulttuurin monitoimija.

Tilaisuudessa kuultiin myös Joensuun kaupungin kulttuurijohtaja Sari Kaasisen tervehdys ja Joensuun Naiskuoro esiintyi Helena Hulmin johdolla.  Tervetulosanat esitti yhdistyksen puheenjohtaja Aino Kuittinen. Kari Tahvanaisen puhe:Karin puhe

Ohjelma jatkui Kerubin sisätiloissa.  Sirkka Vepsä kertoi maljapuheessaan  Miihkalille  kalevalaiseen kulttuurin liittyvistä juomista ja juomakulttuurista. Elsi Komu ja muut Ukri ry:n jäsenet esittivät runoja.  6.7.  juhlistettiin myös Eino Leinon syntymästä 130 vuotta ja tämä huomioitiin esitetyissä runoissa.

Tilaisuus oli jälleen sekä hetki Miihkalille  että hetki kaikille pohjoiskarjalaisille kansanrunoilijoille ja nykyrunoilijoille.

Pe 4.5. klo 17-20Kevätseminaari Utran Uittotuvalla. Yhteiskyytejä (tiedustelut sihteeri 040 7177018 ) ja bussi nro 2. Liitteenä ohjelma. KEVÄTSEMINAARI 4.5.2018 Joensuun Kalevalaiset Naiset Esite

Ti 29.5. ”Hyvän olon ilta ” Anjan mökillä Koverossa.

To 5.4. klo 18  Juhlitaan Pääsiäistä! Maistellaan pääsiäisherkkuja ja  jaetaan ajatuksia pääsiäisenvietosta ennen ja nyt. Voit tuoda omia pääsiäisherkkujasi nyyttikestiperiaatteella. Ideoidaan yhdistyksen retkitoimintaa. Kokoontuminen Opintokeskus Siviksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39 (ovi  kävelykadulta säästöpankki Optian ja musiikkiliike LevyEskojen välistä)

Virpominen Palmusunnuntaina

Yhdistyksemme tekemä aloite virpomisperinteen liittämisestä Museoviraston ja Opetus- ja kulttuuriministeriön ylläpitämään Elävän aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon hyväksyttiin marraskuussa 2017.

Esitys löytyy: www.aineetonkulttuuriperinto.fi

Yhdistyksemme juhlisti asiaa tiistaina 20.3. 2018 esityksessä mukana olleiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Näitä tahoja olivat Joensuun ortodoksinen seurakunta, Joensuun evankelisluterilainen seurakunta, Ortodoksisten  Nuorten Liitto ry , Karjalaisseurojen Pohjois-Karjalan piiri ry ja Opintokeskus Sivis.

Kuvassa vasemmalta: Maria Kauppila, toiminnanjohtaja, Ortodoksisten Nuorten Liitto ry; Aino Kuittinen, puheenjohtaja, Joensuun Kalevalaiset Naiset; Lea Lihavainen, sihteeri, Joensuun Kalevalaiset Naiset ja Opintokeskus Sivis; diakoniatyöntekijä Eeva Timonen, Joensuun ortodoksinen seurakunta ja puheenjohtaja Ensio Larema, Karjalaisseurojen Pohjois-Karjalan piiri ry.

Asiaa juhlistamassa olivat myös hallituksen jäsenet Kirsti Komi ja Sirkka Vepsä


Joensuun Kalevalaiset Naiset ry järjestää lauantaina 24.3. 2018 klo 10-13 virpo-oksien tekotalkoot Opintokeskus Siviksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39. Tervetuloa! Koristelluilla oksilla käydään Palmusunnuntaina 25.3.  virpomassa Koivupihan palvelukeskuksen asukkaita klo 13 , ja klo 14.30 yhdistys järjestää virpomishetken Malmikodin Tarinatuvassa.

Tervetuloa mukaan valmistamaan virpo-oksia tai virpomaan! Hyvää Palmusunnuntaita, Virboipyhää!

