Toiminta

VUOSI 2023 

Kalevalaisten Naisten Liiton vuoden 2023 teema on ” Kylvä kanssani huomisen siemeniä”.

Marraskuu

Kekriä Taitokorttelissa pe 3.11. klo 1417. Liisa Matveisen ja Tellu Turkan kansanmusiikkia Kauppaneuvoksen kahvilassa klo 14.30 ja 15.30. Kansanmusiikin opiskelija Anni Kaakinen esiintyy klo 15.00 ja 16.15.

Ohjelma on kaikille avoin ja maksuton. Kahviannoksia Kauppaneuvoksen kahvilasta omakustanteisesti.

Kaikkien osallistujien kesken arvotaan sadonkorjuuhenkinen kori & ohjelmassa on myös kekri-tietoutta. Tervetuloa mukaan!

Kesällä 2023

Elokuu

La 5.8. Kansallispuvun valtakunnallisena juhla- ja tuuletuspäivänä tuuletellaan pukuja Joensuun Taitokorttelilla.

Joensuun Kalevalaisilla Naisilla on Taitokorttelin Taitokammarissa klo 10.00 – 14.00 pieniä kansallispukuihin liittyviä infoja ja mukana olevien kansallispukujen  esittelyjä. Myytävänä on muun muassa lasten feresi-olkainhameita, sukkia ja kortteja. Arpajaiset.  Klo 10.30 – 11.30 voi osallistua perinteiselle Leena Jääskeläisen Kansallispukupiknikille viereisessä Rantapuistossa.Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Ja muistetaan: Täällä pohjois-Karjalassa läheisiä ferejä ja sarafaneja sekä pitäjäpukuja voi myös tuuletella.

Viikonvaihteessa on myös muualla Pohjois-Karjalassa pukujen tuulettelua ja mielenkiintoisia tapahtumia: Outokummussa on su 6.8. klo 12-14  Teatteri Kiisussa Outokummun vanhimmat talot -tapahtuman järjestämä arkealogi Jaana Riikosen luento muinaispuvuista.

Heinäkuu

Kansanmusiikkia Taitokorttelissa heinäkuussa, tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia:

To 6.7. klo 15 Mari Matveinen, laulu ja kantele Taitokorttelissa

To 6.7. klo 13 Runon, suven ja Eino Leinon päivänä Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus Ilosaaressa. Kukittajana on Merja Mäkisalo-Ropponen.

To 13.7. klo 15 Kanteleduo Soittu, Saila Kinnunen ja Saila Miinalainen

To 20.7. klo 15 Liisa Matveinen ja Armas E. Leopold -yhtye Mammu Koskelo, Eve Pietarinen ja Esko Vihava. Armas E.Leopoldin musiikkia maustavat Eino Leinon säkeet.

Kesäkuu

KarjalaKurmee -ruokatapahtuma Joensuun torilla pe 30.6. ja la 1.7. Yhdistyksemme  on mukana tapahtumassa:jaamme koreistamme säkeitä ruoasta ja perinteestä sekä tuomme feresien ja kansallispukujen kautta paikallista väriä ja kulttuuria. Tule mukaan joukkoomme, kokoonnumme kumpanakin päivänä klo 11 kävelykadun Morshukka-patsaan äärellä. Tarkoituksemme on olla mukana kumpanakin päivänä klo 11-15, mutta mukana voi olla lyhyemmänkin ajan. Tapahtuman järjestää Joensuun kaupungin Unelmavuosi-hanke https://www.unelmavuosi.fi/karjalan-kurmee

Toukokuu

Tervetuloa Piknik-henkiseen kesäkauden avaukseen ke 24.5. Rantakahvila Pisteeseen, Penttilänkatu 35 C.  Kokoontuminen klo 17 Ylisoutajan sillan kaupungin puoleisessa päässä, Merenkulku-muistomerkin äärellä. Teemana kevään ja kesän perinteet ja juhlakulttuuri.

Rantakahvila Piste sijaitsee Penttilänrannan puolella, Ylisoutajan sillan jälkeen toisessa vasemmalla olevan  kerrostalon katutason terassilla.

Jos tarvitset autokyytiä, ota yhteyttä sihteeri Leena Lehtiseen puh. 050 352 9340.

Botaniaan suunniteltu retki siirtyy tuonnemmaksi Botanian kevätkylvöjen ym takia.

Huhtikuu

Tervetuloa  yhdistyksemme keväiseen tapaamiseen perjantaina 28.4. klo 14 yhteisötila Torikievariin, Suvantokatu 6. Torstaina vietetyn kansallisen veteraanipäivän merkeissä on ohjelmassa ensin yhdistyksemme jäsenen Anja Halosen ja ryhmänsä tulkitsemana Evakon laulu.

Maaliskuu 2023

To 30.3. klo 14 Vuoden virvottavat -tilaisuus ja kaikille avoin virpomishetki Torikievarissa Suvantokatu 6

Reetta-Mari Kellokosken kantelemusiikkia ja Eija Liisa Sokka-Meaneyn johdolla kalevalaista ketjulaulua sekä Vuoden virvottavat 2023 esittely. Kahvitarjoilu.

Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!

Pe 17.3. klo 14 avautui yhdistyksemme Taitokammari Taitokorttelilla. Taitokammarimme on auki ke-pe 12-17 ja la 10-14  ke 5.4. saakka. Taitokammarin toiminta on avointa ja maksutonta kaikille.

 • Neulakinnas-kurssi, alkaa ke 22.3. klo 14-17 (yht. 10 t); ohjaajana Päivi Lemmetyinen
 • Virpokukkien valmistusta la 18.3. klo 10-14, la 25.3. klo 10-14  ja la 1.4. klo 10-14 ja myös esimerkiksi to 23.3. klo 12-1
 • To 23.3. klo 12-15 Leena Jääskeläinen kertoo karjalaisesta virpomisperinteestä virpovitsojen valmistamisen ohella, aiheena muun muassa ns. ”Sortavalan virpokukat”.
 • Kansan- ja kansallispuku -tietoutta, muun muassa to 23.3. klo 15, jolloin Leena Jääskeläinen alustaa aiheesta Kansallispuku Nyt! eli näkökulmia kansallispuvun käyttämiseen erilaisissa tilaisuuksissa, voiko kansallispuvun osan yhdistää muihin asusteisiin, mitä tehdä pieneksi jääneille puvuille….

Virpovitsojen valmistamista varten on kreppipaperia ja muita tarvikkeita, mutta voit tuoda myös omia tarvikkeitasi.

Ke 15.3. klo 18 valmistetaan virpokukkia Itä-Suomen yliopiston perinteen ja kulttuurintutkimuksen opiskelijoiden kanssa yliopistolla Natura-rakennuksen kahviossa Yliopistokatu 7.

To 30.3. klo 13 Vuoden virvottava -tilaisuus ja kaikille avoin virpomishetki Torikievarissa Suvantokatu 6

Tule mukaan yhdistyksen jäseneksi! Jäsenenä saat jäsenkirjeitä ja muuta kohdeistettua tietoa tapahtumista ja retkistä sekä jäsenalennuksia, muun muassa Ilmakangas Ky:n kaikista tuotteista – 20% alennuksen. Jäseneksi voit ilmoittautua ottamalla yhteyttä sihteeriimme Leena Lehtiseen: leena.lehtinen@live.com

Helmikuu 2023

Hyvää Kalevalanpäivää 2023!

Ma 27.2. 2023 klo 16 Vuosikokous Kotileipurien Herkkupaja-kahvilassa, Suvantokatu 2, piha-alue. Vuosikokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Klo 16.30 (noin) juhlistetaan Kalevalanpäivää ReettaMari Kellokosken kalevalaisella runonlaulannalla ja kantelemusiikilla. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa! Ohjelma 5 € sis. kahvitarjoilun ja Kalevalakorun arvontalipukkeen.

Yhdistys on toteuttanut Kalevalaaiheisen leivontakilpailun vuonna 2022 yläkouluikäisten kanssa. Reseptejä julkaisemme piakkoin täällä www-sivuilla.

Ti 14.2. 2023 Ystävänpäiväkahvit  klo 16-18 NNKY:n tiloissa Malmikatu 2. Tervetuloa mukaan, sekä jäsenet että yhdistyksen ystävät!

VUOSI 2022

VUODEN 2022 TOIMINTAKERTOMUS Vuosikokoukselle

Joulukuu

To 8.12. Suomalaisen musiikin ja Jean Sibeliuksen juhlapäivänä yhdistys järjestää kulttuuri-illan klo 17  NNKY:n tiloissa Malmikatu 2. Ohjelmassa on Anja Halosen ohjaama Evakko-musiikkinäytelmä ja Kanteleduo Soittun musiikkia. Aino Räty- Hämäläinen kertoo karjalaisten evakkojen kokemuksista.

Marraskuu

Torstaina 17.11. juhlistetaan Joensuun Kalevalaiset Naiset 50 vuotta. Klo 18 alkaa ohjelmallinen ilta ”Luovuuden alkuvoimaa – muotia ja musiikkia perinteisin ja uusin muodoin”.  Tilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja luovuudesta kulttuurin ja kädentaitojen lähtökohtana sekä kuullaan ja nähdään näitä konkretisoivia  esityksiä.

Ohjelmassa on muun muassa Jussi Karkkulaisen kantelemusiikkia ja konservatorion klarinetin opiskelijoiden esityksiä. Pohjoiskarjalaista kädentaitoa nähdään Matelin Lahja-Aitan Raili Tikalta, Karjalaisilta Taitajilta, Taito Pohjois-Karjalasta ja TaitoShopista. Marimekkoa vuosien varrelta esittelee Aino Stranden-Sorvisto.

Pakkahuone, Rantakatu 2.

Lämpimästi tervetuloa!

Lokakuu

Kekri su 30.10.2022 klo 12 Ravintola Rousti

Menu: syksyinen vihersalaatti, metsäsienisalaatti, seesamporkkanat ja yrttipiimäkastike, hunajapaahdettuja punajuuria, timjamikurpitsaa ja fetajuustoa, peruna-savukalasalaattia, kaalikääryleet, nokkosperunasose, puolukkasurvos, omena-kanelipannacottaa ja kahvia/teetä.

Musiikkiohjelmasta vastaa harmonikkataiteilija Arto Tarkkonen. Kekriaterian ja ohjelman hinta 25 € / hlö, maksu käteisellä paikan päällä. Ilmoittautumiset sihteeri Anjalle viimeistään pe 21.10. puh. 040-5850516 tai spostitse  anja.halonen9@gmail.com. Tule mukaan ja tuo ystäväsikin Kekrijuhlaamme!

Ravintola Rousti, Suvantokatu 2, käynti pihan puolelta.

Syyskuu

Joensuussa järjestetään 24.9. 2022 Kalevalaisten Naisten Liiton valtakunnallinen vuosikokous. Lämpimästi tervetuloa Joensuuhun yhdistysten edustajat eri puolelta Suomea! Toivomme, että osallistujat virkistäytyvät täällä Pohjois-Karjalassa kulttuurin ja hyvien kohtaamisten merkeissä.  Vieraille olemmekin suositelleet  erityisestiTaitokorttelia ja sen ihanaa Kauppaneuvos-kahvilaa yhdeksi joensuulaiseksi kohteeksi.

Lauantai-illaksi yhdistyksemme on valmistellut ohjelmallisen illallisen Kimmeliin ja sunnuntaina 25.9. matkaamme joukolla Ilomantsiin tutustumaan Runokylään ja muuhun ilomantsilaiseen ja karjalaiseen kulttuuriin.

Joensuun Kalevalaiset Naiset ry toteuttaa ohjelmiinsa sisältyviä luentoja ja opintoaiheita Opintokeskus Siviksen tuella.