 

Vuoden 2018 ensimmäiset tapahtumat ovat:

* ke 14.2.2018  klo 16.30 Ystävänpäiväkahvit ja yhdistyksen vuosikokous. Vuosikokous alkaa klo 16.30 ja heti vuosikokouksen jälkeen on Ystävänpäiväkahvit, jotka yhdistys tarjoaa jäsenistölle. Ystävänpäiväkahvien yhteydessä on myös Ystävänpäiväkakku-arpajaiset. Vuosikokous ja ystävänpäiväkahvit Opintokeskus Siviksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39 (ovi löytyy Joensuun kävelykadulta, musiikkiliike LevyEskojen ja säästöpankki Optian välistä).

* ke 28.2. 2018 klo 17 Kalevalainen koti -teemailta Taitokorttelin Kauppaneuvoksen kahvilassa. Pohjoiskarjalaiset kädentaitajat ja design-suunittelijat esittelevät tuotteitaan. Kahvit omakustanteisesti.

* to 15.3. 2018 klo 17 kokoontuminen Kotileipurien Herkkupajassa (Surakan piha-aitat Taitokorttelin alueella). Teemana naapuri- ja kielisukulaisemme Viro 100 vuotta. Ulle Dampf kertoo juhlavuoden vietosta ja muista virolaisen kulttuurin asioista. Mahdollisuus ostaa virolaista suklaata ym. Pj Aino antaa keväisiä kirjallisuusvinkkejä. Kahvit omakustanteisesti.

* Tiistaikahvit Kotileipurien Herkkupaja-kahvilassa (Surakan aitta-alue)  27.3. ja 24.4. klo 14. Kaikille avoin ja vapaamuotoinen kahvittelu- ja keskusteluhetki.  Yhdistyksen pj Aino Kuittinen antaa luku- ja kirjallisuusvinkkejä, ja hyvistä lukukokemuksistaan voi jokainen osallistujakin kertoa. Kahvit omakustannushintaan.

VUOSI 2017

Suomi 100-juhlavuodessa  yhdistyksemme oli mukana muun muassa osallistumalla Joensuun evankelisluterilaisessa kirkossa 6.12. toimitettuun juhlajumalanpalvelukseen. Yhdistyksemme jäsenet ja ystävät Pirkko, Liisa, Maija ja Tuija olivat kansan- ja kansallispuvuissaan vastaanottamassa kirkkoväkeä   kirkon ovella. Kuvassa vasemmalta Liisa, Maija ja Pirkko. Tuija ei ennättänyt kuvaan. Kiitos heille, ja kiitos kaikille muillekin juhlavuoden ihanien tapahtumien toteuttajille ja osallistujille.


 

Juhlahetki su 19.11.2017  Miihkali Arhippaisen patsaan uudella paikalla Ilosaaressa kokosi runsaan yleisön

Tervetulosanat esitti Joensuun Kalevalaisten Naisten puheenjohtaja Aino Kuittinen. Yhdistyksen jäsen, rehtori Sirkka Vepsä piti puheen Miihkalille ja kansanmuusikko Reettamari Kellokoski esitti runonlaulua. Miihkalin patsas kukitettiin ja patsaan ympärille aseteltiin havuseppeleitä ja kynttilöitä.

Sirkka Vepsän puhe Miihkalille Sirkan puhe patsaalla

Sirkka Vepsä pitämässä puhetta Miihkalille 19.11.2017

Reettamari Kellokoski ja runolaulua Miihkalin patsaalla

Kuvassa yhdistyksen jäsenet (oikealta): Aino Stranden-Sorvisto, Liisa Myller ja Lea Lihavainen asettelevat Miihkalin patsaalle havuseppeleitä 19.11.2017

Ja jo toteutunutta:

* su 12.11. 2017 klo 14 Karjalainen kiitosjuhla – Suomi 100 vuotta

Klo 14 kahvitarjoilu ja klo 14.30 juhla, ev.lut.seurakuntakeskus,  Kirkkokatu 28

Ohjelmassa on  muun muassa musiikkia  Mari Matveinen ja Karjalainen rahvas -ryhmä, runoja Anna-Liisa Alanko, juhlapuhe Karjalan Liiton liittovaltuuston puheenjohtaja, ministeri Matti Puhakka ja valtiovallan tervehdys ministeri Anu Vehviläinen. Karjalaisseurojen Pohjois-Karjalan piiri järjestää tilaisuuden ja Joensuun Kalevalaiset Naiset ry on mukana järjestelyissä.  Tilaisuuteen sopii hyvin kansallispuku tai feresi, mutta jokainen voi toki valita asunsa.

* ti 14.11. klo 17.30 Inkerikkojen ruokakulttuuri -ilta. FM Aira Kuronen kertoo, maistiaisia ja tee/kahvitarjoilu. Myynnissä on Aira Kurosen kirjoittamaa kirjaa Inkerin keittiö, kirjan viimeisten myyntikappaleiden tuotolla tuetaan Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n toimintaa. Tilaisuus pidetään Opintokeskus Siviksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39.

Ja  vielä tulossa loppusyksystä 2017:

Ja muistattehan kunkin kuukauden viimeinen tiistai klo 14 Kahvihetki Herkkupajan kahvila-leipomossa. Marraskuussa Kahvihetki on siis ti 28.11. Herkkupaja sijaitsee Surakan aittarakennuksissa, käynti joko Suvankokadun puolelta tai Taitokorttelin piha-alueelta.

Su 10.12. klo 14 Jouluinen kahvi- ja glögihetki runojen ja keskustelun merkeissä puheenjohtaja Ainon kotona Koulukatu 42.

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia, lämpimästi tervetuloa mukaan!

Muuta toteutunutta 2017:

* ke 4.10. klo 19 yhdistyksemme on saanut kutsun Joensuun marimekko-liikkeen vieraaksi. Kuulemme marimekon sekä ajattomista että ajankohtaisista ajatuksista ja tutustumme syksyn trendeihin, tarjoilua. Ilmoittautumiset sihteeri lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 7177018


* 1.9. – 30.11. 2017 Kalevala-selfie  -valokuvakilpailu nuorille Suomi 100 -juhlavuoden merkeissä. Lue enemmän yhdistyksen www-sivujen osiosta Kalevala-selfie  -valokuvakilpailu

* La 12.8. tuuletellaan kansan- ja kansallispukuja  Joensuun Wanhan kaupungin päivässä Taitokorttelilla. Tänä vuonna catwalkille toivotaan myös marimekkoja, ja mielellään vuosien takaakin!  Kalevalaisten Naisten Liiton tämän vuoden teemahan on Muinaispuvuista marimekkoon. Ilmoittaudu mukaan: lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 7177018


Kansan- ja kansallispukujen tuuletusta Joensuun Wanhan kaupungin päivässä 2016.Kuva Armi Jaloniemi.

* su 13.8. klo 18 Inkerikkojen kulttuuri-ilta Pakkahuoneella. Yhdistys on kutsunut ryhmän inkerikkoja Inkerinmaalta ja illassa kuullaan ja nähdään inkerikkojen  laulua, tanssia ja käsitöitä. Vapaaehtoinen tarjoilu- ja ohjelmamaksu. Pakkahuone Rantakatu 2. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa! Inkerikkojen ryhmä esiintyy myös la 12.8. Wanhan kaupungin päivässä.