Elokuu

Tule viettämään Joensuun Wanhan kaupungin päivää la 6.8. 2022 klo 10-15 Taitokorttelille!

Kaikkien kansan- tai kansallispukuun pukeutuneiden –  pukusi voi edustaa mitä vain aluetta tai kulttuuria –  kesken arvotaan Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n lahjoittama kädentaito- ja paikallisia muita tuotteita sisältävä kori. Arvontaan voi osallistua Taitokorttelin aittarakennuksen karjalaista pukukulttuuria esittelevässä näyttelytilassa. Lisäksi kaikille Wanhan kaupungin päivään osallistuville on varattu arvottavaksi oma tuotekori (maksulliset arpaliput).

Perjantaina 5.8. vietetään jälleen valtakunnallista Kansallispuvun juhlapäivää kansallispukupiknikeillä. Joensuussa piknik-tilaisuuden järjestää karjalaisten kansanpukujen asiantuntija Leena Jääskeläinen ryhmäläistensä kanssa ja Joensuun Kalevalaiset Naiset ovat tervetulleita mukaan. Piknik on perjantaina 5.8. klo 11.30 – 13.00 Joensuun Rantapuistossa, lähellä Pakkahuonetta. Sateen sattuessa Taitokorttelin aittarakennuksessa Leenan kokoamassa karjalaisten pukujen näyttelyssä.

Heinäkuu

Nyt juhlistetaan Runon, suven ja Eino Leinon päivää tuulettamalla kansan- ja kansallispukuja Joensuun Torilavalla ke 6.7. klo 12.00 – 13.30. Tervetuloa mukaan kansallispuvussa, feresissä, sarafanissa tai pitäjäpuvussa! Ilmoittaudu yhdistyksemme sihteerille Anjalle puh. 040 585 0516 tai anja.halonen9@gmail.com la 2.7. mennessä.

Pukujen tuulettelun jälkeen siirrytään Ilosaareen kukittamaan Miihkali Arhippaisen patsas klo 14.00.

Kesäkuu

Tervetuloa Joensuun Kalevalaisten Naisten Kesäkahveille Taitokorttelin Kauppaneuvoksen kahvilaan ke 15.6. klo 16.30 – 18.00.
Kesäkahveilla vaihdetaan kuulumisia ja jaetaan vinkkejä yhdistyksemme ja maakuntamme kesätapahtumista Vieraanamme on Joensuun kaupungin uusi kulttuurijohtaja Katriina Leppänen.
Kauppaneuvoksen makoisat kahvit ovat tarjolla omakustanteisesti, ja muutamia euroja kannattaa varata yllätysarpajaisiin.
Tilaisuus on kaikille avoin, lämpimästi tervetuloa!

Toukokuu

Lämpimästi tervetuloa viettämään toukokuista iltaa  perjantaina 20.5.2022 klo 17 Joensuun Kukkosensaaren Kuhasalon kodalle, Kalmonkatiskaan. Ohjelmassa on Sirkka Vepsän puheenvuoro vuoden teemasta Luovuuden alkulähteillä – mitä on luovuus? sekä  Lea Tajakan tulkitsemaa kalevalaista kansanrunoa. Vietetään iltaa myös keskustelun ja muun pienen ohjelman merkeissä.

Osallistumismaksuun 10 € sisältyy nuotiomakkarat sekä kahvi/tee suolaisine ja makeine tarjoiluineen.

Jos tarvitset kyydin, ota yhteyttä Leena Lehtiseen puh. 050 352 9340 keskiviikkoon 18.5. mennessä.  Jos haluaa kävellä yhdessä kodalle, on kokoontuminen parkkipaikalla klo 16.50.

Tilaisuus on kaikille avoin!

VUOSI 2022

Toukokuu

Lämpimästi tervetuloa viettämään toukokuista iltaa  perjantaina 20.5.2022 klo 17 Joensuun Kukkosensaaren Kuhasalon kodalle, Kalmonkatiskaan. Ohjelmassa on Sirkka Vepsän puheenvuoro vuoden teemasta Luovuuden alkulähteillä – mitä on luovuus? sekä  Lea Tajakan tulkitsemaa kalevalaista kansanrunoa. Vietetään iltaa myös keskustelun ja muun pienen ohjelman merkeissä.

Osallistumismaksuun 10 € sisältyy nuotiomakkarat sekä kahvi/tee suolaisine ja makeine tarjoiluineen.

Jos tarvitset kyydin, ota yhteyttä Leena Lehtiseen puh. 050 352 9340 keskiviikkoon 18.5. mennessä.  Jos haluaa kävellä yhdessä kodalle, on kokoontuminen parkkipaikalla klo 16.50.

Huhtikuu

Pe 8.4. klo 9.00 VirpomishetkiVuoden virvottava” Carelicumin aulassa. Päiväkoti Pääskyn lapset virpovat ja esittävät ohjelmaa. Kantelemusiikkia, Lumi Ollila. Tilaisuus on kaikille avoin.

Yhdistys myy virpo-oksia ukrainalaisten hyväksi.

La 2.4. klo 9.0011.00 Virpooksien valmistustalkoot NNKY:n tiloissa Malmikatu 2. Yhdistys on hankkinut kreppipaperia ym tarvikkeita. Tarjolla kahvia ja teetä ja pientä purtavaa.

Ke 30.3. klo 17 kokoontuminen Joensuun Taidemuseolla. Teemana Pia Männikön Kasvusto-näyttely ja museon muut näyttelyt. Näyttelykierroksen jälkeen keskusteluhetki kahvin ja teen merkeissä museohuoneessa. Näyttelymaksu 4 € (ryhmäosallistumishinta).

VUOSI 2021

Ke 8.12. klo 17 Suomalaisen musiikin ja Jean Sibeliuksen päivänä kokoontuminen  NNKY:n tiloissa, os. Malmikatu 2.

Ohjelmassa on Joensuun konservatorion opiskelijan Sanni Koistisen tulkitsemia suomalaisia pianokappaleita sekä yhdistyksemme jäsenen Aino Stranden-Sorviston puheenvuoro ”Hetkiä Helkä-tyttönä ja Sibelius-tulkitsijana.”

Lähestyvään joulun virittäydymme yhdistyksemme tarjoamalla puurolla, glögillä ja ohjelmalla.

Varauduthan kasvomaskin käyttöön.

Lämpimästi tervetuloa mukaan yhdistyksemme jäsenet ja ystävät, tilaisuus on kaikille avoin. Olet sydämellisesti tervetullut tähän vuoden viimeiseen tapahtumaamme!

Syksyllä jo toteutunutta:

Kekrijuhlaa vietetään sunnuntaina 31.10. klo 13-15 NNKY:n tiloissa os. Malmikatu 2.  Ohjelmassa on ravintola Sulon valmistaman kekrilounas: tarjolla on myskikurpitsa-porkkanasosekeittoa, naudanliha-borssikeittoa, karjalanpiirakoita ja munavoita, hapanjuurileipää, kotikaljaa sekä kahvia tai teetä puolukkapiirakan kera. Lisäksi pientä kekriaiheista ohjelmaa ja sadonkorjuuhenkiset arpajaiset. Hinta 15 €, sisältää tarjoilun, ohjelman ja yhden arvan.  Ilmoittautumiset viim. 28.10. Leena Lehtiselle p. 050-3529340 tai sähköpostitse leena.lehtinen@live.com  Lämpimästi tervetuloa Kekrijuhlaan !

Keskiviikkona 13.10.klo 17  Taidemuseolla voimme osallistua  ”Ihmiskäsityksiä-näyttelyn” yleisöopastukseen. Näyttelyyn on koottu erilaisia ihmiskuvauksia museon kokoelmista. Ihminen on ollut kuvataiteen historiassa tyypillinen tutkimuksen kohde, joka on kuvattu paitsi fyysisenä olentona, myös aseman ja yhteiskunnallisen roolin kautta. Lisäksi mukana on mediataiteilija Jukka Hautamäen neuroverkkoihin ja tekoälyyn perustuvia teoksia. Kierroksen jälkeen kokoonnumme museon projektihuoneessa tarjoilun ja keskustelun merkeissä. Museon pääsymaksu 3€/ hlö + vapaaehtoinen tarjoilumaksu. Kokoontuminen klo 16.50 aulassa, Joensuun Taidemuseo, Kirkkokatu 23.  Tervetuloa !

Syksyn muista tapahtumista tietoa jäsenkirjeestä.Jäsentiedote

Yhdistyksemme on juhlistanut Pohjois-Karjalan maakunta 300 vuotta-juhlavuotta usealla tapahtumalla:

Joensuun Kalevalaiset Naiset ry juhlisti Pohjois-Karjalan maakunta 300 vuotta -teemaa järjestämällä la 28.8. klo 10-14 Joensuun Taitokorttelin aitalla ohjelmaa. Yhdistys on myös tuottanut ”Joensuu – veden äärellä” opastetut kävelykierrokset to 26.8. klo 17.30 ja la 28.8. klo 14.00. Kävelykierroksista tarkemmin näiden www-sivujen osiossa Esittely.

 Yhdistyksemme toimintasuunnitelmassa on Pohjois-Karjalan Maakuntapäivän ja Pohjois-Karjala 300 vuotta -tapahtumien juhlistaminen la 28.8. Taitokorttelin aitalla klo 10-14, jolloin yksi erityinen teema kansan- ja kansallispukujen ja muun ohella on pohjoiskarjalaiset kotiseutupuvut. Eli etsikääpä niitä, ilmoittakaa niistä ja innostakaa pukujen omistajia mukaan.

Tänä vuonna juhlistetaan  siis joukolla Pohjois-Karjalan maakunta 300 vuotta -teemaa la 28.8. kannustamalla kaikkia pukeutumaan kansan- ja kansallispukuihin, ja  to 5.8.  Kansallispuvun juhla- ja tuuletuspäivänä voi itse kukin tuuletella pukuaan omin voimin.
Kansallispukutuuletusta Taitokorttelilla vuonna 2019.

Miihkali Arhippaisen patsas kukitettiin ti 6.7. 2021 klo 17 Ilosaaressa. Pohjois-Karjalan maakunta 300   -teemavuoden merkeissä Joensuun Kalevalaiset Naiset ry on kutsui kukittajaksi maakuntajohtaja Markus Hirvosen. Kukituksen yhteydessä ja pienessä ohjelmatuokiossa oli myös ohjelmaa, muun muassa Mari Matveisen kanteletulkintoja ja FT Tarja Kupiaisen puheenvuoro Metsä ja vesi kansanperinteessä, FM Sirkka Vepsän katsaus Pohjois-Karjalan  maakunnan syntyyn ja Erja Laakkosen metsä-aiheisia runoja.

Tilaisuus oli kaikille avoin, väkeä kertyikin mukavasti lähemmäs 40 henkilöä. Ohjelma ja kahvitarjoilu  toteutetiin Rajakapteenin pirtissä Kerubin tiloissa.

***********

Perjantaina 18.6. tutustumme Liisa Kontturin näyttelyyn Kontin kantamoiset Taitokortellissa, Liisa kertoo näyttelystään, jota hän on kuvannut myös ”Sisäisen voiman tarinaksi” klo 16.30 alkaen.  Kesäkahveja on  mahdollisuus nauttia yhdessä Kauppaneuvoksen kabinetissa klo 16 (omakustanteisesti). Tervetuloa mukaan!