Syksyllä on tarjolla Kalevala Selfie -kilpailu nuorille. Kilpailuun voi lähettää selfie-kuvan mieleiseen Kalevala-hahmoon sommiteltuna. Kilpailuohjeet tulevat yhdistyksemme www-sivuille elokuun loppuun mennessä. Lisätietoja kilpailusta puheenjohtaja Aino Kuittinen  aino.kuittinen@gmail.com

* su 7.5. klo 15 – 19 Kevätseminaari ”Kalevalan inspiroimat”. Luento Katsaus karelianismiin, FT Aino Räty-Hämäläinenla ; kuvataiteilijat Armi Jaloniemi, Auli Partio ja Aino Stranden-Sorvisto kertovat töidensä lähtökohdista ja heitä inspiroineista aiheista, myös suhteestaan  Kalevalaan ja Karjalaan. Lasten ja nuorten Helkaryhmä esiintyy . Musiikkia tilaisuuteen tuovat viulusti Liisa Karhu  säestäjänään pianisti Miina Hiltunen. Ohjelma, kahvi ja salaattatarjoilu 10 €. Tilaisuus pidetään NNKY:n tiloissa Malmikatu 2. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille! Ohjelma:

* la 8.4. klo 10-13 valmistetaan virpo-oksia talkoilla. Kokoontuminen Opintokeskus Siviksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39 (ovi säästöpankki Optian ja musiikkilliike LevyEskojen välissä, opintokeskus on 2.kerroksessa). Oksia voi koristella omaksi iloksi tai su 9.4. yhdistyksen toteuttamaa virpomista varten  Koivupihan palvelukeskuksessa klo 13. Jos vain mahdollista, tuo mukanasi pajunoksia, ja koristelutarvikkeitakin saa tuoda. Talkoilun lomassa teetä ja kahvia ja pientä purtavaa.


Vuosikokouksessa 14.2. Ystävänpäivänä vahvistettiin vuoden 2017 jäsenmaksuksi  25 €, opiskelijoille 5 €.  Yhdistyksen hallitukseen valittiin uudeksi jäseneksi Anja Halonen. Jäsenmaksulaput ja jäsenkirje, jossa on koko kevään toimintaohjelma lähetetään helmikuun loppuun mennessä jäsenille. Vuoden 2017 toimintasuunnitelmasta löytyy myös kevään ohjelma ja tietoa vuoden muusta toiminnasta: 2017 Toimintasuunnitelma Joensuun Kalevalaiset Naiset

Tästä voit tutustua vuoden 2016 toimintakertomukseen: Toimintakertomus 2016 Joensuun Kalevalaiset Naiset (1)

Helkatoiminta on alkanut! Helkaryhmä kokoontuu tiistaisin NNKY:n tiloissa klo 18  ohjaajinaan Emmi Hankia ja Lotta Raussi. Lisätietoja Helkatoiminnasta ja muusta toiminnasta yhdistyksen sihteeriltä lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 7177018

……………..

Vuosi 2016:

Joensuun Wanhan kaupungin päivässä 13.8. 2016 Taitokorttelin lavalla tuuletteli jälleen kansan- ja kansallispukujaan lähes 40 yhdistyksemme jäsentä tai ystävää. Puvuista kertoi yhdistyksemme jäsen, Taito Pohjois-Karjalan pitkäaikainen työntekijä Eila Hakkarainen.

Kuvat: Armi Jaloniemi

Kesä 2016:

Joensuun Kalevalaiset Naiset juhlistivat  jälleen suomalaista kansanrunoutta  Runon, suven ja Eino Leinon päivänä. Ohjelmassa oli runonlaulaja Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus, kantelisti Jussi Karkkulaisen musiikkia Ukri ry :n  runoilijat esittivät omia runojaan. Joensuun kaupungin tekninen johtaja Anu Näätänen kertoi Ilosaaren alueen uusista suunnitelmista

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * ** * * * * * * * * *

Joensuun Kalevalaiset Naiset ry on poliittisesti sitoutumaton kulttuuri- ja perinnejärjestö, johon kuuluu yli 50 pohjoiskarjalalaista jäsentä. Yhdistys kokoaa yhteen perinteitä arvostavia ja niiden nykypäivään soveltamisesta ja tutkimisesta kiinnostuneita henkilöitä.