Perjantaina 21.5klo 17 kokoonnutaan Metsän henki – veden voima -vuositeeman merkeissä Utransaaren kodalla. Taiteilija Sanna Hukkanen kertoo Metsänpeitto-kirjastaan. Kodalla nokipannukahvit ja nuotioeväät (makkaraa, sämpylät, muffinit) sekä muuta ohjelmaa  ja keskustelua vuoden teeman merkeissä ja muutoinkin kuulumisten vaihtoa.  Osallistumismaksu 10 € sis. nuotioeväät ja ohjelman. Ilmoittaudu mukaan  ja ilmoita mahdollinen kyytitarve 18.5. mennessä sihteeri Anjalle puh 040 5850516 Tervetuloa mukaan!

Tutustu toimintaamme ja tule mukaan:

Vuosi 2021 Joensuun Kalevalaiset Naiset ry Toimintasuunnitelma ja tapahtumat

”Vaikka emme tänä vuonnakaan voi järjestää kaikille avoimia virpo-oksien valmistustilaisuuksia tai virpomishetkeä, kannustamme valmistamaan virpo-oksia kotona. Viemme niitä ikäihmisten hoivakoteihin iloksi. Voitte ottaa yhteyttä yhdistyksen puheenjohtajaan, jos haluatte tuoda virpo-oksia hoivakoteihin vietäväksi.”

Ystävänpäivänä 14.2. 2021 yhdistys järjestää Ystävänpäivän musiikkihetken klo 14 ja klo 15 Joensuun Kaupunginorkesterin viulustin Katri Hännisen kanssa. Musiikkihetket järjestetään NNKY:n tiloissa Malmikatu 2.  Yhteen musiikkihetkeen odotamme osallistujia noin 6-8 henkilöä. Musiikkihetken jälkeen kahvitarjoilu. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautuminen välttämätöntä sihteerille puh 040 585 0516, joko tekstiviesti tai soitto 12.2. mennessä.

Yhdistyksen vuosikokous järjestetään torstaina 25.2. klo 17 Piparkakkutalon alakerran kokoushuoneessa Kauppakatu 34. Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen määräämät asiat.

Vuosi 2020

Marraskuu

Tervetuloa to 12.11. 2020 klo 17 viettämään KulttuuriKekriä Kotileipurien Herkkupaja-kahvilaan (Surakan talo, Suvantokatu 2, Taitokorttelin piha-aluetta). Ohjelmassa on syksyn uutuuskirjojen esittelyä ja joululahjakirjavinkkejä (Anne Ikonen), kirjavinkkejä (Aino Kuittinen), kalevalainen luonto-teemainen tervehdys (Helena Nuutinen). Kahvi ja tarjoilu, joka sisältää suolaista ja pientä makeaa, 8 €. Ilmoittaudu sihteerille ke 11.11. mennessä:  040 585 0516

Lokakuu

Tämän ilman alla -tapahtumasarja on käynnistynyt Joensuussa. Tilaisuudet ovat kansanmusiikin ammattilaisen Emilia Kallosen ja perinteentutkija Leena Jääskeläisen suunnittelemia ja toteuttamia. Aiheina ovat kansanperinne, itkuvirret, kuolema ja muut elämän käänne- ja taitekohdat karjalaisessa kulttuurissa.

Su 25.10. klo 15 on Kropu ja Kruuga -yhteisesitys ortodoksisella seurakuntasalilla Kirkkokatu 32. Liput 15 € ja 20 €.

Kannustamme Kalevalaisia naisia osallistumaan näihin Emilian ja Leenan järjestämiin puhutteleviin tilaisuuksiin.

To 8.10. Kalevalakoruilta Kello- ja kultasepänliike Ilmakangas Ky:n vieraina. Tiina Ilmakangas kertoo uudesta Kalevalakorun brändista Kalevala. 20% alennus kaikista liikkeen tuotteista.  Voit osallistua joko klo 17.00 tai 18.30 ryhmään, ilmoittaudu sihteeri Anjalle puh 040 585 0516  ma 5.10. mennessä. Tarjoilua. Lämpimästi tervetuloa!

Syyskuu 2020

Ma 14.9. Luovan toiminnan ilta Piparkakkutalolla klo 17-19, Kauppakatu 34, yläsali.

Pe 25.9.  klo 17 Kokoontuminen Kukkolan kodalla klo 17, Vanha Valtatie 70.  Tilaisuuteen suunniteltu taiteilija Sanna Hukkasen vierailu ja Metsänpeitto-kirjan esittely siirtyy tuonnemmaksi, mutta kokoontuminen kodalla toteutetaan. Ohjelmassa on ajatuksia ja kokemuksia metsästä, tietoa ja historiaa  Kukkolan tilasta sekä yhdistyksen tarjoamat nokipannukahvit kahvileivän kera ja makkaranpaistoa.  Ilmoittautumiset sihteeri Anjalle puh 040 585 0516.

Syyskuun tapahtumista tarkempaa tietoa näiden www-sivujen Esittely-sivulta.

Elokuu

La 29.8. Pohjois-Karjalan Maakuntapäivänä kannustamme jäseniämme, yhdistyksemme ystäviä ja kaikkia muitakin pukeutumaan feresiin, kansallispukuun tai muuhun kansanpukuun. 

Taitokorttelin aittarakennuksen portailla klo 12-13 on kansan- ja kansallispukujen esittelyjä ja puhetta kansallispukukulttuurista. Myös pohjoiskarjalaisuudesta inspiraatiota saaneet Matelin Lahja-Aitan, Koitadesign`n ja Made by Hannele Rusilan asut esittäytyvät.

Klo 13 on kahvitteluhetki (omakustanteisesti) Kauppaneuvoksen hyvästä kahvista ja leivonnaisista nauttien.

Tilaisuus on kaikille avoin, ja tervetuloa juuri niin pukeutuneena kuin tuntuu hyvältä, kansan- tai kansallispukupakkoa ei ole.

Lämpimästi tervetuloa!

 

***********

5.8. Kansallispuvun juhlapäivänä on mahdollisuus osallistua piknikiin yhdistyksemme jäsenen Leena Jääskeläisen ja hänen ohjaamansa kulttuurikerhon kanssa Rantapuistossa klo 11 – 15. Leena on tarkentanut kokoontumispaikaksi Pakkahuoneen ja satama-alueen läheisyyden. Lisätietoja Leenalta puh 040 847 1085.

Omat eväät mukaan, ja kansallis- tai kansanpuku ylle. Otathan myös oman maton tai huovan mukaan, sillä kyseessä on piknik-henkinen tilaisuus. Sateen sattuessa kokoontuminen Taitokorttelin Kauppaneuvos-kahvilan terassilla.

La 29.8. Pohjois-Karjalan Maakuntapäivää juhlistetaan pukeutumalla feresiin tai kansallispukuun. Kokoontuminen Taitokorttelilla klo 12.

Muistattehan turvavälit ja muun koronaohjeistuksen!

Jo toteutunutta vuonna 2020:

Heinäkuu

Ma 6.7. klo 13  yhdistys järjestää Miihkali Arhippaisen patsaan kukituksen Ilosaaressa. Kukituksen lisäksi ohjelmassa runoja Eino Leinon päivän kunniaksi Henry Räsänen ja kantelemusiikkia Jussi Karkkulainen. Tilaisuus on kaikille avoin, lämpimästi tervetuloa!

Elokuu

Ke 5.8. Kansallispuvn juhlapäivänä piknik Rantapuistossa klo 11. Omat eväät mukaan, ja kansallis- tai kansanpuku ylle. Kokoontuminen kaupungintalon ja Rantapuiston välisellä alueella.

La 29.8. Pohjois-Karjalan Maakuntapäivää juhlistetaan pukeutumalla feresiin tai kansallispukuun. Kokoontuminen Taitokorttelilla klo 12.

Aktiviteetteja verkosta kevääseen 2020:

Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtaja Ildiko Lehtinen on koonnut oheiseen vinkkejä ja linkkejä verkosta löytyviin kulttuurisisältöihin:

Vinkkejä verkkoaineistoihin yhdistyksille kevät 2020

Koronaepidemian vaikutus yhdistyksen toimintaan:

Yhdistyksen hallitus on päättänyt 15.3.2020 , että kaikki kevään toiminnot perutaan. Asiasta enemmän näiden www-sivujen Esittely-sivustolla.

Jäsenille on lähetetty  myös email aiheesta 16.3., liitteenä viestissä on oheinen, kotioloissa yhteisiin aktiviteetteihin innostava kirje.

Jäsenille aktiviteetteja kevääseen 2020

Palmu-eli virposunnuntaina voimme muistaa läheisiämme ja ystäviämme myös puhelimitse. Koronapandemian takia emme voi käydä virpomistervehdyksillä, mutta puhelukin sopii virpomisen olennaisen sisällön välittämiseen: terveyden ja kaiken muun hyvän toivottamiseen.

 

 

 

 • Vuosikokous ke 26.2. klo 17.00 Piparkakkutalolla, Kauppakatu 34. Ohjelmaa Kalevalan päivän merkeissä, kahvitarjoilu ja arvontaa.
 • Ke 11.3. klo 18 Kadonnut kinnas -näyttelyn oheisohjelmana luennot Carelicumissa, FT Tuulikki Kurki ja FT Kirsi Lauren.
 • Vuosi 2019:
 • Joensuun Kalevalaiset Naiset ry kiittää jäseniään  ja yhdistyksen ystäviä ja yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta 2019 ja toivottaa Hyvää Joulua ja yhteistyörikasta vuotta 2020!
 • Vuosi 2019, Kalevalaisten Naisten Liiton teema on Kertoen ja kuunnellen:
 • Ti 10.12. klo  17.30 Pikkujoulut Piparkakkutalolla Kauppakatu 34. Ohjelmassa jouluisia sketsejä ja tietokilpailuja ja piparkakkujen koristelua. Tarjolla glögiä, torttuja ja pipareita. Myynnissä sukkia ja koruja.
 • Su 1.9. klo 17 Tanssit Ruplalla, Sairaalakatu 27 (Sairaalakadun ja Sepänkadun kulmassa). Tanssittajana Souvareista tuttu Marko Jolkkonen. Liput 10 €. Kahvia ja arvontaa yhdistyksen toiminnan hyväksi.
 • La 10.8. Kansan- ja kansallispukujen tuuletus Joensuun Wanhan kaupungin päivässä Taitokorttelilla
 • La 6.7. 2019 klo 11 Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus Runon, suven ja Eino Leinon päivänä. Kukittajana vuonna 2019 on Elsi Komu.
 • ma 5.8. Kansallispuvun juhlapäivänä on mahdollisuus osallistua Kansallispukupiknikiin Joensuun Rantapuistossa klo 12. Sateen sattuessa Taitokorttelin Kauppaneuvos-kahvilan terassilla. Lisätietoja Leena Jääskeläiseltä leena.jaask@gmail.com
 • Vuonna 2019 jo toteutunutta muun muassa: Virpooksien tekotalkoita 2019: Ti 2.4. klo 16-18  ja la 13.4. klo 10-13 Opintokeskus Siviksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39 (ovi kävelykadulta Säästöpankki Optian ja Musiikkiliike LevyEskojen välistä).  Virpo-oksia valmistetaan sekä yhdistyksen toteuttamia ikäihmisten virpomisia varten että osallistujien omaksi iloksi.  Kevätseminaari 18.5. NNKY:n tiloissa. Luovan toiminnan iltoja Torikievarissa.
 • Vuosi 2018: Kalevalaisten Naisten Liiton teema Kalevalainen koti2018 Toimintasuunnitelma Päivitetty syyskuu Joensuun Kalevalaiset Naiset
 • to 15.11. klo 17 Runo- ja kirjallisuusilta Kotileipurien Herkkupajassa Suvantokatu 2 (Surakan punamultaiset piha-aitat). Ohjelmassa muun muassa Runon Ystävät esittää virolaisten runoilijoiden tekstejä. Kahvi omakustanteisesti.
 • ti 11.12. klo 16-18 jouluinen glögitilaisuus Woutilassa, luovan alan toimijoiden työskentely-, myynti- ja näyttelytilassa, Tulliportinkatu 14. Yhdistys tarjoaa glögin ja jouluisen pienen purtavan.
 • su 28.10. Kekri Hummovaaran Juhanantuvalla. Ilmoittaudu mukaan: lea.lihavainen@ok-sivis.fi puh 030 7177018

Syksyllä 2018 jo toteutunutta:

 • ke 19.9. klo 17 kokoontuminen Joensuun taidemuseolla, teemana Kalevalainen koti ja museon näyttelyt
 • ke 10.10. klo 15-18 Hyvän olon tapaaminen.
 • Jäsenkirjeestä löytyy vuoden 2018 toiminta- ja tapahtumakalenteri, tietoa liiton vuositeemasta ja jäsenmaksuohjeet.
 • la 11.8. Joensuun Wanhan kaupungin päivässä  Taitokorttelilla kansan- ja kansallispukujen tuuletuksia ja yhdistyksen esittelyteltta. Ilmoittaudu mukaan tuulettamaan pukuasi: lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 7177018.
 • pe 6.7. 2018  klo 13 Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus Ilosaaressa. Kukittajana Kari Tahvanainen Ukri ry:stä. Joensuun kaupungin kulttuurijohtaja Sari Kaasisen tervehdys.  Tervetulosanat esittää yhdistyksen puheenjohtaja Aino Kuittine.  Ohjelma jatkuu Kerubin sisätiloissa, tarjolla on myös kahvia (vapaaehtoinen kahvimaksu). Sirkka Vepsä kertoo maljapuheessaan Miihkalille kalevalaiseen kulttuuriin liittyvistä juomista  ja juomakulttuurista. Ukri ry:n runoja. Tilaisuudessa on mahdollisuus ostaa tammikuussa edesmenneen taiteilija Anna-Liisa Alangon kirjoittamia runokirjoja ja muita kirjoja lausunta- ja laulukulttuurin hyväksi Voitto ja Anna-Liisa Alangon rahaston kautta
 • to 5.4. klo 18 Juhlitaan Pääsiäistä! Maistellaan pääsiäisherkkuja ja jaetaan ajatuksia pääsiäisenvietosta ennen ja nyt. Voit tuoda omia pääsiäisherkkujasi nyyttikestiperiaateella. Kokoontuminen Opintokeskus Siviksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39 (ovi kävelykadulta säästöpankki Optian ja musiikkiliike LevyEskojen välistä, opintokeskus on 2.kerroksessa) Tervetuloa!
 • pe 4.5. Kevätseminaari Utran Uittotuvalla. KEVÄTSEMINAARI 4.5.2018 Joensuun Kalevalaiset Naiset Esite
 • ti 29.5. ”Hyvän olon ilta” Anjan mökillä Koverossa
 • Juuri nyt:
 • ke 4.10.2017  klo 19 ilta Joensuun marimekko-liikkeen vieraina. Kuulemme marimekon sekä ajattomista että ajankohtaisista kuulumisista ja tutustumme syksyn trendeihin, tarjoilua. Ilmoittautumiset sihteeri lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 7177018.
 • Viime aikoina toteutunutta:
 • La 12.8. Joensuun Wanhan kaupungin päivässä klo 11.30 ja 12.30 kansan-, kansallis- ja muinaispukujen, ja tänä vuonna myös marimekkojen tuuletus. Pukuja esittelee yhdistyksen jäsen Eila Hakkarainen. Joensuun marimekko-liikkeen myymäläpäällikkö Miia Huikurin tervehdys.  Ilmoittaudu tuuletuskierroksille sihteeri lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 7177018  Tilaisuudet kaikille avoimia!
 • Su 13.8. klo 18 Inkerikkojen kulttuuri-ilta Pakkahuoneella Rantakatu 2. Inkerikkojen kulttuuri esittäytyy, esillä muun muassa musiikki, tanssi ja käsityöt.Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa! Vapaaehtoinen tarjoilu- ja ohjelmamaksu. 
 • Vuosi 2016    teema Samaa sukua:
 • ke 6.7. klo 13 Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus Ilosaaressa Runon, suven ja Eino Leinon päivänä. Kantelemusiikkia, Jussi Karkkulainen, Ukri ry:n runoilijat esittävät omia runojaan  ja Joensuun kaupungin tekninen johtaja Anu Näätänen kertoo Ilosaaren alueen uusista suunnitelmista. Miihkalin patsaan kukittajana on tänä vuonna Opintokeskus Siviksen Itä-Suomen aluetoiminnasta vastava Lea Lihavainen. Opintokeskus Sivis on aiemmalta nimeltään OK- opintokeskus. Kahvia (vapaaehtoinen tarjoilumaksu). Tilaisuus pidetään sään mukaan joko ulkona tai sisällä. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!
 • Joensuun Kalevalaiset Naiset ryToimintasuunnitelma 2016
 • Syksyn 2015 ohjelmassa muun muassa:
 • ma 12.10. klo 16-18 Ainon kahvi- ja kirjallisuustapaaminen Taitokorttelin Kauppaneuvoksen kahvilassa.
 • ke 4.11. klo 17.30 Ikebana-ilta Liisa Kontturin opastuksella. Tule tutustumaan japanilaiseen kukkien asettelutaiteeseen. Osallistumismaksu 5-10 € sis.tarjoilua. OK-opintokeskuksen kokoustila Kauppakatu 27 b A 39.
 • Lisää jäsenkirjeessä: Syksyn jäsenkirje 2015 (1) Joensuun Kalevalaiset Naiset ry
 • Kevään 2015 toimintakalenteri löytyy jäsenkirjeestä 1/2015 Joensuun Kalevalaiset Naiset ry Jäsenkirje 1.2015
 • Yhdistyksen vuoden 2015 vuosikokous ja Ystävänpäiväkahvit pe 13.2. klo 16.15 Lähi Tapiolan tiloissa Rantakatu 23. Huom! Ovi on auki vain klo 16.15 – 16.30. Vuosikokous alkaa klo 17.30.
 • Kalevala 180 vuotta, Kanteletar 175 vuotta, Kalevalaisten Naisten Liitto 80 vuotta ja Miihkali Arhippaisen syntymästä 200 vuotta -juhlaseminaari su 22.2. klo 15 Kimmelissä.  Ohjelma KALEVALA 180 VUOTTA Juhlaseminaari su 22.2.2015 Joensuu
 • Syksy 2014:
 • ke 10.9. klo 18 opastettu tutustuminen Nikolai I  -näyttelyyn Joensuun Taidemuseossa. Näyttelykierroksen jälkeen näyttelyn teemaan liittyvä tee- ja kahvitarjoilu. Vierainamme ovat Ilomantsin Kalevalaiset Naiset. Kahvi- ja arvontalippu 5 € ja museon pääsymaksu 3 €.
 • 26.-27.9. Kalevalaisten Naisten Liiton syyspäivät ja vuosikokous Lappeenrannassa, ohjelmassa on kulttuuria ja voimakävelyä. Mukaan voit ilmoittautua Ainolle puh. 040 5843093
 • ti 7.10. klo 17.30 lukupiirin aiheena perinne-aiheinen kirjallisuus. Lukupiirissä kerrotaan myös, kuinka jäsenet voivat alkaa kerätä virpomaloruja yhdistyksen uuteen virpomaperinnettä käsittelevään kirjaseen.
 • la 8.11. klo 16  Kekri Taitokorttelin Kauppaneuvoksen kahvilassa. Tarjolla on makoisa ja pohjoiskarjalaisia makuja sisältävä Kekri-ateria ja kansanmusiikkia ja muuta perinnettä.
 • 18.11. klo 18 Antiikki-ilta Jukan Antiikissa. Tutustumme vanhojen esineiden arviointiin ja keskeisimpiin tyylisuuntiin. Mahdollisuus ostaa Jukan Antiikin tuotteita. Margareta Ryden-Kortelainen kertoo Värmlannin kulttuurista ja lisäksi kukin voi esitellä itselleen mieluisimman vanhan kirjan.
 • 2.12. Himmelikurssi  (iltakurssi) Taitokorttelissa. Osallistumismaksu 13 € ja materiaalimaksu 15 €. Ilmoittautuminen sihteerille 040 7177018. Kurssipaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
 • 9.12. klo 17.30 Jouluglögi-ilta mielirunojen ja jouluisen purtavan kera. Jouluglögi-ilta järjestetään OK-opintokeskuksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39.
 • Lisäksi marraskuussa järjestetään Voimapaikat – seminaari. Seminaarissa on pohjoiskarjalaisten naiskansanedustajien puheenvuoroja, musiikkia ja runoja.

Kevät 2014

 • 14.2. klo 17 yhdistyksen vuosikokous. Kokouksen jälkeen vietetään Ystävänpäivää Joensuun Suomi-Unkari -seuran kanssa unkarilaisen maisteltavan ja kulttuurin kera. Kokous pidetään OK-opintokeskuksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39.
 • 20.2. klo 18 on Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtajan Sari Kaasisen konsertti Perinteen voima Joensuussa. Konsertti pidetään Ortodoksisessa kulttuurikeskuksessa Kauppakatu 44. Tervetuloa!
 • 19.3. 18 tutustuminen Joensuun taidemuseon kevään näyttelyihin opastetulla kierroksella. Kierroksen jälken kokoonnutaan kahville ja teelle.
 • 23.3. klo 14 Marianpäivän voimapaikat. Musiikkia, runoja ja kansallispukuja, kahvitarjoilu. Tilaisuus järjestetään Hammaslahden seurakuntakodissa.  Ohjelma ja kahvitarjoilu Inkerin kirkon hyväksi. Järjestäjät Pyhäselän ev.lut.seurakunta ja Joensuun Kalevalaiset Naiset.
 • to 10.4. klo 18  PsT, psykologi Pirkko-Liisa Hyttisen puheenvuoro ”Voimapaikat”.Tilaisuus järjestetään Surakan baarin kabinetissa Rantakatu 13-15. Tarjoilu (kahvia, iltapalaa) omakustanteisesti.
 • su 13.4. klo 14 Palmusunnuntain virpojaiskahvit. Vieraana  yhdistyksemme kummi Seija Tiihonen. Seija kertoo liiton vuoden teemasta Voimapaikat ja muista ajankohtaisista Kalevalaisten Naisten Liiton tavoitteista ja arvoista. Kokoontuminen OK-opintokeskuksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39 (ovi säästöpankki Optian ja musiikkiliike LevyESkojen välistä, 2.krs)
 • t0 8.5.  Lukupiiri ja aiheena Chick lit -kirjallisuus, josta kertoo toimittaja ja tutkija Tehi Nevalainen.
 • la 24.5. kulttuuri- ja kevätretki Ilomantsiin. Ilomantsissa kokoonnutaan kalevalaisen runolauluperinteen ja kantelemusiikin äärelle Runonlaulajan pirttiin ja nautitaan karjalainen pitolounas Parppeinvaaralla. Tutustutaan ilomantsilaisiin kulttuurikohteisiin (Katri Vala -keskus, Piirolan piha ym). Käsityökeskuksen myymälästä on mahdollisuus tehdä keväisiä lahjaostoksia. Lähtö Joensuusta klo 8.00 ja paluu noin klo 17. Yhteiskuljetus. Osallistumishintaan (n 45 €) sisältyy kuljetus, karjalainen pitopöytä Runonlaulan pirtillä Parppeinvaaralla, iltapäiväkahvi ja päivän ohjelma.
 • su 6.7. klo 13 on Runon, suven ja Eino Leinon päivänä Miihkalin patsaan kukitus Joensuun Karjalatalolla ja Ilosaaressa. Kansanmusiikkia ja -perinnettä kesän ja kalevalaisen runolaulun kunniaksi.

Aiempia tapahtumia:

  • Kevättalvi 2013, tervetuloa mukaan:
  • to 14.2.klo 16.30 Ystävänpäiväkahvit Taitokorttelin Kauppaneuvoksen kahvilan kabinetissa. Aiheena Elsa Heporauta ja liiton vuoden teema Astu Elsan jäljille!
  • ke 20.2. klo 17.30 yhdistyksen vuosikokous (OK-opintokeskuksen kokoustila Kauppakatu 27 b A 39). Kokouksen jälkeen mahdollisuus osallistua kansanmusiikin opiskelijan Niiki Nuutisen konserttiin Karjalantalolla.
  • la 23.2. klo 11-13 taiteentutkija Leena Jääskeläinen kertoo karjalaisen naisen kansanpuvuista Carelicumissa. Kansanpuvun valmistuskurssi alkaa.
  • ti 12.3. klo 17.00 mahdollisuus osallistua ortodoksiseen ehtoopalvelukseen ortodoksisen seminaarin kirkossa Torikatu 41. Klo 18 isä Rauno Pietarinen esittelee seminaarin kirkon ja kertoo ortodoksisesta paastonajasta. Paastoateria seminaarilla noin 7 € ja seminaarin emäntä Irma Aikonen kertoo paastonajan ruoista.
  • ti 19.3. klo 17.30 Lukupiiri kokoontuu. Kirjana Kanerva Vaakanaisen Naiset jotka vihaavat naisia. Lukupiiri kokoontuu OK-opintokeskuksen kokoustilassa Kauppakatu 27 b A 39.
  • la 6.4. Kalevalaisten Naisten Liiton vuosikokous Helsingissä.
 • ke 10.4. klo 18 tutustutaan Leena Luostarisen näyttelyyn Joensuun Taidemuseossa. Opastetulle kierrokselle kokoonnutaan museon eteisaulassa.
 • su 21.4. klo 15 sunnuntain iltapäiväkahvit puheenjohtaja Aino Kuittisen kotona Kauppakatu 42 A 7  ja aiheina kevään juhlat eri kulttuureissa, Elsa Heporauta ja Eeva Kilven uusin kirja.
 • ma 13.5. klo 18 Floran päivän kahvit Läylösten pihapiirissä Niinivaaralla Notkokatu 11
 • la 6.7.  klo 13 Runon, suven ja Eino Leinon päivänä Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus Karjalantalolla ja kesäinen kulttuuritapahtuma.Kansanmuusikko Niiki Nuutinen laulaa Miihkalin runoja. Kukittajana on toiminnanjohtaja Petra Karjalainen Taito Pohjois-Karjala ry:stä. Ohjelmassa Kerubin sisätiloissa muun muassa kansanpukukurssin tuotosten esittely ja taiteentutkija Leena Jääskeläisen puheenvuoro karjalaisista kansanpuvuista.
 • la 10.8. Joensuun Wanhan kaupungin päivänä kansallispukujen tuuletus Taitokorttelissa klo 10.20 ja klo 14.00. Kansanpuku Nyt! -piirustuskilpailun palkintojen jako klo 10.15 Taitokorttelin ohjelmalavalla.
 • Tervetuloa syksyn 2012 tapahtumiin! Teemana on Muodon mieli, ajan kieli
 • to 13.9. klo 17 Bettina Oy Taitokorttelissa. Muodon mieli, ajan kieli ja ekologinen ajattelu vaatteissa.
 • ma 24.9. klo 17.30 tutustuminen Pohjois-Karjalan kirjoittajayhdistys Ukri ry:n toimintaan. Outi Juurikainen kertoo lastenkirjoistaan ja myös muut kirjoittajat esittäytyvät.
 • ke 10.10. klo 18 Kalevala Koru ilta Kello- ja koruliike Ilmakangas Oy. Tarjoilua ja alennuksia tuotteista
 • to 25.10. klo 18.00 Muodon mieli, ajan kieli -teemailta. Esineiden, rakennusten ja arjen estetiikkaa. Kokoontuminen Carelicumin edessä klo 18.00. Pienellä kävelykierroksella tutustutaan joensuulaiseen rakennuskulttuuriin. Kävelykierroksen jälkeen keskustelu vuoden teemasta jatkuu kahvikupposen äärellä.
 • la 3.11. klo 13 Kerubissa  ohjelmallinen lähiruokahenkinen Kekri-lounas. Liput 17 € aikuiset ja lapset 10 €  Kekrilounas : Perunavelli* Kukkakaalia ja juureksia lasimesterin tapaan * Venäläistä kaalisalaattia * Hunajoituja punajuuria * Lihapullia ja sipulikastiketta * Juurespihvit ja kylmä yrttikastike * Kaali-ohralaatikkoa * Talon sekaviljaleipä ja ruisleipä * Naurisvoi * Vatkattu puolukka-ruispuuro ja laktoositon vaniljamaito * Vesi, mehu ja kotikalja * Kahvia ja teetä   Kekriohjelmaa: runonlaulua Niiki Nuutinen, musiikkia trubaduuri Arto Pippola, Kekripukki vierailee, uutta ja vanhaa kekriperinnettä ja kansanmusiikkia. Kekrilounaslippujen varaus: voit varata Kekrilounaslippuja 26.10.mennessä joko maksamalla varaamiesi lippujen määrän yhdistyksen tilille Nordea 104050-645 696 tai varaamalla lippuja sihteeriltä puh.040 717 7018 tai lea.lihavainen@ok-opintokeskus.fi
 • ti 13.11. klo 17.30 lukupiiri, vieraina Pirkko Nuutinen ja Paula Sainio. Kokoontuminen OK-opintokeskuksen kokoustila Kauppakatu 27 b A 39.
 • 10.12. klo 17.30 jouluinen ilta. Runoja ja jouluista ohjelmaa Mokkamaan kahvihuoneessa Kauppakatu 25. Tuo mukanasi mieleinen runo, ja saat mukaasi useamman runon! Varaa käteistä kahvirahaa varten 3-5 €.
 • Tervetuloa mukaan, tilaisuudet ovat kaikille avoimia! Lisätietoja sihteeriltä Lea Lihavainen 040 717 7018 tai lea.lihavainen@ok-opintokeskus.fi

Aiempia tapahtumia:

 • Kevät 2012
 • Ystävänpäiväkahvit ti 14.2.2012 klo 16-18 Taitokorttelin Kauppaneuvoksen kahvila. Tutustumme vuoden teemaan Muodon mieli – ajan kieli ja Petra Karjalainen  TAITO ry:stä kertoo kädentaitojen ajankohtaisista design-näkymistä.
 • ke 29.2. klo 17 Vatakassa Armi Jaloniemen Kalevala-aiheinen näyttely. Vuosikokous.
 • ti 13.3. klo 18 Yhdistys tutuksi –ilta. Tutustutaan, viihdytään, Kalevala Koru esittäytyy. Tarjolla on suolaista purtavaa. Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n toiminta. Uusittu Kiesa Niskakatu 17, 2.krs.
 • ke 21.3. klo 17.30 lukupiirissä Kaari Utrion Oppinut neiti –kirja. OK-opintokeskus Kauppakatu 27 b A 39, 2.krs
 • ti 3.4. klo 17 – 19 Joensuun Taiteilijaseuran Galleria Kohinassa Muodon mieli – ajan kieli –teema. Esittäytyy  muun muassa pohjoiskarjalaisten taiteilijoiden töiden kautta.
 • ke 11.4. klo 17.30 lukupiirissä Siri Hustvedtin kirja Kesä ilman miehiä.  OK-opintokeskus Kauppakatu 27, 2. krs.
 • su 22.4. klo 15 Karjala-taustaisten nykytaiteilijoiden näyttelyyn tutustuminen Joensuun Taidemuseossa
 • pe 4.5. klo 16-18 Ruusun ja kirjan päivänä Hyvän mielen kohtaaminen kahvihuone Mokkamaassa, Kauppakatu 25. Tarjolla on hyvää kahvia ja suklaata. Jäsenet voivat esitellä mielikirjojaan. Kuunnellaan hyviä runoja ja proosatekstejä.

Huhtikuu

Pe 8.4. klo 9.00 VirpomishetkiVuoden virvottava” Carelicumin aulassa. Päiväkoti Pääskyn lapset virpovat ja esittävät ohjelmaa. Kantelemusiikkia, Lumi Ollila. Tilaisuus on kaikille avoin.

Yhdistys myy virpo-oksia ukrainalaisten hyväksi.

La 2.4. klo 9.0011.00 Virpooksien valmistustalkoot NNKY:n tiloissa Malmikatu 2. Yhdistys on hankkinut kreppipaperia ym tarvikkeita. Tarjolla kahvia ja teetä ja pientä purtavaa.

Ke 30.3. klo 17 kokoontuminen Joensuun Taidemuseolla. Teemana Pia Männikön Kasvusto-näyttely ja museon muut näyttelyt. Näyttelykierroksen jälkeen keskusteluhetki kahvin ja teen merkeissä museohuoneessa. Näyttelymaksu 4 € (ryhmäosallistumishinta).

VUOSI 2021

Ke 8.12. klo 17 Suomalaisen musiikin ja Jean Sibeliuksen päivänä kokoontuminen  NNKY:n tiloissa, os. Malmikatu 2.

Ohjelmassa on Joensuun konservatorion opiskelijan Sanni Koistisen tulkitsemia suomalaisia pianokappaleita sekä yhdistyksemme jäsenen Aino Stranden-Sorviston puheenvuoro ”Hetkiä Helkä-tyttönä ja Sibelius-tulkitsijana.”

Lähestyvään joulun virittäydymme yhdistyksemme tarjoamalla puurolla, glögillä ja ohjelmalla.

Varauduthan kasvomaskin käyttöön.

Lämpimästi tervetuloa mukaan yhdistyksemme jäsenet ja ystävät, tilaisuus on kaikille avoin. Olet sydämellisesti tervetullut tähän vuoden viimeiseen tapahtumaamme!

Syksyllä jo toteutunutta:

Kekrijuhlaa vietetään sunnuntaina 31.10. klo 13-15 NNKY:n tiloissa os. Malmikatu 2.  Ohjelmassa on ravintola Sulon valmistaman kekrilounas: tarjolla on myskikurpitsa-porkkanasosekeittoa, naudanliha-borssikeittoa, karjalanpiirakoita ja munavoita, hapanjuurileipää, kotikaljaa sekä kahvia tai teetä puolukkapiirakan kera. Lisäksi pientä kekriaiheista ohjelmaa ja sadonkorjuuhenkiset arpajaiset. Hinta 15 €, sisältää tarjoilun, ohjelman ja yhden arvan.  Ilmoittautumiset viim. 28.10. Leena Lehtiselle p. 050-3529340 tai sähköpostitse leena.lehtinen@live.com  Lämpimästi tervetuloa Kekrijuhlaan !

Keskiviikkona 13.10.klo 17  Taidemuseolla voimme osallistua  ”Ihmiskäsityksiä-näyttelyn” yleisöopastukseen. Näyttelyyn on koottu erilaisia ihmiskuvauksia museon kokoelmista. Ihminen on ollut kuvataiteen historiassa tyypillinen tutkimuksen kohde, joka on kuvattu paitsi fyysisenä olentona, myös aseman ja yhteiskunnallisen roolin kautta. Lisäksi mukana on mediataiteilija Jukka Hautamäen neuroverkkoihin ja tekoälyyn perustuvia teoksia. Kierroksen jälkeen kokoonnumme museon projektihuoneessa tarjoilun ja keskustelun merkeissä. Museon pääsymaksu 3€/ hlö + vapaaehtoinen tarjoilumaksu. Kokoontuminen klo 16.50 aulassa, Joensuun Taidemuseo, Kirkkokatu 23.  Tervetuloa !

Syksyn muista tapahtumista tietoa jäsenkirjeestä.Jäsentiedote

Yhdistyksemme on juhlistanut Pohjois-Karjalan maakunta 300 vuotta-juhlavuotta usealla tapahtumalla:

Joensuun Kalevalaiset Naiset ry juhlisti Pohjois-Karjalan maakunta 300 vuotta -teemaa järjestämällä la 28.8. klo 10-14 Joensuun Taitokorttelin aitalla ohjelmaa. Yhdistys on myös tuottanut ”Joensuu – veden äärellä” opastetut kävelykierrokset to 26.8. klo 17.30 ja la 28.8. klo 14.00. Kävelykierroksista tarkemmin näiden www-sivujen osiossa Esittely.

 Yhdistyksemme toimintasuunnitelmassa on Pohjois-Karjalan Maakuntapäivän ja Pohjois-Karjala 300 vuotta -tapahtumien juhlistaminen la 28.8. Taitokorttelin aitalla klo 10-14, jolloin yksi erityinen teema kansan- ja kansallispukujen ja muun ohella on pohjoiskarjalaiset kotiseutupuvut. Eli etsikääpä niitä, ilmoittakaa niistä ja innostakaa pukujen omistajia mukaan.

Tänä vuonna juhlistetaan  siis joukolla Pohjois-Karjalan maakunta 300 vuotta -teemaa la 28.8. kannustamalla kaikkia pukeutumaan kansan- ja kansallispukuihin, ja  to 5.8.  Kansallispuvun juhla- ja tuuletuspäivänä voi itse kukin tuuletella pukuaan omin voimin.
Kansallispukutuuletusta Taitokorttelilla vuonna 2019.

Miihkali Arhippaisen patsas kukitettiin ti 6.7. 2021 klo 17 Ilosaaressa. Pohjois-Karjalan maakunta 300   -teemavuoden merkeissä Joensuun Kalevalaiset Naiset ry on kutsui kukittajaksi maakuntajohtaja Markus Hirvosen. Kukituksen yhteydessä ja pienessä ohjelmatuokiossa oli myös ohjelmaa, muun muassa Mari Matveisen kanteletulkintoja ja FT Tarja Kupiaisen puheenvuoro Metsä ja vesi kansanperinteessä, FM Sirkka Vepsän katsaus Pohjois-Karjalan  maakunnan syntyyn ja Erja Laakkosen metsä-aiheisia runoja.

Tilaisuus oli kaikille avoin, väkeä kertyikin mukavasti lähemmäs 40 henkilöä. Ohjelma ja kahvitarjoilu  toteutetiin Rajakapteenin pirtissä Kerubin tiloissa.

***********

Perjantaina 18.6. tutustumme Liisa Kontturin näyttelyyn Kontin kantamoiset Taitokortellissa, Liisa kertoo näyttelystään, jota hän on kuvannut myös ”Sisäisen voiman tarinaksi” klo 16.30 alkaen.  Kesäkahveja on  mahdollisuus nauttia yhdessä Kauppaneuvoksen kabinetissa klo 16 (omakustanteisesti). Tervetuloa mukaan!

Perjantaina 21.5klo 17 kokoonnutaan Metsän henki – veden voima -vuositeeman merkeissä Utransaaren kodalla. Taiteilija Sanna Hukkanen kertoo Metsänpeitto-kirjastaan. Kodalla nokipannukahvit ja nuotioeväät (makkaraa, sämpylät, muffinit) sekä muuta ohjelmaa  ja keskustelua vuoden teeman merkeissä ja muutoinkin kuulumisten vaihtoa.  Osallistumismaksu 10 € sis. nuotioeväät ja ohjelman. Ilmoittaudu mukaan  ja ilmoita mahdollinen kyytitarve 18.5. mennessä sihteeri Anjalle puh 040 5850516 Tervetuloa mukaan!

Tutustu toimintaamme ja tule mukaan:

Vuosi 2021 Joensuun Kalevalaiset Naiset ry Toimintasuunnitelma ja tapahtumat

”Vaikka emme tänä vuonnakaan voi järjestää kaikille avoimia virpo-oksien valmistustilaisuuksia tai virpomishetkeä, kannustamme valmistamaan virpo-oksia kotona. Viemme niitä ikäihmisten hoivakoteihin iloksi. Voitte ottaa yhteyttä yhdistyksen puheenjohtajaan, jos haluatte tuoda virpo-oksia hoivakoteihin vietäväksi.”

Ystävänpäivänä 14.2. 2021 yhdistys järjestää Ystävänpäivän musiikkihetken klo 14 ja klo 15 Joensuun Kaupunginorkesterin viulustin Katri Hännisen kanssa. Musiikkihetket järjestetään NNKY:n tiloissa Malmikatu 2.  Yhteen musiikkihetkeen odotamme osallistujia noin 6-8 henkilöä. Musiikkihetken jälkeen kahvitarjoilu. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautuminen välttämätöntä sihteerille puh 040 585 0516, joko tekstiviesti tai soitto 12.2. mennessä.

Yhdistyksen vuosikokous järjestetään torstaina 25.2. klo 17 Piparkakkutalon alakerran kokoushuoneessa Kauppakatu 34. Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen määräämät asiat.

Vuosi 2020

Marraskuu

Tervetuloa to 12.11. 2020 klo 17 viettämään KulttuuriKekriä Kotileipurien Herkkupaja-kahvilaan (Surakan talo, Suvantokatu 2, Taitokorttelin piha-aluetta). Ohjelmassa on syksyn uutuuskirjojen esittelyä ja joululahjakirjavinkkejä (Anne Ikonen), kirjavinkkejä (Aino Kuittinen), kalevalainen luonto-teemainen tervehdys (Helena Nuutinen). Kahvi ja tarjoilu, joka sisältää suolaista ja pientä makeaa, 8 €. Ilmoittaudu sihteerille ke 11.11. mennessä:  040 585 0516

Lokakuu

Tämän ilman alla -tapahtumasarja on käynnistynyt Joensuussa. Tilaisuudet ovat kansanmusiikin ammattilaisen Emilia Kallosen ja perinteentutkija Leena Jääskeläisen suunnittelemia ja toteuttamia. Aiheina ovat kansanperinne, itkuvirret, kuolema ja muut elämän käänne- ja taitekohdat karjalaisessa kulttuurissa.

Su 25.10. klo 15 on Kropu ja Kruuga -yhteisesitys ortodoksisella seurakuntasalilla Kirkkokatu 32. Liput 15 € ja 20 €.

Kannustamme Kalevalaisia naisia osallistumaan näihin Emilian ja Leenan järjestämiin puhutteleviin tilaisuuksiin.

To 8.10. Kalevalakoruilta Kello- ja kultasepänliike Ilmakangas Ky:n vieraina. Tiina Ilmakangas kertoo uudesta Kalevalakorun brändista Kalevala. 20% alennus kaikista liikkeen tuotteista.  Voit osallistua joko klo 17.00 tai 18.30 ryhmään, ilmoittaudu sihteeri Anjalle puh 040 585 0516  ma 5.10. mennessä. Tarjoilua. Lämpimästi tervetuloa!

Syyskuu 2020

Ma 14.9. Luovan toiminnan ilta Piparkakkutalolla klo 17-19, Kauppakatu 34, yläsali.

Pe 25.9.  klo 17 Kokoontuminen Kukkolan kodalla klo 17, Vanha Valtatie 70.  Tilaisuuteen suunniteltu taiteilija Sanna Hukkasen vierailu ja Metsänpeitto-kirjan esittely siirtyy tuonnemmaksi, mutta kokoontuminen kodalla toteutetaan. Ohjelmassa on ajatuksia ja kokemuksia metsästä, tietoa ja historiaa  Kukkolan tilasta sekä yhdistyksen tarjoamat nokipannukahvit kahvileivän kera ja makkaranpaistoa.  Ilmoittautumiset sihteeri Anjalle puh 040 585 0516.

Syyskuun tapahtumista tarkempaa tietoa näiden www-sivujen Esittely-sivulta.

Elokuu

La 29.8. Pohjois-Karjalan Maakuntapäivänä kannustamme jäseniämme, yhdistyksemme ystäviä ja kaikkia muitakin pukeutumaan feresiin, kansallispukuun tai muuhun kansanpukuun. 

Taitokorttelin aittarakennuksen portailla klo 12-13 on kansan- ja kansallispukujen esittelyjä ja puhetta kansallispukukulttuurista. Myös pohjoiskarjalaisuudesta inspiraatiota saaneet Matelin Lahja-Aitan, Koitadesign`n ja Made by Hannele Rusilan asut esittäytyvät.

Klo 13 on kahvitteluhetki (omakustanteisesti) Kauppaneuvoksen hyvästä kahvista ja leivonnaisista nauttien.

Tilaisuus on kaikille avoin, ja tervetuloa juuri niin pukeutuneena kuin tuntuu hyvältä, kansan- tai kansallispukupakkoa ei ole.

Lämpimästi tervetuloa!

 

***********

5.8. Kansallispuvun juhlapäivänä on mahdollisuus osallistua piknikiin yhdistyksemme jäsenen Leena Jääskeläisen ja hänen ohjaamansa kulttuurikerhon kanssa Rantapuistossa klo 11 – 15. Leena on tarkentanut kokoontumispaikaksi Pakkahuoneen ja satama-alueen läheisyyden. Lisätietoja Leenalta puh 040 847 1085.

Omat eväät mukaan, ja kansallis- tai kansanpuku ylle. Otathan myös oman maton tai huovan mukaan, sillä kyseessä on piknik-henkinen tilaisuus. Sateen sattuessa kokoontuminen Taitokorttelin Kauppaneuvos-kahvilan terassilla.

La 29.8. Pohjois-Karjalan Maakuntapäivää juhlistetaan pukeutumalla feresiin tai kansallispukuun. Kokoontuminen Taitokorttelilla klo 12.

Muistattehan turvavälit ja muun koronaohjeistuksen!

Jo toteutunutta vuonna 2020:

Heinäkuu

Ma 6.7. klo 13  yhdistys järjestää Miihkali Arhippaisen patsaan kukituksen Ilosaaressa. Kukituksen lisäksi ohjelmassa runoja Eino Leinon päivän kunniaksi Henry Räsänen ja kantelemusiikkia Jussi Karkkulainen. Tilaisuus on kaikille avoin, lämpimästi tervetuloa!

Elokuu

Ke 5.8. Kansallispuvn juhlapäivänä piknik Rantapuistossa klo 11. Omat eväät mukaan, ja kansallis- tai kansanpuku ylle. Kokoontuminen kaupungintalon ja Rantapuiston välisellä alueella.

La 29.8. Pohjois-Karjalan Maakuntapäivää juhlistetaan pukeutumalla feresiin tai kansallispukuun. Kokoontuminen Taitokorttelilla klo 12.

Aktiviteetteja verkosta kevääseen 2020:

Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtaja Ildiko Lehtinen on koonnut oheiseen vinkkejä ja linkkejä verkosta löytyviin kulttuurisisältöihin:

Vinkkejä verkkoaineistoihin yhdistyksille kevät 2020

Koronaepidemian vaikutus yhdistyksen toimintaan:

Yhdistyksen hallitus on päättänyt 15.3.2020 , että kaikki kevään toiminnot perutaan. Asiasta enemmän näiden www-sivujen Esittely-sivustolla.

Jäsenille on lähetetty  myös email aiheesta 16.3., liitteenä viestissä on oheinen, kotioloissa yhteisiin aktiviteetteihin innostava kirje.

Jäsenille aktiviteetteja kevääseen 2020

Palmu-eli virposunnuntaina voimme muistaa läheisiämme ja ystäviämme myös puhelimitse. Koronapandemian takia emme voi käydä virpomistervehdyksillä, mutta puhelukin sopii virpomisen olennaisen sisällön välittämiseen: terveyden ja kaiken muun hyvän toivottamiseen.

 

 

 

 • Vuosikokous ke 26.2. klo 17.00 Piparkakkutalolla, Kauppakatu 34. Ohjelmaa Kalevalan päivän merkeissä, kahvitarjoilu ja arvontaa.
 • Ke 11.3. klo 18 Kadonnut kinnas -näyttelyn oheisohjelmana luennot Carelicumissa, FT Tuulikki Kurki ja FT Kirsi Lauren.
 • Vuosi 2019:
 • Joensuun Kalevalaiset Naiset ry kiittää jäseniään  ja yhdistyksen ystäviä ja yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta 2019 ja toivottaa Hyvää Joulua ja yhteistyörikasta vuotta 2020!
 • Vuosi 2019, Kalevalaisten Naisten Liiton teema on Kertoen ja kuunnellen:
 • Ti 10.12. klo  17.30 Pikkujoulut Piparkakkutalolla Kauppakatu 34. Ohjelmassa jouluisia sketsejä ja tietokilpailuja ja piparkakkujen koristelua. Tarjolla glögiä, torttuja ja pipareita. Myynnissä sukkia ja koruja.
 • Su 1.9. klo 17 Tanssit Ruplalla, Sairaalakatu 27 (Sairaalakadun ja Sepänkadun kulmassa). Tanssittajana Souvareista tuttu Marko Jolkkonen. Liput 10 €. Kahvia ja arvontaa yhdistyksen toiminnan hyväksi.
 • La 10.8. Kansan- ja kansallispukujen tuuletus Joensuun Wanhan kaupungin päivässä Taitokorttelilla
 • La 6.7. 2019 klo 11 Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus Runon, suven ja Eino Leinon päivänä. Kukittajana vuonna 2019 on Elsi Komu.
 • ma 5.8. Kansallispuvun juhlapäivänä on mahdollisuus osallistua Kansallispukupiknikiin Joensuun Rantapuistossa klo 12. Sateen sattuessa Taitokorttelin Kauppaneuvos-kahvilan terassilla. Lisätietoja Leena Jääskeläiseltä leena.jaask@gmail.com
 • Vuonna 2019 jo toteutunutta muun muassa: Virpooksien tekotalkoita 2019: Ti 2.4. klo 16-18  ja la 13.4. klo 10-13 Opintokeskus Siviksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39 (ovi kävelykadulta Säästöpankki Optian ja Musiikkiliike LevyEskojen välistä).  Virpo-oksia valmistetaan sekä yhdistyksen toteuttamia ikäihmisten virpomisia varten että osallistujien omaksi iloksi.  Kevätseminaari 18.5. NNKY:n tiloissa. Luovan toiminnan iltoja Torikievarissa.
 • Vuosi 2018: Kalevalaisten Naisten Liiton teema Kalevalainen koti2018 Toimintasuunnitelma Päivitetty syyskuu Joensuun Kalevalaiset Naiset
 • to 15.11. klo 17 Runo- ja kirjallisuusilta Kotileipurien Herkkupajassa Suvantokatu 2 (Surakan punamultaiset piha-aitat). Ohjelmassa muun muassa Runon Ystävät esittää virolaisten runoilijoiden tekstejä. Kahvi omakustanteisesti.
 • ti 11.12. klo 16-18 jouluinen glögitilaisuus Woutilassa, luovan alan toimijoiden työskentely-, myynti- ja näyttelytilassa, Tulliportinkatu 14. Yhdistys tarjoaa glögin ja jouluisen pienen purtavan.
 • su 28.10. Kekri Hummovaaran Juhanantuvalla. Ilmoittaudu mukaan: lea.lihavainen@ok-sivis.fi puh 030 7177018

Syksyllä 2018 jo toteutunutta:

 • ke 19.9. klo 17 kokoontuminen Joensuun taidemuseolla, teemana Kalevalainen koti ja museon näyttelyt
 • ke 10.10. klo 15-18 Hyvän olon tapaaminen.
 • Jäsenkirjeestä löytyy vuoden 2018 toiminta- ja tapahtumakalenteri, tietoa liiton vuositeemasta ja jäsenmaksuohjeet.
 • la 11.8. Joensuun Wanhan kaupungin päivässä  Taitokorttelilla kansan- ja kansallispukujen tuuletuksia ja yhdistyksen esittelyteltta. Ilmoittaudu mukaan tuulettamaan pukuasi: lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 7177018.
 • pe 6.7. 2018  klo 13 Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus Ilosaaressa. Kukittajana Kari Tahvanainen Ukri ry:stä. Joensuun kaupungin kulttuurijohtaja Sari Kaasisen tervehdys.  Tervetulosanat esittää yhdistyksen puheenjohtaja Aino Kuittine.  Ohjelma jatkuu Kerubin sisätiloissa, tarjolla on myös kahvia (vapaaehtoinen kahvimaksu). Sirkka Vepsä kertoo maljapuheessaan Miihkalille kalevalaiseen kulttuuriin liittyvistä juomista  ja juomakulttuurista. Ukri ry:n runoja. Tilaisuudessa on mahdollisuus ostaa tammikuussa edesmenneen taiteilija Anna-Liisa Alangon kirjoittamia runokirjoja ja muita kirjoja lausunta- ja laulukulttuurin hyväksi Voitto ja Anna-Liisa Alangon rahaston kautta
 • to 5.4. klo 18 Juhlitaan Pääsiäistä! Maistellaan pääsiäisherkkuja ja jaetaan ajatuksia pääsiäisenvietosta ennen ja nyt. Voit tuoda omia pääsiäisherkkujasi nyyttikestiperiaateella. Kokoontuminen Opintokeskus Siviksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39 (ovi kävelykadulta säästöpankki Optian ja musiikkiliike LevyEskojen välistä, opintokeskus on 2.kerroksessa) Tervetuloa!
 • pe 4.5. Kevätseminaari Utran Uittotuvalla. KEVÄTSEMINAARI 4.5.2018 Joensuun Kalevalaiset Naiset Esite
 • ti 29.5. ”Hyvän olon ilta” Anjan mökillä Koverossa
 • Juuri nyt:
 • ke 4.10.2017  klo 19 ilta Joensuun marimekko-liikkeen vieraina. Kuulemme marimekon sekä ajattomista että ajankohtaisista kuulumisista ja tutustumme syksyn trendeihin, tarjoilua. Ilmoittautumiset sihteeri lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 7177018.
 • Viime aikoina toteutunutta:
 • La 12.8. Joensuun Wanhan kaupungin päivässä klo 11.30 ja 12.30 kansan-, kansallis- ja muinaispukujen, ja tänä vuonna myös marimekkojen tuuletus. Pukuja esittelee yhdistyksen jäsen Eila Hakkarainen. Joensuun marimekko-liikkeen myymäläpäällikkö Miia Huikurin tervehdys.  Ilmoittaudu tuuletuskierroksille sihteeri lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai 040 7177018  Tilaisuudet kaikille avoimia!
 • Su 13.8. klo 18 Inkerikkojen kulttuuri-ilta Pakkahuoneella Rantakatu 2. Inkerikkojen kulttuuri esittäytyy, esillä muun muassa musiikki, tanssi ja käsityöt.Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa! Vapaaehtoinen tarjoilu- ja ohjelmamaksu. 
 • Vuosi 2016    teema Samaa sukua:
 • ke 6.7. klo 13 Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus Ilosaaressa Runon, suven ja Eino Leinon päivänä. Kantelemusiikkia, Jussi Karkkulainen, Ukri ry:n runoilijat esittävät omia runojaan  ja Joensuun kaupungin tekninen johtaja Anu Näätänen kertoo Ilosaaren alueen uusista suunnitelmista. Miihkalin patsaan kukittajana on tänä vuonna Opintokeskus Siviksen Itä-Suomen aluetoiminnasta vastava Lea Lihavainen. Opintokeskus Sivis on aiemmalta nimeltään OK- opintokeskus. Kahvia (vapaaehtoinen tarjoilumaksu). Tilaisuus pidetään sään mukaan joko ulkona tai sisällä. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!
 • Joensuun Kalevalaiset Naiset ryToimintasuunnitelma 2016
 • Syksyn 2015 ohjelmassa muun muassa:
 • ma 12.10. klo 16-18 Ainon kahvi- ja kirjallisuustapaaminen Taitokorttelin Kauppaneuvoksen kahvilassa.
 • ke 4.11. klo 17.30 Ikebana-ilta Liisa Kontturin opastuksella. Tule tutustumaan japanilaiseen kukkien asettelutaiteeseen. Osallistumismaksu 5-10 € sis.tarjoilua. OK-opintokeskuksen kokoustila Kauppakatu 27 b A 39.
 • Lisää jäsenkirjeessä: Syksyn jäsenkirje 2015 (1) Joensuun Kalevalaiset Naiset ry
 • Kevään 2015 toimintakalenteri löytyy jäsenkirjeestä 1/2015 Joensuun Kalevalaiset Naiset ry Jäsenkirje 1.2015
 • Yhdistyksen vuoden 2015 vuosikokous ja Ystävänpäiväkahvit pe 13.2. klo 16.15 Lähi Tapiolan tiloissa Rantakatu 23. Huom! Ovi on auki vain klo 16.15 – 16.30. Vuosikokous alkaa klo 17.30.
 • Kalevala 180 vuotta, Kanteletar 175 vuotta, Kalevalaisten Naisten Liitto 80 vuotta ja Miihkali Arhippaisen syntymästä 200 vuotta -juhlaseminaari su 22.2. klo 15 Kimmelissä.  Ohjelma KALEVALA 180 VUOTTA Juhlaseminaari su 22.2.2015 Joensuu
 • Syksy 2014:
 • ke 10.9. klo 18 opastettu tutustuminen Nikolai I  -näyttelyyn Joensuun Taidemuseossa. Näyttelykierroksen jälkeen näyttelyn teemaan liittyvä tee- ja kahvitarjoilu. Vierainamme ovat Ilomantsin Kalevalaiset Naiset. Kahvi- ja arvontalippu 5 € ja museon pääsymaksu 3 €.
 • 26.-27.9. Kalevalaisten Naisten Liiton syyspäivät ja vuosikokous Lappeenrannassa, ohjelmassa on kulttuuria ja voimakävelyä. Mukaan voit ilmoittautua Ainolle puh. 040 5843093
 • ti 7.10. klo 17.30 lukupiirin aiheena perinne-aiheinen kirjallisuus. Lukupiirissä kerrotaan myös, kuinka jäsenet voivat alkaa kerätä virpomaloruja yhdistyksen uuteen virpomaperinnettä käsittelevään kirjaseen.
 • la 8.11. klo 16  Kekri Taitokorttelin Kauppaneuvoksen kahvilassa. Tarjolla on makoisa ja pohjoiskarjalaisia makuja sisältävä Kekri-ateria ja kansanmusiikkia ja muuta perinnettä.
 • 18.11. klo 18 Antiikki-ilta Jukan Antiikissa. Tutustumme vanhojen esineiden arviointiin ja keskeisimpiin tyylisuuntiin. Mahdollisuus ostaa Jukan Antiikin tuotteita. Margareta Ryden-Kortelainen kertoo Värmlannin kulttuurista ja lisäksi kukin voi esitellä itselleen mieluisimman vanhan kirjan.
 • 2.12. Himmelikurssi  (iltakurssi) Taitokorttelissa. Osallistumismaksu 13 € ja materiaalimaksu 15 €. Ilmoittautuminen sihteerille 040 7177018. Kurssipaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
 • 9.12. klo 17.30 Jouluglögi-ilta mielirunojen ja jouluisen purtavan kera. Jouluglögi-ilta järjestetään OK-opintokeskuksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39.
 • Lisäksi marraskuussa järjestetään Voimapaikat – seminaari. Seminaarissa on pohjoiskarjalaisten naiskansanedustajien puheenvuoroja, musiikkia ja runoja.

Kevät 2014

 • 14.2. klo 17 yhdistyksen vuosikokous. Kokouksen jälkeen vietetään Ystävänpäivää Joensuun Suomi-Unkari -seuran kanssa unkarilaisen maisteltavan ja kulttuurin kera. Kokous pidetään OK-opintokeskuksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39.
 • 20.2. klo 18 on Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtajan Sari Kaasisen konsertti Perinteen voima Joensuussa. Konsertti pidetään Ortodoksisessa kulttuurikeskuksessa Kauppakatu 44. Tervetuloa!
 • 19.3. 18 tutustuminen Joensuun taidemuseon kevään näyttelyihin opastetulla kierroksella. Kierroksen jälken kokoonnutaan kahville ja teelle.
 • 23.3. klo 14 Marianpäivän voimapaikat. Musiikkia, runoja ja kansallispukuja, kahvitarjoilu. Tilaisuus järjestetään Hammaslahden seurakuntakodissa.  Ohjelma ja kahvitarjoilu Inkerin kirkon hyväksi. Järjestäjät Pyhäselän ev.lut.seurakunta ja Joensuun Kalevalaiset Naiset.
 • to 10.4. klo 18  PsT, psykologi Pirkko-Liisa Hyttisen puheenvuoro ”Voimapaikat”.Tilaisuus järjestetään Surakan baarin kabinetissa Rantakatu 13-15. Tarjoilu (kahvia, iltapalaa) omakustanteisesti.
 • su 13.4. klo 14 Palmusunnuntain virpojaiskahvit. Vieraana  yhdistyksemme kummi Seija Tiihonen. Seija kertoo liiton vuoden teemasta Voimapaikat ja muista ajankohtaisista Kalevalaisten Naisten Liiton tavoitteista ja arvoista. Kokoontuminen OK-opintokeskuksen tiloissa Kauppakatu 27 b A 39 (ovi säästöpankki Optian ja musiikkiliike LevyESkojen välistä, 2.krs)
 • t0 8.5.  Lukupiiri ja aiheena Chick lit -kirjallisuus, josta kertoo toimittaja ja tutkija Tehi Nevalainen.
 • la 24.5. kulttuuri- ja kevätretki Ilomantsiin. Ilomantsissa kokoonnutaan kalevalaisen runolauluperinteen ja kantelemusiikin äärelle Runonlaulajan pirttiin ja nautitaan karjalainen pitolounas Parppeinvaaralla. Tutustutaan ilomantsilaisiin kulttuurikohteisiin (Katri Vala -keskus, Piirolan piha ym). Käsityökeskuksen myymälästä on mahdollisuus tehdä keväisiä lahjaostoksia. Lähtö Joensuusta klo 8.00 ja paluu noin klo 17. Yhteiskuljetus. Osallistumishintaan (n 45 €) sisältyy kuljetus, karjalainen pitopöytä Runonlaulan pirtillä Parppeinvaaralla, iltapäiväkahvi ja päivän ohjelma.
 • su 6.7. klo 13 on Runon, suven ja Eino Leinon päivänä Miihkalin patsaan kukitus Joensuun Karjalatalolla ja Ilosaaressa. Kansanmusiikkia ja -perinnettä kesän ja kalevalaisen runolaulun kunniaksi.

Aiempia tapahtumia:

  • Kevättalvi 2013, tervetuloa mukaan:
  • to 14.2.klo 16.30 Ystävänpäiväkahvit Taitokorttelin Kauppaneuvoksen kahvilan kabinetissa. Aiheena Elsa Heporauta ja liiton vuoden teema Astu Elsan jäljille!
  • ke 20.2. klo 17.30 yhdistyksen vuosikokous (OK-opintokeskuksen kokoustila Kauppakatu 27 b A 39). Kokouksen jälkeen mahdollisuus osallistua kansanmusiikin opiskelijan Niiki Nuutisen konserttiin Karjalantalolla.
  • la 23.2. klo 11-13 taiteentutkija Leena Jääskeläinen kertoo karjalaisen naisen kansanpuvuista Carelicumissa. Kansanpuvun valmistuskurssi alkaa.
  • ti 12.3. klo 17.00 mahdollisuus osallistua ortodoksiseen ehtoopalvelukseen ortodoksisen seminaarin kirkossa Torikatu 41. Klo 18 isä Rauno Pietarinen esittelee seminaarin kirkon ja kertoo ortodoksisesta paastonajasta. Paastoateria seminaarilla noin 7 € ja seminaarin emäntä Irma Aikonen kertoo paastonajan ruoista.
  • ti 19.3. klo 17.30 Lukupiiri kokoontuu. Kirjana Kanerva Vaakanaisen Naiset jotka vihaavat naisia. Lukupiiri kokoontuu OK-opintokeskuksen kokoustilassa Kauppakatu 27 b A 39.
  • la 6.4. Kalevalaisten Naisten Liiton vuosikokous Helsingissä.
 • ke 10.4. klo 18 tutustutaan Leena Luostarisen näyttelyyn Joensuun Taidemuseossa. Opastetulle kierrokselle kokoonnutaan museon eteisaulassa.
 • su 21.4. klo 15 sunnuntain iltapäiväkahvit puheenjohtaja Aino Kuittisen kotona Kauppakatu 42 A 7  ja aiheina kevään juhlat eri kulttuureissa, Elsa Heporauta ja Eeva Kilven uusin kirja.
 • ma 13.5. klo 18 Floran päivän kahvit Läylösten pihapiirissä Niinivaaralla Notkokatu 11
 • la 6.7.  klo 13 Runon, suven ja Eino Leinon päivänä Miihkali Arhippaisen patsaan kukitus Karjalantalolla ja kesäinen kulttuuritapahtuma.Kansanmuusikko Niiki Nuutinen laulaa Miihkalin runoja. Kukittajana on toiminnanjohtaja Petra Karjalainen Taito Pohjois-Karjala ry:stä. Ohjelmassa Kerubin sisätiloissa muun muassa kansanpukukurssin tuotosten esittely ja taiteentutkija Leena Jääskeläisen puheenvuoro karjalaisista kansanpuvuista.
 • la 10.8. Joensuun Wanhan kaupungin päivänä kansallispukujen tuuletus Taitokorttelissa klo 10.20 ja klo 14.00. Kansanpuku Nyt! -piirustuskilpailun palkintojen jako klo 10.15 Taitokorttelin ohjelmalavalla.
 • Tervetuloa syksyn 2012 tapahtumiin! Teemana on Muodon mieli, ajan kieli
 • to 13.9. klo 17 Bettina Oy Taitokorttelissa. Muodon mieli, ajan kieli ja ekologinen ajattelu vaatteissa.
 • ma 24.9. klo 17.30 tutustuminen Pohjois-Karjalan kirjoittajayhdistys Ukri ry:n toimintaan. Outi Juurikainen kertoo lastenkirjoistaan ja myös muut kirjoittajat esittäytyvät.
 • ke 10.10. klo 18 Kalevala Koru ilta Kello- ja koruliike Ilmakangas Oy. Tarjoilua ja alennuksia tuotteista
 • to 25.10. klo 18.00 Muodon mieli, ajan kieli -teemailta. Esineiden, rakennusten ja arjen estetiikkaa. Kokoontuminen Carelicumin edessä klo 18.00. Pienellä kävelykierroksella tutustutaan joensuulaiseen rakennuskulttuuriin. Kävelykierroksen jälkeen keskustelu vuoden teemasta jatkuu kahvikupposen äärellä.
 • la 3.11. klo 13 Kerubissa  ohjelmallinen lähiruokahenkinen Kekri-lounas. Liput 17 € aikuiset ja lapset 10 €  Kekrilounas : Perunavelli* Kukkakaalia ja juureksia lasimesterin tapaan * Venäläistä kaalisalaattia * Hunajoituja punajuuria * Lihapullia ja sipulikastiketta * Juurespihvit ja kylmä yrttikastike * Kaali-ohralaatikkoa * Talon sekaviljaleipä ja ruisleipä * Naurisvoi * Vatkattu puolukka-ruispuuro ja laktoositon vaniljamaito * Vesi, mehu ja kotikalja * Kahvia ja teetä   Kekriohjelmaa: runonlaulua Niiki Nuutinen, musiikkia trubaduuri Arto Pippola, Kekripukki vierailee, uutta ja vanhaa kekriperinnettä ja kansanmusiikkia. Kekrilounaslippujen varaus: voit varata Kekrilounaslippuja 26.10.mennessä joko maksamalla varaamiesi lippujen määrän yhdistyksen tilille Nordea 104050-645 696 tai varaamalla lippuja sihteeriltä puh.040 717 7018 tai lea.lihavainen@ok-opintokeskus.fi
 • ti 13.11. klo 17.30 lukupiiri, vieraina Pirkko Nuutinen ja Paula Sainio. Kokoontuminen OK-opintokeskuksen kokoustila Kauppakatu 27 b A 39.
 • 10.12. klo 17.30 jouluinen ilta. Runoja ja jouluista ohjelmaa Mokkamaan kahvihuoneessa Kauppakatu 25. Tuo mukanasi mieleinen runo, ja saat mukaasi useamman runon! Varaa käteistä kahvirahaa varten 3-5 €.
 • Tervetuloa mukaan, tilaisuudet ovat kaikille avoimia! Lisätietoja sihteeriltä Lea Lihavainen 040 717 7018 tai lea.lihavainen@ok-opintokeskus.fi

Aiempia tapahtumia:

 • Kevät 2012
 • Ystävänpäiväkahvit ti 14.2.2012 klo 16-18 Taitokorttelin Kauppaneuvoksen kahvila. Tutustumme vuoden teemaan Muodon mieli – ajan kieli ja Petra Karjalainen  TAITO ry:stä kertoo kädentaitojen ajankohtaisista design-näkymistä.
 • ke 29.2. klo 17 Vatakassa Armi Jaloniemen Kalevala-aiheinen näyttely. Vuosikokous.
 • ti 13.3. klo 18 Yhdistys tutuksi –ilta. Tutustutaan, viihdytään, Kalevala Koru esittäytyy. Tarjolla on suolaista purtavaa. Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n toiminta. Uusittu Kiesa Niskakatu 17, 2.krs.
 • ke 21.3. klo 17.30 lukupiirissä Kaari Utrion Oppinut neiti –kirja. OK-opintokeskus Kauppakatu 27 b A 39, 2.krs
 • ti 3.4. klo 17 – 19 Joensuun Taiteilijaseuran Galleria Kohinassa Muodon mieli – ajan kieli –teema. Esittäytyy  muun muassa pohjoiskarjalaisten taiteilijoiden töiden kautta.
 • ke 11.4. klo 17.30 lukupiirissä Siri Hustvedtin kirja Kesä ilman miehiä.  OK-opintokeskus Kauppakatu 27, 2. krs.
 • su 22.4. klo 15 Karjala-taustaisten nykytaiteilijoiden näyttelyyn tutustuminen Joensuun Taidemuseossa
 • pe 4.5. klo 16-18 Ruusun ja kirjan päivänä Hyvän mielen kohtaaminen kahvihuone Mokkamaassa, Kauppakatu 25. Tarjolla on hyvää kahvia ja suklaata. Jäsenet voivat esitellä mielikirjojaan. Kuunnellaan hyviä runoja ja proosatekstejä.